Ja też długo szukałem, jak wiesz gdzie masz jednostkę centralną (niby ECU - nogi pasażera, pod filcem za obudową nawiewu) to znajdziesz tam kostkę. Nie wiem, czy to faktycznie złącze, ani co może pokazać ale tam jest. Nie bardzo wiem co chcesz zdiagnozować w tym silniku - w sumie jest tylko sonda lambda, czujnik wychylenia łychy przepływki i czujnik temperatury (ten niebieski, lub biały jak podróbka), aby zobaczyć co jest grane wystarczy sprawdzić czuja temp. - garnek z wodą na gazie i omomierz - charakterystyka standart dla ntc - ok 200ohm przy 100 celcjuszach, czujnik położenia łychy to potencjometr, więć podłączasz omomierz i delikatnie ruszasz łychą - najważniejsze żeby nie było skoków w charakterystyce, zwróć uwagę na 3 piny (jak w potencjometrze), między skrajnymi stałe miedzy pozostałymi zmienne - zależne od wychylenia, o sondzie niema co pisać było tego wiele, jak pokazuje 0,5V to jest korzystny skład mieszanki 0V uboga, 1V bogata. Jeżeli chodzi o dziwne zachowanie silnika, moje podejrzenie zawsze padało na czujnik temperatury i zawsze celnie, wszystkie podróby oprócz korzystnej ceny obarczone są szczególną wadą - szybko padają!!! Po 4-tym razie kupiłem oryginał (63 PLN) i służy mi już 6 miesięcy. Poprzednio było to co u ciebie - jakby na 3 gary, wcześniejszy czujnik między 50 a 70 st. celcjusza wskakiwał spowrotem na 22kohmy i zawalał silnik benzyną - obroty ok 400, brak reakcji na pedał, jescze wcześniejsza podróba - niemożliwe uruchomienie silnika w temperaturze między 0 a 10 st otoczenia, przy -5 odpalał i przy 15 odpalał, 3-cia podróba miała źle wyprofilowaną głowkę przy zmianie przekroju było ściachane na kwadrat, silnik się rozgrzał i czujnik pękł!!! 4 czuj BOSCH działa (jeszcze) i jest niebieski. Jak będziesz kupował to uważaj bo do monowtrysku jest o identycznym kształcie i charakterystyce, różni się skokiem gwintu, my mamy drobnozwojny
_________________ B3 1.8 JN 8/100 + 2litry oleju (lubi tłusto)
|