.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.maja.2025 12:42:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 206  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: opony zimowe obowiązkowe w niemczech
PostNapisane: 04.gru.2007 00:31:55 
Użytkownik

witam,

dzisiaj znajomy zapytał mnie czy wiadomo mi coś o obowiązku używania zimówek zima podczas jazdy w niemczech... i oto co znalazłem...

cytat:

Będą mandaty za brak zimówek

Za jazdę na letnich oponach po pierwszych opadach śniegu w Niemczech zapłacimy mandat. Nowe przepisy wchodzą w życie jeszcze w tym roku.

Jeżeli na drodze leży śnieg lub błoto pośniegowe, to kierowca samochodu, który nie zmienił opon na zimowe zapłaci mandat w wysokości 20 euro - ostrzegają eksperci automobilklubu ADAC.

Jeśli kierowca jest uczestnikiem wypadku kara może wzrosnąć dziesięciokrotnie nawet wtedy, gdy właściciel auta bez "zimówek" nie spowodował kolizji.

Warto o tym pamiętać, ponieważ już w tym tygodniu spodziewany jest w Niemczech pierwszy atak zimy.

RMF FM (6.11.2007)"

I co wy na to? Szczególnie Ci co wybieraja się na świeta autkami???

osobiście uważam, że dla własnego bezpieczeństwa lepiej mieć takowe.

Pozdrawiam

Docu

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 01:40:52 
Użytkownik

Ja juz czekam na moje zimowki z PL... Nie ma co ryzykowac bo mandat to tylko pieniadze ale w razie sytuacji "podbramkowej" kapcie z ABS moga uratowac zycie... Lepiej dmuchac na zimne.

Chiptuning i diagnostyka VAG, Opel, BMW. Naprawa sterownikow airbag, licznikow, laptopow i innych urzadzen elektronicznych (TV itp.)

mob. 07746172658

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 01:52:52 
Użytkownik

O ile dobrze pamietam to w Niemczech obowiązek posiadania opon zimowych w zimę jest od dawna i nie rozumiem co ma się zmienić w tym roku.
Ja na pewno nie zmienię ponieważ dojazd do Polski odbywa się po znakomicie utrzymanych autostradach i na długo zanim zacznie padać śnieg, Niemcy wysyłają swoje szwadrony piaskarek więc nie ma mowy aby jakiś płatek pozostał na Autobanie :)

Jeżeli chodzi o ekonomikę to wolę zapłacić 20 euro mandatu niż dwadzieścia razy tyle za opony zimowe które będą służyły mi tydzień w ciągu roku..

W kwestii bezpieczenstwa - W Polsce czeka na mnie Audi z zimowymi oponami więc ślizgał się nie będę.... wróć... będę - po to tam jadę :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 13:30:49 
Użytkownik

Ja rowniez dziekuje za fajny spocik, az dziw bierze ze nie wpadlem do tego pubu przez 6 m dojezdzania do pracy. Troszke opoznilo mi sie przybycie ale tak to bywa czasami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam z mojego pierwszego spotu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 16:24:10 
Użytkownik

Siemka.

Oto moje pomysly na przyszly sezon :!!: .........
Ostatnio Blachutek bodajze wspomnial o kartingach.Niestety teraz jakos czasu nie bylo na to ,ale mysle ze to bardzo dobry pomysl na przyszlosc. Po nowym roku mozna cos pomyslec. Zarezerwowac tor na kilkanascie osob i poscigac sie plus do tego spocik. Mysle ze bylaby super zabawa , zwazywszy na to ze wiekszosc z nas pewnie nie miala stycznosci z tego typu sportem. Juz nie mowie ze jak przyjdzie ciepla pogoda to mozemy gdzies na paintballa wyskoczyc cala ekipa :)

Co do opon zimowych to nie mam wyjscia i bede jak zawsze jechal na letnich a w polsce zamiana kompletu na zimowe.W zeszlym roku pamietam ze przyjechalem do polski w okresie swiatecznym i przez trzy tyg nie mialem okazji zmienic na zimowki.Pogoda dopisala wiec i mam nadzieje ze w tym roku dopisze. W razie czego 20 euro bede mial w kieszeni a jak spadnie snieg to trzeba bedzie powoli jechac i juz :)

Pozdro........

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 17:01:29 
Użytkownik

OVER2000 napisał(a):
Siemka.

Oto moje pomysly na przyszly sezon :!!: .........
Ostatnio Blachutek bodajze wspomnial o kartingach.Niestety teraz jakos czasu nie bylo na to ,ale mysle ze to bardzo dobry pomysl na przyszlosc. Po nowym roku mozna cos pomyslec. Zarezerwowac tor na kilkanascie osob i poscigac sie plus do tego spocik. Mysle ze bylaby super zabawa , zwazywszy na to ze wiekszosc z nas pewnie nie miala stycznosci z tego typu sportem. Juz nie mowie ze jak przyjdzie ciepla pogoda to mozemy gdzies na paintballa wyskoczyc cala ekipa :)

Co do opon zimowych to nie mam wyjscia i bede jak zawsze jechal na letnich a w polsce zamiana kompletu na zimowe.W zeszlym roku pamietam ze przyjechalem do polski w okresie swiatecznym i przez trzy tyg nie mialem okazji zmienic na zimowki.Pogoda dopisala wiec i mam nadzieje ze w tym roku dopisze. W razie czego 20 euro bede mial w kieszeni a jak spadnie snieg to trzeba bedzie powoli jechac i juz :)

Pozdro........

Siema,

sa 2 tory kartingowe ktora znam - jeden w Swindon i lepszy w Milton Keynes. Jedyna wada tego to fakt ze Ci znas ktorzy goroja waga nad innymi maja duuzo mniejsze szanse. Ale fajna sprawa, tylko troche kregoslup boli potem ...

Jak zrobi sie cieplej to mozna by bylo skoczyc do http://www.lagoonapark.com/ i wynajac skuter wodny - cena 35F za pol h jest wg mnie bardzo dobra biorac pod uwage ze to pali 70l/h - to yamaha xl 800 100 koni. Caly dzien wynajmu moze znizke dadza, fajne miejsce na grilla z prysznicami i mila obsluga itp itd.

To tyle mioich pomyslow moich , chyba ze ktos by chcial wakeboardingh w Cirencester jest super jeziorko i wyciahg.

qwert y mi sie zjebxxxx kurde pozdro

Ostatnio edytowano 05.gru.2007 17:18:51 przez obsession, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 17:29:40 
Użytkownik

Ja tez jade na letnich oponach bo nie wiem czy jest sens zmieniac jezeli sniegu nie bedzie, jezeli jednak bedzie to zmienie na zimowki w polsce, swoje lenie zostawie w polsce, i tak w lutym wybieram sie jeszcze raz wiec sie przydadza, tak jak ktos tu powiedzial niemieckie autostrady sa odsniezone wzorowo wiec nie powinno byc problemow, z tymi gokardami i skuterami poczekamy jeszcze troszke ale pomysl jest extra ja sie pisze i moja kobitka tez, do zobaczenia panowie w nowym roku.

Audi A6 C5 1.9 TDI AVF 180 KM 400 nm jest
BMW 530d e60 270 KM 600nm jest
Diagnostyka Samochodowa i Chiptuning

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 19:23:40 
Użytkownik

tradycyjnie na letnich :D ,a jak spadnie snieg to auto do garazu i taxi.Odkad jezdze autem do PL to nie pamietam sniegu.Pozdro

Audi Coupe 16V
Audi A3 1.8T Sport quattro 235KM
Audi TT 1.8T quattro 225KM

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 19:44:06 
Użytkownik

Łał widzew że pięknie nam się zapowiada przyszły rok :)
Nie możemy też zapomnieć o Santa Pod i Silverstone.
Karting, Paintball i skutery wodne..... już się nie mogę doczekać :diabel: :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 20:01:29 
Użytkownik

co do zimowych kolek to przyjechaly autobusem rejsowym w niedrogiej cenie przewoz i zalozylem

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 20:12:57 
Użytkownik

obsession napisał(a):
co do zimowych kolek to przyjechaly autobusem rejsowym w niedrogiej cenie przewoz i zalozylem

Ile kosztuje taka przesyłka ?? Jezeli załatwiałeś jakoś szczególnie podaj standardową cenę..

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 20:20:19 
Użytkownik

Blachutek napisał(a):
obsession napisał(a):

Ile kosztuje taka przesyłka ?? Jezeli załatwiałeś jakoś szczególnie podaj standardową cenę..

Torun Oxford za sztuke kola z opona 40 zl - - torbe z gadzetami wziali juz za darmo przy 5 kolacgh czyli zaplacilem 200zl 40F POlonia Transport z Torunia do Oxfordu. Rodzina dala kierowcy tam a ja odebralem w niedziele tutaj. wg mnie dobry system

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 20:30:47 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C6 3.0 Tdi Q
Z braku zimowych opon nie bede kusic losu i zostaje tutaj.

Dla zainteresowanych wydarzeniem najbllizszym na Wembley http://www.raceofchampions.com/ ,moze ktos sie na to zechce wybrac.
Robilismy baner reklamowy dla tego wydarzenia i zastanawiam sie czy tam sie nie wybrac.Ale to sie okaze czy nie bede musial kolejnego weekendu w pracy spedzic.

Audi A6 V6 3.0 Tdi Q jest.

Ostatnio edytowano 04.gru.2007 20:57:45 przez DrMaksiu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 20:44:45 
Użytkownik

Co do zimowek to ja juz je mam na swoim autku od ok 1,5 tyg temperatura jest od +7 w dol wiec juz spokojnie mozna na nich chasac. Przezorny zawsze ubezpieczony. Koszt niejest az jak mi sie wydaje na te warunki duzy 200F dalem za 4sztuki i zalozylem je na moje orginalne aluski 16 za 25f. Zrobilem tak z mysla wlasnie wyjazdu do Polski i takie koleczka zostana mi na dlugoo jesli autko sprzedam zimowki zostana itd dla chetnych kupowalem tutaj..
www.mytyres.co.uk wpisujesz rozmiary itd sprawdzasz oceny i bierzesz:) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 20:56:29 
Użytkownik

DrMaksiu napisał(a):
http://www.raceofchampions.com/ ,

Ale się napaliłem :diabel: :diabel: Kto jeszcze będzie na Wembley??

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 21:03:35 
Użytkownik

Heja, ja wlasnie ide zmieniac kola na zimowki.
Odnosnie Niemcow to slyszalem ze mandaty sa znacznie wyzsze niz 20EURO, z tego co pamietam, Maciek (Route) mowil na ostatnim spocie ze moga scholowac na parking nawet jesli ich nie mamy, chyba ze pomylilem temat.

Tak czy inaczej opony zimowe zakladamy dla wlasnego bezpieczenstwa a nie dla Policji... i jak wiadomo opona letnia traci swoje wlasciwosci ponizej 10st C.
Za to opona zimowa jest elastyczna i lepiej sprawuje sie przy niskich temperaturach, opona zimowa nie oznacza tego ze jest lepsza tylko na sniegu i blocie, na suchym aswalcie rowniez duzo lepiej sie sprawuje, warto o tym pamietac dla wlasnego bezpieczenstwa.
Taka jest moja opinia.
Pozdraiwam i zycze spokojnej jazdy do Polski.

F 126S 900ccm 45KM - sprzedany

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 21:06:38 
Użytkownik

na karting to i ja bym sie pisał, a zimowki mam ... w PL ale bede musial tam dojechac na letnich , jak ktos juz napisal 20 Euro na mandat mam gotowe.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 22:18:12 
Użytkownik

niby masz racje Marko,tylko nie zapominaj,ze zimowki sa bardzo miekkie,i jazda po asfalcie strasznie je zdziera.Osobiscie uwazam,ze jazda na zimowkach w obecnych warunkach to kpiny-w nocy nie widzialem nizszej temperatury niz 6 stopni.Ale jak ktos lubi,to nie bronie :D .Co do niemcowni,to ja niewierze w zadne mandaty 20ojro,bo niemiec potrzebuje na bradwursta cash,a nie na oranzade.W kazdym razie,bede sie martwil,jak mnie zlapia.Co do zmiany kol,to cena 25 funtow jest wzieta z kosmosu-dopiero co zakladalem kolka i kosztowalo mnie to z wywazeniem 80 funtow :/ .A co do cen zimowek,to powiem tak-w Kwik Fit chcieli odemnie 90 funtow za 15 cali sztuk raz-wiec olalem temat.I faktycznie pozostaje tylko mytyres.com,jezeli ktos chce kupic zimowki.Pozdro
p.s.
na Wembley sie nie wybieram,bo nie mam czasu,skutery,gokarty i paintball owszem,tylko poczekajmy,az bedzie cieplej,co?Plis,plis,plis :diabel: :D :D

Audi Coupe 16V
Audi A3 1.8T Sport quattro 235KM
Audi TT 1.8T quattro 225KM

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 23:09:09 
Użytkownik

Route 66 napisał(a):
niby masz racje Marko,tylko nie zapominaj,ze zimowki sa bardzo miekkie,i jazda po asfalcie strasznie je zdziera.Osobiscie uwazam,ze jazda na zimowkach w obecnych warunkach to kpiny-w nocy nie widzialem nizszej temperatury niz 6 stopni.Ale jak ktos lubi,to nie bronie :D .Co do niemcowni,to ja niewierze w zadne mandaty 20ojro,bo niemiec potrzebuje na bradwursta cash,a nie na oranzade.W kazdym razie,bede sie martwil,jak mnie zlapia.Co do zmiany kol,to cena 25 funtow jest wzieta z kosmosu-dopiero co zakladalem kolka i kosztowalo mnie to z wywazeniem 80 funtow :/ .A co do cen zimowek,to powiem tak-w Kwik Fit chcieli odemnie 90 funtow za 15 cali sztuk raz-wiec olalem temat.I faktycznie pozostaje tylko mytyres.com,jezeli ktos chce kupic zimowki.Pozdro
p.s.
na Wembley sie nie wybieram,bo nie mam czasu,skutery,gokarty i paintball owszem,tylko poczekajmy,az bedzie cieplej,co?Plis,plis,plis :diabel: :D :D

w kwik fit 3 dni temu za wywazenie i zmiane kol 21 funtow - sam sie zdziwilem

Tytuł:
PostNapisane: 05.gru.2007 00:02:41 
Użytkownik

A ja tam nie qpie zimowek bo huczom :P Poza tym sprzedalem stare felgi i musialbym z pokrywek od garnkow nowe robic:)

Jedno jest pewne, na taka zime to ja opon nie potrzebuje, tymbardziej ze do Polski nie jade samochodem w te swieta:)

pochwa...(kazdy wie co te kropki maja znaczyc:P )

N: 51.90530
W: 0.40956

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 206  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1