.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 11:48:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: sportowa wkładka filtru w samochodzie z lpg?
PostNapisane: 11.lut.2005 12:18:16 
Użytkownik

zastanawiam sie czy sportowa wkładka filtru powietrza daje coś w samochodzie z intalacja lpg, bo nie za bardzo sie orientuje ale ale gdy jest zakładany gaz to są montowane jakieś zwężki na kolektorze dolotowym i przez nie i tak sie nie dostanie więcej powietrza

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2005 12:35:24 
Klubowicz

Te sportowe filtry powietrza to dobre są do silników w sporcie, które nie mają długiego czasu życia. Przepuszczają więcej syfu niż tradycyjny i na dłuższą metę do cywilnej jazdy nie kupiłbym. :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2005 15:12:58 
Użytkownik

W zagazowanym aucie ze zwykła instalką gazu wkłądka nic nie daje właśnie z powodu zwężki. Co z tego że filtr przepuśic więcej powietrza skoro przez zwężke nadmiar nie przejdzie. A odnośnie wkładek sportowych to maja pare plusów i minusów - plusy że starczaja na długo więcej niż papierowe - trzeba tylko myć je jak się zabiją specjalnymi środkami. Przepuszczaja więcej powietrza i to jest dobre dla silnika, przepuszczają więcej syfów i to juz dobre nie jest. Ale ogólnie przecież silnik nie jest do cackania się z nim tylko do pracowania. Ja miałem w escorcie 1.6 16v `93 wkładke sportową i silnik ochoczo się wkręcał, tyle że po roku przepływomierz od nadmiaru powietrza i syfów szlag trafił :). Silnik był rześki cały czas jeździłem wtedy na Mobil Szicie 0W40. Po dówch latach zaczał troszke brać oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2005 18:48:37 
Użytkownik

ja tam widze że silnik lepiej mi się wkręca na obroty nawet na gazie a najważniejsze że nie zdusza mi go jak na papierowym.

Bozz czemu uważasz ten olej za dziadostwo sam używam do mojej maszynki mobil 1 5W50 czy jakoś tak i nie wiem czy przypadkiem nie jest on już troszkę za żadki bo coś mi zaczyna go brać.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2005 21:28:34 
Użytkownik

Od paru lat od kiedy jest rozlewany w Polsce jest do bani. Ludzie, którzy stosowali go w sporcie przesiedli sie na inne np na Shella - byly pogloski, ze nawet korbowody sie urywaly.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1