.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.maja.2025 08:37:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5]xenony
PostNapisane: 07.mar.2007 13:03:28 
Użytkownik

ostatnio ogladsałem oferte zakupu zestawu xenonów do montażu do dowolnego samochodu.
oferta ta mnie zainteresowała, ale zastanawiam sie czy taka ingerencja w instalacje elektryczną nie poniesie za sobą negatywnych skutków dla samej instalacji, w końcu montuje się tam przetwornice i żarówki, wszystko podbno bezproblemowo podpina się pod oryginalne wtyczki, ale ponieważ nie jestem elektrykiem samochodowym zastanawiam sie czy nic sie nie będzie działa z przekaznikami czy czymś takim????

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2007 17:45:39 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
Możesz śmiało to zakładać, trzeba tylko potem zmienić bezpiecznik na większy

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2007 20:53:04 
Użytkownik

a jakie masz lampy?
Do tych z ryflowanym szkłem nie bardzo będą pasować

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 09:05:43 
Użytkownik

a ten bezpiecznik większy tzn. jaki???

Tytuł: samopoziomowanie
PostNapisane: 08.mar.2007 10:42:46 
Użytkownik

Co z systemami samopoziomującymi?
Są wymagane dla samochodów z lampami xenon.

Pozdrawiam,

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 10:48:27 
Użytkownik

no własnie mam te stare lampy- te co sie audi mega nie udaly, te przed zmiana na czyste szkła.
a dlaczego nie będą pasowały, co może byc nie tak z nimi???

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 11:04:44 
Użytkownik

Kształtowanie wiązki światła w tych lampach odbywa się za pomocą ryflowanego szkła a nie odbłyśnika.
W nowych lampach szkło jest gładkie a odbłyśnik odpowiednio wyprofilowany.
Poza tym oprócz układu poziomowania musi być układ oczyszczania lamp, czyli spryskiwacze w zderzaku...

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 13:39:16 
Użytkownik

czyli jak bym sobie te xenony zamontował to strumień swiatła będzie mi walił po niebie???

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 13:59:47 
Użytkownik

siwus napisał(a):
Kształtowanie wiązki światła w tych lampach odbywa się za pomocą ryflowanego szkła a nie odbłyśnika.
W nowych lampach szkło jest gładkie a odbłyśnik odpowiednio wyprofilowany.
Poza tym oprócz układu poziomowania musi być układ oczyszczania lamp, czyli spryskiwacze w zderzaku...

Gdzieś czytałem na forum, że pierwsze fury nie miały spryskiwaczy na xenonach.
Ale i wtedy nawet pozostaje kwestia samopoziomowania.

Pozdrawiam,

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 14:32:23 
Użytkownik

witam xenony do przeróbki /czyli żarniki i zapłonniki wyjęte z jakiegoś auta/ czy tak zwany uniwersalny zestaw-czyli chińska podróba? Można spotkać na allegro oferty/super sprzedawcy/ ktory sprzedajorginalne ifabrycnie nowe / w cudzysłowiu/ zestawy do samodzielnego montażu a faktycznie to orginalne są tylko zapłonniki ,kabel zorginalną wtyczką do której podpięta jest wtyczka z napisem philips/lub inna znana firma/z długimi przewodami żarnikiem który pasuje do klasycznego halogenu. Oszustwo polega na tym ,że żadna firma oświetleniowa na świecie nie produkuje żarników do przeróbek ale zaradni allegrowicze chcąc sprostać zapotrzebowaniu kupują żarniki made in china,biorą orginalny czyli firmowy żarnik tyle tylko ,że uszkodzony odrywając część szklaną a na to miejsce wlutowując chińszczyznę.Ci z nas którzy mieli zamontowane tanie żarówki ala blue /coś tam/to wiedzą jakie są problemy .pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 14:42:20 
Użytkownik

Będziesz miał gorsze oświetlenie niż oryginalne.
Dlatego żarówki xenonowe rozróżnia się na
D2R czyli do reflektorów i
D2S czyli do soczewek.

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 15:04:33 
Użytkownik

to podział na reflektor z soczewką i i klasyczny gdzie widać żarówkę

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2007 18:44:24 
Użytkownik

Masta_J napisał(a):
Gdzieś czytałem na forum, że pierwsze fury nie miały spryskiwaczy na xenonach.

miały miały

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 08:34:07 
Użytkownik

OKI ALE JAK BYM ZAMONTOWAŁ D2R CZYLI TE DO REFLEKTORÓW TO BEDZIE OKI???
ZESTAW KTÓRYM BYŁEM ZAINTERESOWANY NIE JEST Z ALLEGRO TYLKO OD ZNAJOMEGO ZE SKLEPU MOTORYZACYJNEGO, ON MA TO ZAMONTOWANE W PASSACIE Z 98 ROKU ZE STARYMI KLOSZAMI I JEST OSZOŁOMIONY (TO SĄ JEGO RELACJE)
A WIEM KTOŚ MOŻE JAKIE MOŻNA ZAMONTOWAĆ LAMPY GŁADKIE DO AUDI Z TYMI RYFLOWANYMI LAMPAMI-PRZERABIAŁ KTOŚ TO????

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 22:02:33 
Użytkownik

Ja widziałem już xenony w B4, ktora nie miała spryskiwaczy, samopoziomowania, ba nawet elektrycznej regulacji wysokości (nie wszystkie B4 takowa miały) i wszystko bylo ok. Diagnosta nigdy sie nie uczepil niczego. Zwróć uwage tylko zeby kupic bi xenony ktore beda dawac i mijania i długie. Pytałem o takie cos diagnoste i policje i jeden jak i drudzy powiedzieli ze nie ma przepisów zabraniających takiej przeróbki. Jeśli ma to homologacje (znak E) i oba reflektory sa takie same i sprawne to nikt nie powinien sie czepiać. Swoja droga była wcześniej wypowiedź że allegrowicze sami coś tam przerabiaja. Powiem że to wymysł autora tej wypowiedzi bo w niemczech dostaniesz takie same zestawy i nawet taniej niż u nas. A zeby wszyscy przerabiali to wrecz niemozliwe :peace:
Wiec smialo mozesz zakaladac do obecnych reflektorów :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2007 13:06:12 
Użytkownik

Ja widziałem xenony w maluchu, co nie znaczy że były montowane fabrycznie. Wszystkie xenony montowane fabrycznie maja homologację(jak całe auto).
Jak by ci diagnosta powiedział że skok z 10-ego piętra cię nie zabije to byś skoczył?
Temat legalności xenonów w autach fabrycznie nie wyposazonych w nie, był szeroko poruszany. Wystarczy użyć szukajki...
Policjant lub diagnosta będący na bieżąco z obowiązującymi przepisami prawa ruchu drogowego od razu zabierze ci dowód,a w razie wypadku ubezpieczalnia może zakwestionować wypłatę odszkodowania.

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2007 20:20:09 
Użytkownik

To pokaż mi przepis zabraniający takowej przeróbki :!: jak pytałem policjanta z drogówki to sam powiedział że nie jets to zabronione i jesli zestaw ma homologacje to jest OK. A skoro już wspominasz że temet był tak szeroko poruszany to przeczytałem dośc duzo na ten temat i wiekszośc takich artykułów i konferencji jest sponsorowana przez firme Hella i wszystko kończy sie kwintesencją, że tylko takie zestawy jakie produkuje Hella sa legalne, wiec od razu widać o co biega...
A pozatym był też opisywany w którymś poście przykład kogoś kto obdzwonił kilkanascie stacji diagnostycznych i tylko w 2 powiedzieli mu że nie wolno przerabiać, inni jak najbardziej stwierdzali że żaden przepis tego nie zabrania.

Strefa czasowa: UTC + 1