.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 06:48:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: co to moze byc
PostNapisane: 26.sty.2005 22:28:40 
Użytkownik

witajcie,
mam problem.pojechalem do dziewczyny samochodem wszystko bylo super.samochod postal z 3 godzinki.wracam odpalam jade a tu mi kontrolka pokazuje ze malo plynu,a wskazowka temp.szybko rosnie do gory.otworzylem mache i tak przewodem dochodzace sa zimne,niewidac zeby sie zluzowaly albo pekly,pompka wodna dobra w sumie nowa nic niecieknie,prawie sielanka ale co sie stalo,ktoredy ten plyn uciekl.zaznaczyc musze ze troche plynu jeszcze zostalo ale malo.jutro wleje jakiegos plynu aby sprawdzic ktoredy ucieka,a was prosze o jakas diagnoze.co to moze byc

z gory dziekuje

posiadam audi 80 1,6 D 1986 r.

Tytuł: Re: co to moze byc
PostNapisane: 26.sty.2005 22:33:05 
Użytkownik

grolsch23 napisał(a):
witajcie,
mam problem.pojechalem do dziewczyny samochodem wszystko bylo super.samochod postal z 3 godzinki.wracam odpalam jade a tu mi kontrolka pokazuje ze malo plynu,a wskazowka temp.szybko rosnie do gory.otworzylem mache i tak przewodem dochodzace sa zimne,niewidac zeby sie zluzowaly albo pekly,pompka wodna dobra w sumie nowa nic niecieknie,prawie sielanka ale co sie stalo,ktoredy ten plyn uciekl.zaznaczyc musze ze troche plynu jeszcze zostalo ale malo.jutro wleje jakiegos plynu aby sprawdzic ktoredy ucieka,a was prosze o jakas diagnoze.co to moze byc

a chłodnica ok ?

Obrazek

Ostatnio edytowano 26.sty.2005 23:09:56 przez Silent Bob, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 22:44:54 
Użytkownik

chlodnica raczej tak sprawdxalem reka jest sucha,a przeciez taka ilosc plynu to by musiala zostawic jakis slad,jakas wilgoc.tez dodam ze odkrecilem korek wlewu oleju i wyciagnalem bagnet niewidac zeby woda dostala sie do silnika.no niewiem oc jest

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 22:56:33 
Użytkownik

Prawdopodobnie poszła ci uszczelka pod głowica, jezeli płyn jest w oleju to poszła w mejscu pomiedzy kanalami wodnymi a olejowymi. Dolej troche płynu i zobacz czy przy w czasie pracy silnika nie pojawiaja sie w zbiorniku z płynem bombelki powietrza. nie zaczał kopcic bardziej z rury wydechowej na biało?, silnik pracuje równo? temp rośnie równomiernie czy skokowo?, robi sie cisnienie w zbiorniu płynu chłodzącego? napisz cos dokładniej bo tak to niewiele mozna pomuc. pozdrawiam Rino

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 23:02:16 
Użytkownik

Radzę ci sprawdzić przede wszystkim przewody gumowe, jeśli nic nie znajdziesz to looknij na zaślepki w bloku silnika, obejrzyj zbiorniczek wyrównawczy czy górą nie wybiło. Jeśli nic tam nie znajdziesz to weź pod lupę nagrzewnicę. Nie wyparował chyba tak szybko :?: :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 23:22:21 
Użytkownik

a więc silnik chodzi równo,temperatura wzrastała rownomiernie,raczej woda niedostała sie do silnika bo po pierwsze niezmienil sie poziom oleju ani niema bialego nalotu.uszczelka pod glowica wymieniana byla w zeszlym roku.vo do bialego dymu to i tak tego teraz niesprawdze bo jest mroz i zawsze dym jest bialy no chyba ze ta bialosc jest jakas szczegolna

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 23:25:39 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
a nie zamarzł Ci przypadkiem płyn w chłodnicy ??

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 23:33:08 
Użytkownik

hmmm na moje jakby zamarz to by cos rozje....o ale tak jak pisalem te miejsca sa suche.mialem wlany plyn i raczej jakby mi zamarzl plyn to bardziej w nocy,bo wiadomo jest wtedy zimniej.to bylo kolo 20

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 23:35:56 
Użytkownik

Auto: V8
czesc mi tak spitalal plyn dolnym czujnikiem jak dostal po garach robilo cisnienie :diabel: a zakretka na zbiorniku niezadzialala :< teraz dokrecam minimalnie korek i mam spokuj cisnienie spitala i jest git :peace:

punk's not death
byly rozne audi qutro i nie qutro ale bylo:
treseraudi super200 2.2turbo 20v quattro avant i to bylo audi...
MONTAŻ LPG MECHANIKA 602244068

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 23:38:46 
Użytkownik

Auto: V8
zapomnialem dolnym czujnikiem na chlodnicy -tak ze niebylo nigdzie widac skad sie leje i gdzie ubywa...

punk's not death
byly rozne audi qutro i nie qutro ale bylo:
treseraudi super200 2.2turbo 20v quattro avant i to bylo audi...
MONTAŻ LPG MECHANIKA 602244068

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 08:02:44 
Klubowicz

sprawdz jeszcze z tyłu na bloku silnika pod pólką z akumulatorem jest taki króciec mi tam spitala woda i leci na rozgrzany silnik

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 08:18:07 
Użytkownik

mnie zastanawia szybkosc spieprzenia tego plynu.to trwalo 2 i pol godziny.troche szybko i mowie jak jechalem do niej to bylo ok,jakby spieprzalo powoli to by sie franca chyba zaswiecila ze plynu ubylu.sam niewiem dlatego moj apel pomozecie

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 08:52:17 
Klubowicz

Sprawdz przewody, mi pekl idacy do chlodnicy, tak nic nie bylo widac a jak sie nagrzal to puszczal bokiem.
Pozdro MJ

!!! SMYCZE KLUBOWE -> LINK

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 10:13:59 
Użytkownik

COS MOZE BYC FAKTYCZNIE Z TYM PRZEWODEM.BO JAK WCZORAJ WRACALEM I JUZ TEMP.WZRASTALA TO SIE ZATRZYMALEM I OTWORZYLEM MACHE BYLO TROCHE PARY I SLYCHAC BYŁO TAKI SWIST NA WYSOKOSCI SILNIKA A POZA TYM TEN PRZEWOD BYL WLASNIE W TYM MIEJSCU GORACY.SWIST ZNIKNAL JAK ODKRECILEM KOREK ZBIORNICZKA.DLATEGO PEWNIE NIEMOGLEM WYCZUC LAPA WILGOCI PO TEN PLYN POPROSTU WYPAROWAL I PRZEWOD BYL WLASNIE GORACY W JEDNYM MIEJSCU NA MALYM ODCINKU.DOBRZE KOMBUNUJE?

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 10:28:37 
Użytkownik

brawo Jasiu... szukaj tego przewodu i nie pisz juz więcej z CAPSem ok?
:D

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 11:42:16 
Użytkownik

a ja mam inną koncepcję ;)
pewnie miałęś więcej wody w układzie chłodzenia niż płynu i zamarzło , auto postało na mrozie to zamarzło i mógł zamarznąc termostat otwierający obieg wody przez chłodnicę :peace:

efekt ... autko łapie szybko temperature, ale termo nie otwiera i zaczyna gotować wodę , jak gotuje no to ciśnienie i wywala przez korek w zbiorniku wyrównawczym a że wszystko gorące to widać tylko pary troche i świst słychać :peace:

więc jeżeli ne ma wycieków , aleju w wodzie/płynie , płynu w oleju , nie kopci jakoś inaczej to na bank termostat do wymiany :peace:

polecam wymiane termostata , i zalanie układu płynem dynagel, ewentualnie inny petrygo np. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 13:25:53 
Użytkownik

gadalem z kumplem i mowil ze tez to moze byc termostat,ale ........jezeli chodzi o wode w zbiorniczku to jak odkrecilem korek kiedy byl juz silnik nagrzany to wody niebylo.dlatego mi sie zapalila od razu kontrolka.obstawiam albo dziura w przewodzie,albo termostat.wlany mialem koncentram i plyn do chlodnicy zimowy i dlatego powiem szczerze ze zamarznac to raczej termostat niemogl,bo po pierwsze niebylo wcale az tak zimno, a po drugie zimniej bylo w nocy.a ja zdazylem wtedy juz rano jechac po pracy,z pracy,na silownie z silowni do laskino i od laski juz byl problem zaraz po przekreceniu stacyjki

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 13:32:38 
Użytkownik

a i dodam jeszcze ze jak kiedys mialem problem z termostatem to faktycznie jak odkrecilem korek zbiorniczka wyrownawczego to sykalo,wzburzona woda wylatywala a teraz jak odkrecilem to byl taki dzwiek jak bym otwieral butelke pepsi krotkie sykniecie.także.....przewod????

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 14:32:18 
Użytkownik

w szybkim tempie ubywa plynu ???? moze jedz do mechaniora zeby sprawdzil jej szczelonosc .Jest taki przyrząd ktory wytwarza cisnienie i wtedy moze bedzie widac gdzie jest wyciek. ja kilka razy mialem problem z delikatnymi wyciekami . Za pierwszym razem ciekl mi w audi 100 2.0 d wąż idacy od nagrzewnicy do bloku silnika przez bardzo dlugi okres nie moglem tego zlokalizowac.Nalalem na maxa wody az pod sam korek no i wystarczylo poczekac az silnik sie nagrzeje cisnienie wzroslo i rozerwalo ten wąż i sprawa byla jasna. Drugi przypadek tez w tej samej audi wąż znajdujacy sie zaraz pod pompa wspomagania zdaje sie idacy od chlodnicy do termostatu za nic nie bylo sladu jakiegokolwiek wycieku ale po jakims tygodniu odmowil calkiem posluszenstwa i rowniez wyciek zostal zniwelowany. Za trzecim razem pompka wody odmowila posluszenstwa ale ten wyciek byl widoczny wystarczylo zajrzec pod autko i przez malutki otworek w pompie woda kapu kap sie ulatniala.na pierwszym miejscu pojechalbym do mechanika i sprawdzil jej szczelnosc bo dopoki nie bedziesz musial dolewac wode bankami to ciezko bedzie dojsc do tego co cieknie.

UUUUUUU nie doczytalem tematu uwaznie i pisalem niepotrzebnie to wszystko powyzej. termostat jest jak najbardziej podejrzany. aha i powiedz wentylator na chlodnicy zalacza sie przy 90 ????? czy woda wycieka np. przez noc jak auto stoi ???

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 14:48:18 
Użytkownik

Ja to myślę ze pszyszły teściu albo byly chlopak dziewczyny chce zebyś zatarł motorek i nie pojawiał sie wiecej.Ale bądz dzielny albo napisz im kartke ze to nic nie da bo masz jeszcze rower
Nie daj sie tak łatwo.
Podnies bagnet i zobacz czy nie masz za duzo oleju z woda

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1