.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 17:22:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: B4 94 Avant głośniki w drzwiach
PostNapisane: 10.lut.2007 20:00:19 
Użytkownik

Witam.
Zamierzam coś zrobić z dzwiękiem w samochodzie.
Pierwsze wymiana radia z orginału na PIONIEER DEH - P6800MP lub trochę droższy ALPINE 9854RB do tego Wzmacniacz do tuby ALPINE 3544.
Ale chodzi mi o głośniki w drzwiach. Na tylnych fabrycznie zamontowane nisko głosniki średnionisko tonowe nie wiem jakie tak są ale według tego co piszecie to są tam 13cm i tweeter powyżej.
Czy można tam wrzucić 16cm bez dokładania dodatkowych boczków tylko powiększając otwór?
Przód na podszybiu orginalnie zamontowane chyba średniowysokotonowe nie wiem co dokładnie tam jest.
A nie mam nic w drzwiach przednich. Te boki są dośc grube czy można tam zamontować głosnik średnioniskotonowy 16cm wywiercając tylko otwór w samym narożu przednim dolnym czy też należy dołożyć boki? I oczywiście na podszybiu tweetery zamiast śrenio wysokotonowe

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2007 22:17:02 
Użytkownik

Wszystko można. To tylko kwestia włożonej pracy, lub pieniędzy...
Tył zostaw w spokoju. Zaoszczędzoną kasę dołóż do systemu przedniego, wygłuszenia i wzmaka...
Co do wiercenia otworów, to daj spokój... Głośnik musi być solidnie umocowany do blachy drzwi a nie do panelika, z którym będzie falował jak żagiel... ;)
Jeśli masz w bagażniku tubę, to natychmiast ją sprzedaj, póki jeszcze się nie zabrudziła :D Albo zrób dla tego samego głośnika skrzynkę...
Tweeter w podszybiu to też niezbyt trafny pomysł (ale trzeba potwierdzić odsłuchem). Grają wtedy w szybę a słyszysz dźwięk odbity. Przez to cała scena się rozłazi, nic nie jest tam gdzie powinno i trudno to zestroić. Tweetery najlepiej grają na ok. 1/3 dolnej wysokości słupka A...

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 19:01:06 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Wszystko można. To tylko kwestia włożonej pracy, lub pieniędzy...
Tył zostaw w spokoju. Zaoszczędzoną kasę dołóż do systemu przedniego, wygłuszenia i wzmaka...
Co do wiercenia otworów, to daj spokój... Głośnik musi być solidnie umocowany do blachy drzwi a nie do panelika, z którym będzie falował jak żagiel... ;)
Jeśli masz w bagażniku tubę, to natychmiast ją sprzedaj, póki jeszcze się nie zabrudziła :D Albo zrób dla tego samego głośnika skrzynkę...
Tweeter w podszybiu to też niezbyt trafny pomysł (ale trzeba potwierdzić odsłuchem). Grają wtedy w szybę a słyszysz dźwięk odbity. Przez to cała scena się rozłazi, nic nie jest tam gdzie powinno i trudno to zestroić. Tweetery najlepiej grają na ok. 1/3 dolnej wysokości słupka A...

Więc mój drugi pomysł jest taki:
Jeżeli rozumiem skrzynia to zabudowa z tyłu? Hmm mam w kole gaz i wożę koło zapasowe moja tuba jest oparta na włsanym tworze 3x16cm głośnik w skrzyni prostopadłościennej i chodzi pieknie. Miałem ją poprzednio w lanosie.
Co do tweteów w podszybiu. Myślałem o pozostawieniu głoników w podszybiu a na nich dołożyć satelitki tweetery skierowane na w odpowiednim kierunku.
Tylko nie wiem jak jest zbudowane szkielet w przednich drzwiach tzn że nie ma tam do czego przykręcić głosnika?

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 19:32:30 
Użytkownik

Skoro nie ma głośników w drzwiach to nie ma ich do czego przykręcić...
Rozwiązanie problemu w dziale "warsztat"...
Tweetery i średnie odpuść, bo będzie jeden wielki świder we łbie...

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 21:28:23 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Skoro nie ma głośników w drzwiach to nie ma ich do czego przykręcić...
Rozwiązanie problemu w dziale "warsztat"...
Tweetery i średnie odpuść, bo będzie jeden wielki świder we łbie...

Więc jakie jest najlepsze rozwizanie. Zakładaja c wykorzystanie wzmacniacza do woofera a wzmacniacz radio do zasilania głośników

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2007 22:28:44 
Użytkownik

Najlepsze rozwiązanie to wygłuszenie drzwi. Montaż odseparowanego zestawu 165mm (woofer w drzwiach a tweeter w słupku)... Wszystko pędzone 4 kanałowym piecem (2 na przód i 2 w mostku na suba)...
I tyle. Lekarstwo znane od lat i sprawdzone...

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2007 15:39:37 
Użytkownik

Mialem kiedys b4 avant. i po wyżuceniu całego starego nagłośnienia wżuciłem 10 cm w podszybie jbl, odseparowany 2 drozny zestaw jbl w przednie drzwi( 16cm w samym rogu a gwizdek na słupku na wysokości głowy), na tył poszły 16cm magnata 2 drożne odseparowane z gwizdkiem na miejsce fabrycznych(ledwo weszły na miejsce poprzednch 13, sporo trzebyło wycinac). w bagarznik wrzuciłem subwufer z dwoma 30 cm jbl a wzmacniacze zasilajace głośniki w drzwiach i suba przykreciłem za tylna kanapa. efekt oszałamiający, tylko akumulator zrobił się za mały i musałem wymienic. więc śmiało wrzucaj 16 w przednie i tylne drzwi bo wszystko jest do zrbienia.

Strefa czasowa: UTC + 1