.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 13:47:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 11:23:23 
Użytkownik

Heveliusz powiem Ci,że to foto jakoś tak wyszło strasznie. Na żywo to przesłona jest naprawdę niezle przerobiona. Postaram sie palnąć lepsze foto bo tu faktycznie wygląda jakby była piłą mechaniczną robiona :)

Bo to jest zrobione tak ze oryginalna przesłona jets scieta tylko a na wierzch jest dokrecona blaszka odpowiednio docieta. Zawsze mozna poprawic a sprawdzałem na halogenowej to normalnie odcina :>

Tutaj Bilu przerabiał dosc podobnie http://www.rezacze.pl/warsztat/xenon/im ... /ats6.html

A to ze komus nie wyszła przesłona to nie znaczy ze nie da sie tego zrobic dobrze ;)

Generalnie ma swiecic tak:

USA :

http://arbiter.pl/files/g/2_9066_323_2321_.jpg

A tak Euro :

http://arbiter.pl/files/g/2_9065_323_2320_.jpg

Mozna by to poprawic u mnie ewentualnie metodą Bila...

Na razie i tak nie zamontuje bo nie mam przetwornic :(

I nie sprawdze tez jak to swieci... Jak kiepsko odcina to będe poprawiał te przesłony... Nie mam innego wyjscia ...

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 12:20:16 
Użytkownik

Poprawić można zawsze!! I możesz to zrobić!!
Nad metodą Bila myślałem, ale trzeba będzie sprawdzić, czy magnes poradzi sobie z dodatkowym obciążeniem, bo Bilu przerabiał stałą przesłonę (położyć się położy, ale nie wiem czy się podniesie przesłona)...

A tej blaszki nie zauważyłem. Po oględzinach dopiero wiedzę, że jest. Tylko ten schodek "śakiś nie taki"...

Możesz zobaczyć jak to świeci wkładając zwykłą żarówkę, lub świecąć latarką przez otwór żarówki... Na ścianie będzie wtedy widać...

Mam nadzieję, że Ci się uda i gorąco Ci kibicuję... Bo roboty jest sporo...

Ps. Wyjście jest zawsze - sprzedać i kupić dobre... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 12:24:10 
Użytkownik

Juz wiem po co są te dwa kabelki ...

Po podpieciu czerwonego idzie duży prąd na cewkę (baaaardzo szybko uchyla przesłonę) ale na dłuższą metę ten prąd powoduje nagrzewanie sie moooocne cewki.

A przez zielony idzie mały prąd na cewkę :> Praktycznie nie ma siły uchylić przesłony ALE po jej uchyleniu trzyma ją mocno :>

Po prostu : czerwony uchylenie , zielony trzymanie w dole ... Tylko trzeba by jakiś układzik do tego wymodzić zwłoczny :/ Po powiedzmy dwóch sekundach przełączający momentalnie kabelki :>

A wziąłem sie teraz i rozebrałem przesłoneę ... No i chyba będzie wartało to poprawić ;) Tregedi nie ma ale moze byc lepiej :) Od czego są wolne wieczory :D No poza polerowaniem felg ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 17:48:13 
Użytkownik

Heveliusz a cp byś powiedział na takie coś

-> http://www.allegro.pl/item172662015_xenon_universalny_h1_h3_h4_h7_hb3_9005_hb4_9006.html

Mam zamontowane oryginalne soczewki Hella i myślałem założyc właśnie takie coś do siebie. Czy warto??

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 01:56:15 
Użytkownik

Część użytkowników forum na tym jeździ i sobie chwali... Jednak ja osobiście uważam, że jesli masz soczewki, to przy odrobinie sprytu, i umiejętności za te same pieniądze masz Bixenon, a efekt jest niepórwnywalny. Soczewka jest właściwa, kąty prawidłowe, światło przepiekne a do tego niczego na zewnątrz nie widać...

Jeżeli nie masz jednak zdolności manualnych, albo chęci, żeby jeden wieczór poświęcić, to wtedy taki zestaw jest optymalny... Konkretnie się nie wypowiem odnośnie tego zestawu, bo go nie znam, a Chinole podrobiliby nam Matki gdyby się dało na tym zarobić ;)...
Ale jak to mawiaja: "Jest ryzyko, jest przyjemność"... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 08:42:44 
Użytkownik

No z tym Bixenonem narobiłeś mi smaczka. Powiem Ci, że chyba się zdecyduje zrezać Bi u siebie. Jest tylko jeden maleńki problem. Czytając te wszystkie tematy o rezaniu xenonów wydedukowałem, że będe potrzebował dwóch soczewek z uchylaną przesłoną pod palniki D2S, dwa takie palniki i przetwornice do nich. Tylko potrzeba mi jeszcze troszkę Twojej wiedzy fachowej.

Czy te soczewki będą pasować do mnie?

http://www.moto.allegro.pl/item172375807_2_soczewki_bi_xenon_nowe_250zl.html

I jeszcze kwestia przetwornic - jakie :?:

Dziękuje za zainteresowanie tematem i wszelkie porady. A odwdzięczę się na pewno. :!:

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 11:34:25 
Użytkownik

Soczewki są takie, jak podawałem wcześniej komuś... Wg. mnie są idealne do podmiany soczewki. Mają zintegrowane silniczki i są bardzo małe. Do tego mają druciki do montażu żarówek i nie trzeba się martwić o kapselki...
Te, które kupił Nosb (ale z przesłonami na Europę ;) ), wg. mnie sa najlepsze do montażu w reflektorach bez soczewek...
Przymierzałem kilka różnych jak robiłem swoje i te wydały się najlepsze... (to oczywiście moja subiektywna opinia)...

Żarniki musisz mieć najzwyklejsze D2S (u mnie w POZ gość sprzedaje po 67,50zł) więc nie jest to droga zabawa...

Przetwornice, jeśli dorwiesz gdzieś hermetyczną Hellę to super, ale one dużo kosztują. Z czystym sumieniem mogę Ci polecić Koito (zajrzyj do wątku o A8). Sprawdzałem na 3 kompletach, sam na nich jeżdżę już ponad 1,5roku i wszystko jest OK. Nie straszna im woda czy mróz... Trzeba dobrze poszukać i można tanio wyrwać. Mnie się udało kupić za 250zł komplet, więc wyrwałem po taniości ;)

To chyba tyle... Jeśli mogę podpowiedzieć to bierz te soczewki, które podałeś, bo ciężko je dostać. Potarguj się bo zwykle chodzą po 100zł... ;)

Ps. Czy te soczewki będą pasować??
Oczywiście, że nie!! ;) Rezanie polega na tym, aby tak zrobić, żeby pasowało!! One nie są typu "plug & play". Troszkę się trzeba narobić, ale da się je upchnąć w Twoje lampy... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 11:45:03 
Użytkownik

A ja podpiłowałem troszkę przesłony wczoraj i są okej juz :)

A zobaczę jak naprawdę świeci (i ewentualnie będę poprawiał) jak już dorwę przetwornice :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 11:57:34 
Użytkownik

No to super! Mam nadzieję, że projekt ujrzy światło dzienne i będziemy mogli obserwować i podziwiać efekt końcowy...
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2007 17:12:06 
Użytkownik

Hehehe :D :):

Ale jaja :) :)

Jutro jade po to (te moje cudaczne przetwornice) :D

Opowiem jak wróce co i jak i o co chodzi :D

Pozdrawiam :diabel: :peace:

PS: jaki masz palnik u siebie ? Te moje to OSRAM XENARAC 4300 :>

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 17:08:25 
Użytkownik

No wiec ...

:diabel:

Opowiadam. Okazało sie ze koles miał te przetworncie wyciagniete a Audi A6 (nie kłamał : widziałem niunie ;) wiec w sumie do obcego nie poszło :peace: )

Audi sprowadził z Niemiec juz z ksenonami :>

Powiedział ze swieciło gdzies po polach i wyciagnął to i włozył oryginalne H1 (Audi A6 2000r) i wreszcie ma jasno przed maską :D

Z racji tego ze chciał sie pozbyc dołozył mi do przetwornic GRATISOWO :

http://img374.imageshack.us/img374/8964/dscn0139wa9.jpg

Wiec mam za 140 zł dwie SPRAWNE przetwornice + dwa SPRAWNE palniki do D1S :D:D :):

Tutaj chciałbym serdecznie podziekowac temu panu który mi to sprzedał i i serdecznie go pozdrowic :)

Swoją drogą nie dziwie sie ze ludzie najezdzają na ksenony-samoróbki :>

Jak to mogło trybic ? Zwróćcie uwagę na montowanie palników na foto :> Palniki D1S zamontowane na jakis sprezynkach do soczewki przystosowanej na H1 :/ I mało tego : TAKIE PRZYJECHAŁO Z NIEMIEC !! Widac nie tylko "polak potrafi" :)

Jak widac mozna zrobic i "zrobic"... :!!:

Wiec teraz sie biore za wykonanie :D

Heveliusz wiem jak podłączyc przesłony pod długie ... Ale o co chodzi z tym wygasaniem ksenonów przy przełączaniu na długie ? I jak mam to spiąć zeby swiecił nonstop ksenon (bo podpinamy przetwornice pod kabelki od swiateł mijania tak ? Wiec po przerzuceniu na długie ksenon zgasnie a uchyli sie przesłona :?: )

A co do soczewek : nie musze kupowac innych :> Palniki pasują w te ... Problem tyko taki ze nie ma mocowania ale normalnie wchodzą, zatrybiają w otworki... Wiec tylko jakos to złapac razem trzeba :)

Foto :

http://img358.imageshack.us/img358/2193/dscn0142ky5.jpg

I doradz mi :

http://img149.imageshack.us/img149/6161/qrdenr0.jpg

Zastanawiam sie czym zapelnic te szczeliny miedzy kablami a obudową zeby było szczelne w miare :> Silikon chyba odpada? A moze taki klej na gorąco :>

PS: dwa palniki sprzedam :D

Edit :

Juz wiem co zrobic zeby swiecił ksenon nonstop :

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... sc&start=0

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 19:03:10 
Użytkownik

No to bierz się do roboty!!! ;) astanawia mnie tylko fakt palnika... Jeden jest ok, a drugi wygląda jakby miał zamontowaną redukcję na H4, lub był przystosowany do gniazda H4... W każdym razie coś tam nie gra...

Co do przygasania. Ja rozwiązałem problem kosztem 2 zł i 1 min roboty... Działa jak należy i nie ma problemów, a poza tym nie trzeba budować skomplikowanej instalacji na przekaźnikach. Otóż przetwornice podłączyłem do świateł mijania, a w kostce H4 spiąłem diodą prostwoniczą (6A) wtyki od mijania i drogowych tak, by prąd płynął od drogowych do mijania. Przesłony oczywiście do drogowych i wszystko pięknie świeci. Robota na 1 min... :peace:

Obudowy klejem na gorąco możesz uszczelnić... Ale lepiej je założyć w suchym miejscu i się nie przejmować... Moje też nie są super hermetyczne i przejeździły calutką zimę bez pierdnięcia ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 19:35:46 
Użytkownik

No ktos to tak wymodził, ze wkleił mocowanie od zarówki h4 :| Ale juz są obydwa ok.

Tylko zastanawiam sie czy robic to na tych D1S czy D2S ?

Biore sie za robote jakos na dniach.

Zaraz wniose akumulator do domu zobacze jak soczewki odcinają :D

Patent z diodą tez ok.

Ale podobno wystarczy przepiąć w kostce od swiateł kabelki i działa na zasadzie : włączasz mijania swiecą sie nonstop a gdy włączasz długie mijania nie wyłączają sie (podobnie jak migasz swiatałami długimi w zespolonej lampie audi 80)

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2007 22:44:13 
Klubowicz

Nosb napisał(a):
Tylko zastanawiam sie czy robic to na tych D1S czy D2S ?

D2S ;) są tańsze. :peace:
Tylko wtedy przetwornice ze starterami lub te z obecnych jakoś zdemontować.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2007 19:16:44 
Użytkownik

No niby tansze fakt...

Z tym ze wez pod uwage ze wymieniając przy d1s palnik wymieniasz automatycznie zapłonnik. :)

A przetworniczki bez zintegrowanego zapłonnika są spoooro tansze :)

Wiec kazdy kij ma dwa konce :)

Raz kozie smierc ;)

Robie na d1s :)

Palniki d2s wystawiłem na allegro.

Biore sie za robienie scianek tylnich pod soczewki dzisiaj :) Moze koło soboty będą soczewki wmontowane juz w lampy i w aucie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2007 19:35:01 
Użytkownik

Do roboty!!! :laola:

Ps. A jak przesłony??

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2007 19:48:15 
Użytkownik

Moze nie fabryka ale ok :)

Mysle nad patentem jak umocowac te palniki do soczewki ? :>

Moze cienkimi opaskami zaciskowymi :

Obrazek

:?:

Powinno zdac egzamin :)

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2007 21:36:50 
Użytkownik

Obrazek

Musze tylko dorobic ringi na soczewki maskujące (dotocze na tokarce jakies :> )

I mooooze wstawie angel's eye... Ale to tylko moze ;)

Zostało jeszcze przymocowac gdzies przetwornice i zrobic przepinke w kablach zeby nie wyłączały sie ksenony przy przerzucani manetką na długie. Jutro to zrobie bo dzisiaj juz ciemno i nie mam mocy :)

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2007 21:41:21 
Klubowicz

Nosb - masz moze zdjecie jak strumien swiatla rozklada sie na scianie?

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2007 21:44:32 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Balem sie totalnej rzezby ale nawet estetycznie to wyszlo :peace: Ciekawe jak to pod wzgledm rzokladu swiatla i ustawienia wyszlo.

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1