jigitt napisał(a):
Jak juz wczesniej pisalem, mialem problemy przy 2,2t z zerwanym paskiem rozrzadu, a co za tym stoi, pogiete zawory itd. Wymienilem i wszystko ladnie pracowalo, tylko ze przy ok 3500 tys obr spadala moc!! Tak jakby sie dlawil!! Takze to opisalem i za wszystkie odp dziekuje!! Jednak ostatnio moj ojciec wracal z przegladu i normalnie dojezdzajac do domu zgasil ja!!! Juz nie odpalila!!
Nie wiem co to moze byc!!!! Pisalem na forum juz o alarmie!! Byl tu zamontowany taki smiesznywynalazek na kod... Myslalem ze to to, ale okazuje sie ze chyba jednak nie, gdyz zdemontowalem caly ten mechanizm i nadal nie pali!!!
Rozrusznik kreci, iskra jest, wszystko wyglada normalnie!! Pompka dziala, gdyz probowalem ja podlaczyc na krotko!! Pompuje az sie molo patrzy!!! Ale nadal nie odpala!!! Czy jest jakis innymechanizm ktory moglb to powodowac???
Jak pisalem o stracie mocyprzy wyzszych obrotach, dobrze mi radziliscie ze moze byc pekniety przewod dolotu z turbo do IC. Byl pekniety!!! Ale czy to moglo byc powodem tego ze silnik nie odpala??
Chodzila do momentu zgaszenia i koniec!!!!
Macie na to jakies pomysly???
Oczywiście, ze kazda nieszczelnosc w ukladach k-jetronik bedzie powodowala problemy. Paliwo jest przeciez dawkowane na podstawie wychylenia przeplywomierza powietrza i jezeli masz nieszczelnosc, to powietrze (przynajmniej jego czesc) leci wlasnie tą nieszczelnością omijajac przeplywomierz.
Takze moja propozycia to odkrecac opaski wszystkich przewodow gumowych i dokladnie je oglądać pod kątem dziurek. takze od odmy itp.
P.S. jesli chcesz sprawdzić czy iskra jest ok, to odepnij obudowe filtra powietrza, niech ktos probuje odpalic, a ty w tym czasie wloz reke do srodka i unies z wyczuciem lape przeplywomierza, w ten sposob wymusisz przeplyw paliwa i maszyna powinna odpalic. w ten sposob bedziesz mial punkt odniesienia, ze iskierki dobrze skaczą, tylko masz problem z dawkowaniem (w pierwszej kolejności nieszczelność).
P.S.2 Czasem są agenci, ktorzy probują podregulować wtrysk, zeby dzialal z nieszczelnością , przynajmniej na malych obrotach, takze jezeli ktos robil taki trick u ciebie to po usunieciu nieszczelności bedzie potrzebna mala regulacja. Ale podkreślam, ze najpierw trzeba szukać nieszczelności, usunąć je, a regulacje, jesli bedzie potrzebna zostawić na sam koniec!