Jak dla mnie to masz gdzieś dziurę w dolocie. Rośnie wskazanie na przepływce więc ECU dodaje paliwka, a powietrze zamiast do silnika wraca do atmosferki.. taka oczyszczalnia
Podłącz sobie manometr pomiędzy kolektor a czujnik ciśnienia doładowania (na końcu kolektora od strony napędu pompy). Powinien wskazywać ok 1 bara na 3 i wyższych biegach, pedał w podłodze, obroty 2.5-3 tys. U mnie dochodzi do 1.15 - ale musi być pod górkę i tylko na 1-2 sekundy - chyba overboost działa...
Ja mam manometr zamontowane na stałe, można fajnie obserwować przy jakim ciśnieniu zaczyna się zbierać albo kiedy ECU zaczyna redukować doładowanie (wskazówka zaczyna drżeć). Jak mi się kiedyś wąż zsunął (była tylko mała szparka z jednej strony) to ciśnienie nie chciało 0.5 bara przeskoczyć.
mcx4 napisał(a):
dandifr napisał(a):
Witam, mam taki dziwny problem z audi a6 otoz, dosc mocno kopci przy obrotach od 1200 do 2000 i pozniej od 3 200 do konca. EGR wstawilem nowe, bo stare zdechlo, jednak problem dalej jest. Dodam ze nie zauwazylem zadnych ubytkow mocy, zautko zapier... jak dzikie, nie pali wiecej. Paliwo tez jest ok. Co sie dzieje?
ja mam ten sam problem - egr zaslepiony , kat wtrysku ok przeplywka tez ,, rano i jak sie nagrzeje odpala na dotyk , ale strasznie kopci powyzej 3tys obr jak dochodzi do 4 tys to nie widze kto za mna jedzie
powiecie cos o tym na swoim przykladzie bez przypuszczen itd
dodam ze turbawka ok , oleju nie pali , moze za duza dawka paliwa ustawiona ?
aha jak odlacze przeplywke to auto nawet bąka nie pusci
ale podpinalem inna od kolegi 100 % ok i u mnie dalej kopci na wyzszych obrotach
co mam robic ? co wymieniac ?