.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 17:07:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: silnik z audi a6 1998
PostNapisane: 07.lut.2007 10:44:44 
Użytkownik

witam jestem tu nowy.mam pytanko chcialbym zmienic silnik w swojej audi coupe na silnik od audi a6 z 98 r. podobno 193 km oczywiscie v6, czy jest wogole taka mozliwosc zamiany silnikow a jesli tak co musialbym procz tego zrobic, lub wymienic aby autko ruszylo.
za wszystkie rady i sugestie dziekuje pozdro irek

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2007 11:52:26 
Użytkownik

Auto: A4B8 2.0TDI, B420vt, A4B8 tfsi
nie polecam swapa...szkoda kasy i nerwów...wiem z własnego doświadczenia...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2007 14:11:09 
Użytkownik

dzieki za odpowiedz,jesli moglbym prosic o konkrety to bylbym wdzieczny,bo mialbym chec sie w to pobawic w taka przekladke
pozdro irek

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2007 19:27:06 
Użytkownik

Ja wlasnie robie dokladnie to o czym piszesz zmieniam AAH na APR 194 KM maja te silniki.
Z mechanicznych spraw nie bedzie pasowac wydech na 90% - choc to tak naprawde tez jest zwiazane z konkretnym dawca (w moim wypadku jest to passat quattro). Osprzet powinien pasowac od twojego obecnego silnika.
Oczywiscie razem z jednostka 30V musisz miec wszystkie czujniki, wiazke silnikowa i komputer. Nawiazanie sie do istniejacej instalacji elektrycznej nie powinno stanowic wiekszego problemu (ale napewno bedzie bardzo czasochlonne chocby ze wzgledu na inne umiejscowienie kompa i dorabianie instalacji), problem za to bedzie z brakiem w twojej obecnej budzie immo z tym trzeba bedzie powalczyc. Jest tez bardzo prawdopodobne ze przy 30V bedziesz mial elektroniczy pedal gazu i taka sama przepustnice, ale to juz bedziesz musial sprawdzic z konkretnym modelem silnika bo byly rone wersje. Potrzebne ci tez beda sondy lambda.
Pewnie w przyszlym tygodniu bede mial opanowany temat bo mam nadzieje zajac sie juz elektryka/elektronika, wiec pewnie zdam relacje.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2007 20:22:54 
Użytkownik

wielkie dzieki , wlasnie o to mi chodzilo teraz bede wiedzial co wyciagac z a6,daj znac jak juz bedzie u ciebie wszystko chodzilo
pozdro irek

Strefa czasowa: UTC + 1