Koszt tuningu
*Wymiana uszczelki pod gł. łącznie z uszczelkami, sirubami i standardowym planowaniem to rząd wielkości ok 200zł (polerowanie dolotów w tym przypadku free, a głębsze planowanie myślę że nie będzie wiele droższe)
*strumienica kosztować by miała ok 60-70zł założenie free
*ewentualne założenie Blosa to koszt samego Blosa i przypadkowe koszta
I jeśli takim kosztem miałbym zyskać nawet 5-10 kucy albo lebsze wkręcanie się na obroty lub coś w tym rodzaju to myślę że jest to cena do przyjęcia. Co do wałka rozrządu to poniosła mnie wyobraźnia

) sorki
Koszt swampa
*Kupno nowego silnika np.2.5tdi (bo tylko taki by wchodził w rachubę) to ok 1000-2000zł
*przekładka i ewentualne przeróbki to koszt ok 180zł plus ceny nowych poduszek i samych przeróbek.
fakt że od tego trza odliczyć potem cenę sprzedanego mojego silnika
a gdzie jeszcze dostrajanie a potem np. chip?
Fakt że takim kosztem zzyskać mogę dużo większą moc niż tuningiem ale to sa koszta i ryzyko nie do przyjęcia
Dlatego wychodzę z założenia że pojeżdrzę za 2-3lata tym autkiem w ktury włoże pare złociszy ponad stan, a potem może coś mi sie uda uzbierać lub jakiś ktedycik i zainwestuje w nowszy model z TDIkiem
...a tak poza tematem to dzięki za zyczenia i sam chciałem ci przekazać i wszystkim klubowiczom i audimaniakom wszystkiego dobrego na święta
P.S. dzieki mAr$zx za debatę i pomocne wyjaśnienia w tym temacie miło jest czytać take post niż czytać "taniej będzie zmienić auto" i nic poza tym