.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 17:54:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zamontowac glosniki w A4 ?
PostNapisane: 15.lip.2004 21:52:27 
Użytkownik

mam problem. w mojej wersji A4 rok 1995 sedan nie mam w polce glosnikow a chcialbym zamontowac sobie 16,5cm glosniki kola. problem jest w tym ze otwor jest kształtu kwadratu wiec nie wiem czy trzeba montowac jakies dystanse przejsciowki itp

Czy ktos juz montowal tam glosniki? jesli tak niech napisze jak to zrobic.

Ps inna opcja (np tuba) wykluczone

dzieki za info

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2004 22:45:07 
Użytkownik

Auto: A6 3.0TDI Biturbo
Czesc

Ogolnie to nie problem.Potrzeba ci jednak dystanse(adaptery)z kwadratu na okragle.W niemczech placilem za nie 12€.Ale da sie tez samemu zrobic.

Tak to wyglada:
http://www.milando.de/details_4465806.htm

pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 13:37:43 
Użytkownik

Dzieki - postaram sie kupic te dystanse - Moze maja w Media Markt bo to niemiecka siec? A jesli mozesz to napisz czy daja dobry efekt akustyczny glosniki zamontowane w polce?? Chodzi o to czy graja lepiej niz te z przodu. pomijam marke glosnikow.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 13:41:31 
Moderator

Wystarczy że założysz z przodu jakieś porządne głośniczki i będzie miodzio :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 15:23:41 
Użytkownik

Oj nie zgadzam sie. Z przodu owszem glosniki starczaja jak jest radio fabryczne. Ja mam wyjscie 4x 50W i po woli zaczynaja mi charczec :/

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 16:03:24 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Wiesz co, jak masz głośniki w półce to dźwięk jest bardziej "pełny". Mój ojciec ma Passata i głośniczki w drzwiach przednich i tylnylch. Było kiepsko, dopóki nie wrzucił suba. Troszkę to wypełniło. Ja w swojej Astrze mam głośniki z przodu w drzwiach i z tyłu w półce i jest dużo lepiej niż w było u ojca. Więc na Twoim miejscu spokojnie bym wrzucał głośniczki w półkę ale nie wiem czy nie rzuciłbym elips (większe i mocniejsze).

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 16:06:36 
Użytkownik

Megster napisał(a):
...ale nie wiem czy nie rzuciłbym elips (większe i mocniejsze).

Pozdro

che che tez chcialbym elipsy wrzucic bo kiedys w passacie mialem z tylu. Ale w tym modelu Audi jest za maly otwor montazowy a nie bede przeciez kątówką mojej niuni ciął :D

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 22:55:19 
Użytkownik

W niemieckim Media Markt maja te dystanse.Nie wiem jak w polsce.Ja osobiscie jestem zdania ze podstawa dobrego dzwieku to dobre Speakery z przodu.Tyl jest tylko do uzupelnienia dzwieku.Seryjnymi glosnikami jednak nic sie nie osiagnie.Majac dobre glosniki z przodu nie wolno zapomniec tez o dobrym wygloszeniu drzwi(to podstawa).Zeby miec ladny dzwiek wystarcza glosniki z przodu i chociaz maly Sub w bagazniku.Ale majac glosniki dotatkowo z tylu jest jeszcze lepiej. :D

pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 23:00:09 
Użytkownik

Megster napisał(a):
Wiesz co, jak masz głośniki w półce to dźwięk jest bardziej "pełny". Mój ojciec ma Passata i głośniczki w drzwiach przednich i tylnylch. Było kiepsko, dopóki nie wrzucił suba. Troszkę to wypełniło. Ja w swojej Astrze mam głośniki z przodu w drzwiach i z tyłu w półce i jest dużo lepiej niż w było u ojca. Więc na Twoim miejscu spokojnie bym wrzucał głośniczki w półkę ale nie wiem czy nie rzuciłbym elips (większe i mocniejsze).

Pozdro

W A4 bez ciecia blachy w polce nic wiekszego niz 16,5cm sie nie wsadzi.A ciac nie warto

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2004 23:34:51 
Użytkownik

Ja mam taki sam problem w A6 C4!!! zakupiłem ELIPSY 6X9 i juz niedlugo bede je montował... jestem ciekaw coż tam spece od Audio wymyślą... bo obejść ma sie podobno bez CIECIA BLACHY... choć z mojego punktu widzenia to ciężko bedzie, bo glebokość montazu to 73mm, ale mam nadzieje ze jakos chłopaki sobie poradza...(wydaje mi sie ze troszke je podsadza)

A co do AUDIO OGÓLNIE to polecam do A4 i podonie do A6 głosniki SYSTEM BLAUPUNKTA IC130 XL(ze zwrotnicami) na tylne drzwi (niestandartowo); 6X9 na tyl...(da sie zrobic) i zostawic przod seryjnie(NOKIA)!!!

JA mam radio DELTA CC i strukture audio opisaną wyzej i podpiety pod glosniki w tylnych drzwiach i w polce wzmacniacz ALPINE 4X40 i gra wysmienicie...łacznie gra 10 glosnikow i jest naprawde BOMBA!!! Moze nie urywa uszu... ale dzwiek jest rewelacja... i nie ma co narzekac na RADIO... bo gra jak potrafii najlepiej... ale w nocy przynajmniej wyglada zajebiscie...AUDIO-losko! BOMBA!

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2004 08:37:44 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Powiem szczerze, że problem można ominąć jeśli dorzuci się jakieś "pudło" do bagażnika. Ja mam aktywne Velocity, które może nie powala moca i wymiarami (8 litrów) ale do wypełnienia w zupełnie wystarczy. Kupując to kierowałem się, oprucz oczywiście dobrego dźwięku, małym,i wymiarami by jeszcze bagażnik do czegoś się zdał.

Bo ciąć to faktycznie ból.

PS tylko zakłądając głośniczki o różnych mocach trzeba troszkę pomachać "faderkiem" bo mocniejsze grają ciszej. Ale to nie problem :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2004 15:46:15 
Użytkownik

ech co tam wiem ze i tak najlepsze efekty daje zamontowanie suba ale na aktywnego jeszcze mnie nei stac wiec kupie sobie glosniczki 165mm i dystanse i wtedy wam napisze jak to wszystko gra. :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2004 19:26:29 
Klubowicz

Cytuj:
Oj nie zgadzam sie. Z przodu owszem glosniki starczaja jak jest radio fabryczne. Ja mam wyjscie 4x 50W i po woli zaczynaja mi charczec

Hmm, no jeśli głośniki przednie Ci charczą od radia 4 x 50W, to raczej niedobrze. To radio jakiekolwiek by nie było, to ma maksymalnie z 4 x 20W RMS na kanał, czyli albo są do kitu ogólnie mówiąc, albo twoje radio nie jest w stanie ich napędzić...

Tak czy inaczej, załóż sobie wzmacniacz (koszt nieduży, jakiś blaupunkt GTA4100 wyniesie z 350zł) i jeśli przód okaże się bidny, to załóż nowy system odseparowany (coś tam Ci zawsze możemy polecić). Noo i bez wyciszenia, np. przednich drzwi nic nie zagra z sensem.

Ja osobiście mam zrobione audio też bez suba, natomiast w tylnej półce znalazłem miejsce na 6x9" ( http://forum.audiklub.pl/viewtopic.php?p=47207#47207 ).

zimmer36 - co do tego montażu głośników bez cięcia blachy, u mnie też były otwory montażowe z tyłu tylko 15cm i ciąłem blachę, a czemu ... ano z tego powodu, że głośniki muszą mieć jak "oddychać", nic porządnie nie zagra jeśli pod nimi znajdą się za małe otwory... Także przemyśl sprawę i może jednak niech Ci dotną tą blachę (niedużo trzeba rezać), bo samo podniesienie ich na pierścieniach MDF to ja już wiem jaki daje efekt.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2004 23:32:47 
Użytkownik

Cytuj:
Sprinter napisał: zimmer36 - co do tego montażu głośników bez cięcia blachy, u mnie też były otwory montażowe z tyłu tylko 15cm i ciąłem blachę, a czemu ... ano z tego powodu, że głośniki muszą mieć jak "oddychać", nic porządnie nie zagra jeśli pod nimi znajdą się za małe otwory... Także przemyśl sprawę i może jednak niech Ci dotną tą blachę (niedużo trzeba rezać), bo samo podniesienie ich na pierścieniach MDF to ja już wiem jaki daje efekt.

Właśnie tego się bałem... jest tam taki otwór, ale właśnie jakiś nie za duży...
Ciężko idzie z tym cięciem...>???

Musze poszukać jakiegoś kompetentnego warsztatu, bo jak sam sie do tego zabiore to moge cos przypadkiem spartolić!!! W pobliżu nie znam żadnego warsztatu CAR-AUDIO który ma na tyle finezji i wyobraźni aby mógł umieścić te głośniki w odpowiednim miejscu,i w dodatku jak nalezy!!! Oj widze że ciężkie chwile przed moją Audiczką - biedna!!! ;(

hmmm... Bede musiał coś pokombinować z KUMPLAMI!!!

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2004 06:14:54 
Moderator

zimmer36 napisał(a):
Cytuj:
Sprinter napisał: zimmer36 - co do tego montażu głośników bez cięcia blachy, u mnie też były otwory montażowe z tyłu tylko 15cm i ciąłem blachę, a czemu ... ano z tego powodu, że głośniki muszą mieć jak "oddychać", nic porządnie nie zagra jeśli pod nimi znajdą się za małe otwory... Także przemyśl sprawę i może jednak niech Ci dotną tą blachę (niedużo trzeba rezać), bo samo podniesienie ich na pierścieniach MDF to ja już wiem jaki daje efekt.

Właśnie tego się bałem... jest tam taki otwór, ale właśnie jakiś nie za duży...
Ciężko idzie z tym cięciem...>???

Musze poszukać jakiegoś kompetentnego warsztatu, bo jak sam sie do tego zabiore to moge cos przypadkiem spartolić!!! W pobliżu nie znam żadnego warsztatu CAR-AUDIO który ma na tyle finezji i wyobraźni aby mógł umieścić te głośniki w odpowiednim miejscu,i w dodatku jak nalezy!!! Oj widze że ciężkie chwile przed moją Audiczką - biedna!!! ;(

hmmm... Bede musiał coś pokombinować z KUMPLAMI!!!

Cięcie idzie jak po maśle.Blacha jest miękka i cienka.Jakbys miał pare w łapach to byś pociął nożyczkami.Żeby to ładnie wyciąć to trzeba się troche nagimnastykować.Widziałem jak kumplowi wkładali elipsy na tył w A4 i w miare sprawnie to poszło :diabel:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1