.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 06:57:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Popełniłem bixenon po raz drugi :) Pacjentka Audi A4 :)
PostNapisane: 13.sie.2007 09:13:35 
Użytkownik

No więc temacik będzie opisem tego jak przerabiałem swoje lampki na bixenon. Ze sporą ilością foto dla tych którzy wolą oglądac :P

Zaczynamy :

Obrazek

Przed wyjeciem lampy zastanawiałem sie gdzie umieszcze przetwornice które kupiłem juz kawałek wczesniej do poprzedniego mojego auta a które nie doczekały sie załozenia w nim... Ale to było przed jej wyjeciem :) Zaraz po jej wyjeciu okazało sie ze te lampki wychodziły w wersji H7,H7 oraz D2S , H7 :) I obudowy były takie same a rózniły sie tylko soczewką. Okazało sie ze przetwonice pasują IDEALNIE w miejsce na nie przygotowane :)

Obrazek

Obrazek

Farcik ...

I to by było na tyle dobrego.. Potem pasma nieszcesc sie zaczeły :/ Problemem była za duza i niesymetryczna soczewka bixenonowa zastosowana do przeróbki ... Gdyby była ciut mniejsza z wpasowaniem nie było by tyle rzezby :/ No ale cóż...Rekawy zakasne i jazda :

Wyciagnąłem starą soczewke :

Obrazek

I przymierzyłem nową ...

Obrazek

Nie miesciła sie niestety... Ale w mysl zasady jak sie popiesci to i sie zmiesci zacząłem pieszczoty :)

Nalezało wypiłowac troszke nadmiarowego tworzywa :

Obrazek

Ups :

Obrazek

Nie wiem jak to zrobiłem :D Nie pytajcie...

Po tym incydencie byłem zmuszony rozkleic reflektory (a myslałem ze obejdzie sie bez tego :/ )

Sposób nastepujący : opalarka z biedronki za 30 zł :D Na pierwszy bieg i podgrzewamy plastik reflektora (przezroczysty) .Po dłuzszej chwili i sporej ilosci cierpliwosci klej zaczyna puszczac i "Szkło" odchodzi...

Jedziemy dalej...

Piłowanko (uzywałem dosc grubego kamienia na wiertarce) :

Obrazek

Po tych pieszczotach tworzywko było na tyle rozluznione ze pozwoliło wejsc soczewce :D

Obrazek

Musiałem również powiekszyc otwór z przodu zeby soczewka nie była zasłonieta :

Obrazek

Szpachlowanko :

Obrazek

Docieranko :

Obrazek

Malowanko :

Obrazek

Obrazek

Porazka numer dwa : za mało miejsca w obudowie reflektora :/ Elektromagnesik od uchylania przesłony sie nie miesci(na foto niby jest miejsce ale to przed poskrecaniem) ...

Obrazek

No to sie popiesci i sie zmiesci :D

Do usuniecia :

Obrazek

Z lewym nie było tego problemu bo soczewka miała z tej samej strony i w reflektorku było miejsce (przy okazji zobaczcie wytłoczenie na obudowie :) ) ...

Obrazek

Podciecie elektromagnesiku (widac kamien którego uzywałem) :

Obrazek

Rzez w obudowie :

Obrazek

Ale wchodzi teraz na styk :

Obrazek

Foto :

Obrazek

Lewa sklejona juz (na zwykły silikon) z prawą sie troszke dłuzej piesciłem :D

Obrazek

Zmeczone obydwie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwestia połączenia kabelków to juz dziecinada ... Nalezy wymienic bezpieczniki na powiedzmy 20A (ksenon pobiera mniej pradu podczas pracy ale podczas startu potrzebuje chwilowo duzego prądu)

Kolejnym problemem okazało sie gasniecie ksenonu po włączniu długich swiateł (przesłona sie uchylała a ksenon gasł : przesłona jest zasilana prądem dla drogowych a ksenon mijania)... Zauwazcie ze jak włączacie długie swiatła gasną krótkie i tego dotyczył problem... Nikt nic nie wiedział wiec postawoniłem pogrzebac przy kostce od przęłącznika świateł przy stacyjce tak jak to robiłem w mojej byłej Audi B4 (jesli mrugasz komus długimi krótkie nie gasną i tu było rozwiazenie): nalezało przepiac jeden kabelek :) Nie zrobiłem foto bo nie miałem aparatu ale nalezało cały zółty kabelek przepiac w wolne miejsce ponizej podwójnego białego (jak ktos zobaczy kostke załapie o co chodzi) :)

To by było na tyle. Zajeło mi to dwa dni ( z obijaniem sie i kilkoma załamkami po drodze owocującymi 2 godzinną przerwą na zebranie sił i cierpliwosci :D ). Najgorszym problemem okazało sie zmieszczenie soczewki :/

Ale teraz mam jasnosc przed nosem :D Nawet w porównaniu do h7 jest to niebo a ziemia...

Postaram sie dołączyc filmik jak to swieci (tylko ogarne gdzie i w jaki sposób go dodac ) :)

Spryskiwacze mam... Całosc wygląda jak fabryka dosłownie: z wierzchu nic nie widac , od tyłu przetwornica na fabrycznym miejscu, swieci tam gdzie powinno (nie jak biksenon-KIT z allegro zamiast h4 ludziom po oczach :/ ) , lampa podpieta fabryczną kostką (kable łączyłem wewnątrz reflektora) no i to wytłoczenie na lampie :) Pan policjant bedzie musiał sie mocno napocic zeby mi zabrac za to np dowód :)

Sam ksenon na swiatła mijania dla mnie jest bez celu : jak włączy sie długie z ksenonu dopiero widac co takie oswietlenie jest warte :) Dlatego zrobiłem bixenon (juz drugi moj :P Wczesniej rezałem takie cudo do zespolonych lamp w Audi B4 )

PS : jesli nie chcesz bixenonu tylko zwykły ksenon to robota ta jest duuuzo prostsza : praktycznie przekreczasz tylko soczewki i podpinasz zasilanie :) Soczewka od ksenonu jest sporo mniejsza niz od bixenonu (a mozna kupic sporo mniejsze tez do bi niz ja kupiłem)... spokojnie mozna kupic komplet do przeróbki na ksenon na allegro za mniej niz 500 zł(soczewki, przetwornice ,palniki... mnie koszt elementów do tej zabawy kosztował 400 zł okazyjnie :) ) cena zblizona do ksenon-KITów z allegro a porównanie takiego zestawu do zamienników zarówek dla mnie jest bezsensowne... Z tym ze niektórzy zamiast popracowac troszke dla własnej satysfakcji wolą oslepiac innych :/ Toleruje jeszcze te kity z allegro w momencie gdy jest umieszczony chociaz w soczewce... Co do zastosowania w reflektorach tradycyjnych to powstrzymam sie od komentarza ...

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2007 11:13:30 
Użytkownik

Bardzo pięknie wyszło...
Do tego "Shadow Line" :diabel:
Gratuluję Fotostory i włożonej pracy... :607:

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2007 11:56:32 
Użytkownik

Gratuluje, widze że przerobienie soczewek na bixenon nie wymaga aż tyle pracy ;)

PS. dodany do "how to rezać" ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2007 13:06:14 
Użytkownik

Pięknie :diabel: Czarna obudowa super się prezentuje - lubie takie rezanko :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2007 14:05:46 
Klubowicz

no no naprawde ladnie to wyglada. Gratuluje

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2007 14:07:01 
Użytkownik

Heveliusz te twoje soczewki to mi zjadły zapas nerwów na poł roku :peace: No ale bangla :)

Simpson no jak masz soczewki to zadna filozofia : podmienic w sumie soczewki i wsio :) Jak sie zmiesci reszta to zabawa.

PS: dzieki za dodanie do "how to..." jakos tak miło mi sie zrobiło :peace:

KRapicki , Kliku dzieki :) Troche słów pochwały za moje nerwy :diabel:

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2007 14:24:43 
Użytkownik

Nosb napisał(a):
Heveliusz te twoje soczewki to mi zjadły zapas nerwów na poł roku :peace: No ale bangla :)

He, he :)
Dlatego wysyłałem Ci zjęcia i opisywałem, że spore są...
U mnie siedziały bez problemów, ale ja nie miałem wczesniej soczewek i mam większa lampę, więc wszystko się zmieściło...
Ale cieszę się, że wszystko dobrze wyszło...

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2007 17:25:00 
Użytkownik

Auto: A4B8 2.0TDI, B420vt, A4B8 tfsi
gut gemacht :peace: teraz pewnie nie jeden będzie chciał cos takiego w swoim wozie :diabel:

Strefa czasowa: UTC + 1