.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.maja.2025 08:18:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 ALL] PODSWIETLENIE... przyciski wnetrza
PostNapisane: 05.lut.2007 23:49:00 
Użytkownik

Cześc, mam pare pytan odnośnie naprawy podswietlenia w Audi 80 B4
1. Jak dobrac sie do zapalniczki, zeby wymienic w niej zarówke ( nie chce niczego połamać )
2. Jak dobrac sie do sterowania lusterkami , umieszczonego w rączce na drzwiach kierowcy, tez mi nie swieci, tam podobno są diody ?
3. Jak dobrac sie do przełacznika szyb , nawiasem mowiąc, jest obok sterowania lusterkami, z 4 przełacznikow swieca 3 ?
4. Czy cięzko jest rozebrac przełacznik od halogenów ( ten na srodku obok awaryjnych itd. ? ( bardziej chodzi mi o to jak go w miare "delikatnie rozebrac, zeby pożniej działał i czy tam jest czerwona zarówka, czy w kapturku, świecą mi wszystkie przełaczniki, oprocz tego jednego od halogenów przednich)
5. Czy u wszystkich podświetlenie el. reg. reflektorow jest bardziej blade, ( mniej intensywny, czerwony kolor), moze kapturek sie wypalił, albo, albo ?
6. Czy w tylnej popielniczce ( tej miedzy siedzeniami, na tunelu jest podswietlenie ? Zaglądałem i wygląda, jakby było czerwone szkiełko po boku ( takie od podswietlenia), ale u mnie nie swieci?
Zgóry dzieki, jakiemuś staremu Audi- maniakowi, ktory już te sprawy przerabiał i sorry za tyle pytan, troche sie rozpisałem, ale jak juz zaczołem, to wszystkie "świecidełka " chciałbym zrobic.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 00:09:28 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
AD 1. Trzeba wyciagnac popielniczke i tam w jej wnetrzu nad gniazdem zapalniczki jest srubka. odkrecamy ja kluczem nasadowym nie pamietam rozmiaru ale chyba to 10. Do podswietelnia uzywana jest zaroweczka.

AD 2. Najpierw demontaz parapetu tutaj instrukcja
-> http://www.audicabrio.org/faq/80/tuerve ... tb=faqlink

AD 3.
-> http://www.audicabrio.org/faq/80/fh-sch ... tb=faqlink
Tutaj jak wygladaja guziczki sterowania szybami ( czesci pierwsze). W srodku jest dioda ktora podswietla kazdy przycisk.

AD 4. Dzisiaj to przerabialem u siebie. Podwazasz wlacznik cienkim srubokretem plaskim od gory tak zeby wyciagnac caly wlacznik. Dosyc mocno to siedzi, tyle lat nie ruszane. Ostroznie zeby nie drapnąc elementow wnetrza i palcow. :) Po zdjeciu przedniej obudowy w srodku sa dwie zaroweczki. Do wyciagniecia uzywamy pęsety. Kupic zaroweczki takie co beda swiecic na 12V i o mocy najlepiej 1.2W Pokaz zaroweczke w sklepie.

AD 5. Zaroweczka jest slaba i trzeba wymienic. Dzisiaj to tez robilem i po zalozeniu nowej swieci mocniej. Demontaz jak w pozostalych wlacznikach

AD 6. Nie ma a w niektorych wersjach wyposazenia bylo. Ja tez nie podswietlenia z tylu.

Ostatnio edytowano 07.lut.2007 18:50:24 przez KORU, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: oswietlenie
PostNapisane: 06.lut.2007 00:37:10 
Użytkownik

Wielkie dzieki, bede działal, no i jaka szybka odpowiedz, zawsze czulem, ze audiki sa fajniutkie i forum jest tez niezle .

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 10:30:55 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
KORU napisał(a):
AD 6. Nie ma a w niektorych wersjach wyposazenia bylo. Ja tez nie podswietlenia z tylu.

Ja sobie dorezałem :peace:

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2007 19:01:05 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
jmm wiem a w tylniej popielniczce jest czerwony odblask wiec pewnie bylo podswietlenie montowane bo inaczej by zrobili popielniczke bez tego czerwonego plastiku na zarowke. Mysle ze takie podswietelnie mialy wersje produkowane do Austrii i Szwajcarii.

Kurka meczylem sie ostatnio z wymiana podswietlenia w przyciskach na desce rozdzielczej. Wymienialem w tym co widac na zdjeciu. Maja one slabe zarowki ktore sie juz powypalaly poniewaz swieca one zaraz jak sie przekreci kluczyk w stacyjce. Wymienilem u siebie i fajnie teraz jasno wszystkie swieca. Trzeba bylo anielskiej cierpliwosci do wyciagniecia tych zaroweczek i przyciskow. Pozaginaly mi sie piny w srodkach tych przyciskow i raz dzialalo podswietlenie a raz nie. Trzeba z tym delikatnie i dobrze sie przyjrzec jak poprawnie wlozyc zaroweczke zeby nie pozaginac pinow. Uzylem wiec spinacza i prostowalem. Na szczescie udalo sie i przyciski swieca mocnym czerwonym kolorem. Zarowki maja byc o mocy 1.2W bo mocniejsze 2W mozna uzyc tylko do podswietlenia licznika. Uff :)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2007 21:53:19 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
KORU napisał(a):
jmm wiem a w tylniej popielniczce jest czerwony odblask wiec pewnie bylo podswietlenie montowane bo inaczej by zrobili popielniczke bez tego czerwonego plastiku na zarowke. Mysle ze takie podswietelnie mialy wersje produkowane do Austrii i Szwajcarii.

jako ciekawostkę powiem Ci, że jak rozebrałem konsolę to znalazłem zwinięty kawałek wiązki z oprawką na żarówkę, która świeciła po przekręceniu zapłonu, niestety był za krótki do poppielniczki, ale za to oprawka już była, więc wystarczyło przedłużyć kable i w ten sposób mam wszytko na fabrycznej wiązce :peace: :diabel:

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 09:10:11 
Klubowicz

KORU napisał(a):

ja mam B3 i mam podświetlenie w tylnej popielniczce :P
a samochód był w 1988 roku kupiony w Polsce w salonie - hehe

Strefa czasowa: UTC + 1