.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.maja.2025 00:32:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a3] concert II + tylne głośniki
PostNapisane: 21.lut.2007 18:24:51 
Użytkownik

Witam

Posiadam a3 99r bez sieci CAN , dokupiłem oryginalny aktywny subwofer ( nokia ) montowany pod tapicerką w bagażniku ,przerobiłem kostkę głośnikową ISO, subwofer ten posiada również wyjście na tylne głośniki( oryginalne ) które zamontowałem , po podłączeniu radia ( pioneer ) z wyjściem na 4 głośniki cały zestaw "chodzi" ale tył gra znacznie głośniej od przodu oczywiście można to skorygowac FADERem , ale teraz moje pytanie chcę kupić CONCERT II i jak wiadomo posiada on tylko dwa wyjścia na głośniki przednie JAK TO MAM TERAZ "UGRYŹDŹ" żeby grały 4 glośniki może ktoś już ten problem rozpracowywał . Proszę o odpowiedź :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2007 18:51:41 
Użytkownik

Różnica w głośności polega na tym, że do wzmaka powinien iść sygnał niskonapięniowy, a skoro przerobiłeś kostkę ISO, to podajesz sygnał już raz wzmocniony w radiu. Powinno iść po wyjściach RCA do wzmaka w subie...
Żeby Concert zagadał, to musisz z powrotem wrócić do fabrycznej instalki z kostkąmini ISO, z której wychodzi sterowanie wzmakiem i sygnał niskonapięciowy do niego... Wtedy nie będzie różnicy głośności i wszystko będzie gadać...
Ale nie masz Can i albo kupisz adapter, albo będzie się wyłączać co godzinę i nie będzie podświetlenia (można je łatwo uruchomić)...

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2007 19:14:28 
Użytkownik

nie wydaje mi się że sygnał z radia do tego właśnie suba powinien iść po RCA ponieważ sama konstrukcja wzmacniacza w nim chyba nie przewiduje takiego podłączenia , a sam stosunek głośności przód a tył nie jest tak strasznie wielki jaki powinien być po podłączeniu do zwykłego wzmacniacza z wejściem rca , ale możę się mylę wezmę to pod uwage i może na szybko podłączę przez rca ( posiadam jeszcze chorusa I ) który tez ma wyjście tylko na dwa glośniki wypróbuje na nim .

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2007 19:31:08 
Użytkownik

W chrusie i Concercie masz wyjścia RCA jako normalne kabeli a nie Chinche. Chodzi o poziom napięcia na wyjściu. Zwykłe radio ma wyjścia na głośniki normalnie i dodatkowo RCA (w formie chinch'y). W Audikowskich wszystkie kabelki wyglądają tak samo, ale sygnał mają różny i są w różnych kostkach...
Zachęcam do przestudiowania kostek, a nie do gdybania...
www.studio24.prv.pl

Każdy wzmacniacz wymaga sygnału po niskiej częstotliwości, chyba ,że posiada układ, który to kompensuje, ale finalnie i tak sygnał dociera po niskiej...

W tej chwili masz 2 zmacniacze jeden za drugim i wzmacniasz, już wzmocniony sygnał. Stąd różnica w głośności i pewnie zaczyna przesterowywać przy wyższym natężeniu :diabel:

Żeby to dobrze grało to musisz zakończyć kabelki w samochodowej instalacji wtykiem RCA (uwaga, bo kabelki są 3 - mają wspólną masę) i podłączyć w wejście w radiu. Albo podłączyć oryginał, który ma takie wyjścia w kostce...

Jeśli nie wierzysz, to uwierzysz, jak wypierdzisz sobie głośniki i suba... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2007 10:58:05 
Klubowicz

Dokładnie jak napisał Heveliusz.
Nasze radia mają osobno wyjścia ze wzmacniaczy (starsze 4 a nowsze 2 - tylko przód) i wyjścia z przedwzmacniaczy (4).
Głośniki bezpośrednio podłącza się do wyjść ze wzmacniaczy (ta kostka z 4x2 styki w starszych i 2x2 w nowszych) - ta środkowa kostka, bo najniższa to zasilanie, podświetlenie itd.
Subwoofer lub głośniki ze wzmacniaczami podłącza się do wyjść z przedwzmacniaczy (ta duża kostka gdzie jest też starowanie zmianiarką). :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2007 11:37:30 
Użytkownik

dzięki za podpowiedzi podłączyłem według waszego "przepisu" i zadziałał tak jak trzeba , ktoś wcześniej o kim myślałem że ma dużą wiedzę w tym temacie wprowadził mnie w błąd ale już wszystko jest jak trzeba . Dzięki . :D

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2007 12:07:21 
Użytkownik

Super! Cieszę się, że działa... :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1