.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 16:45:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: podgrzewane lusterka A4 - przeróbka
PostNapisane: 28.sty.2005 22:45:04 
Użytkownik

Witam

Oczywiście, że zacząłem od przeszukania archiwum ;-)
Dzięki temu wiem i upewniłem się w swoich obserwacjach empirycznych, że oryginalnie podgrzewane lusterka grzeją non-stop po włączeniu zapłonu.
(Nie ma znaczenia włączenie bądź nie ogrzewania tylnej szyby i położenie przełącznika elektryczniej regulacji - w A4 jest sterowanie kluczykiem w stacyjce ;-) )

Ponieważ zapewne już dawno się przepaliły (lusterka nie grzeją a prąd dochodzi) zostaną naprawione przy pomocy znanych wszystkim mat grzewczych z Allegro. Jednakże nie jestem do końca przekonany o słuszności tej ideii aby lusterka grzały non-stop może by lepiej je podłączyć pod przekaźnik tylnej szyby. I teraz pytanie zasadnicze:

czy ktoś w A4 przerabiał te lusterka tak, aby je włączać razem z tylną szybą? bardzo chętnie przeczytałbym instrukcję tej przeróbki

z góry dzięki, pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2005 23:38:33 
Użytkownik

Powiem Ci szczeże, że w mojej A4 też nie grzeją lusterka ale byłem na 100% przekonany, że powinny "włączać" się po przyciśnięciu ogrzewania tylniej szyby - było tak w B4. Jezeli faktycznie jest tak jak piszesz - czyli, że grzeją jak tylko przekręci się stacyjke to juz wiem, że mam tylko przepalone maty a nie brak podgrzewania w opcji. Szczeże to niezły numer odpier.oliło Audi podłączając na "stałe" podgrzewane lusterka i spryskiwacze - żenada :< . Co do podłączenia to mysle, że nie ma tak aż takich dużych rezystancji i bezproblemowo możesz przełączyć odpowiednie przewody pod przekażnik podg. tylniej szyby. Żadnych dodatkowych przekaźników nie trzeba zastosowywać. A czy rezystancja jest na tyle duża to się przekonasz - jak spali sie bezpiecznik - oczywiście żartuje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2005 23:35:52 
Użytkownik

Dzięki, to że te przewody mogę podłączyć pod przekaźnik od tylnej szyby i się nic nie stanie to się domyślałem ;)
Moje pytanie skierowane jest do osób które być może już to przeriabiały - gdzie oryginalnie są podpięte te kable od lusterek? Gdyby ktoś podzielił się swoimi praktycznymi doświadczeniami poszło by mi szybciej po prostu.

pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2005 23:39:44 
Użytkownik

Nie wiem czy nie idziecie ślepym torem. W instrukcji obsługi jest jak byk napisane podgrzewane lusterka włączają się automatycznie po włączeniu szyby tylnej.Pozd.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2005 21:08:06 
Użytkownik

W jakiej instrukcji obsługi? Od A4???

Tak jak wspominałem:
1. sprawdzałem próbnikiem - prąd na kablach do podgrzewania lusterka był zawsze po włączeniu zapłonu niezależnie od ustawienia pokrętła do regulacji lusterek oraz włączenia lub nie tylnej szyby
2. przeszukałem archiwum - kilku posiadaczy A4 twierdziło, że lusterka podgrzewane są stale

Jeśli masz instrukcję od A4 (95 rok) w której jest inaczej napisane daj znać !!

Piotr

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1