.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 10:33:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Licznik nie pokazuje przejechanego dystansu
PostNapisane: 27.lut.2005 13:16:34 
Użytkownik

Witam. Jak w temacie. Licznik nie pokazuje przejechanego dystansu , predkosciomierz dziala normalnie a cyferki stoja w miejscu. Autko tak juz kupilem i do teraz sie jeszcze za to nie wziolem bo za bardzo nie wiem jak. Moze ktos rozbieral juz licznik i zna temat od srodka. Co to moze byc :?:

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 13:27:45 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jeżeli siadł licznik czsowy (ten do1000km) to główna przyczyna jest kasowanie go podczas jazdy, natomiast jak siadł ten drugi to przeażnie winny jest poprzedni własciciel bo cofał go na siłe. W obu przypadkach przeważnie są wyłamane ząbki w trybikach, wiec pewnie czeka Cie wymiana.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 14:45:45 
Użytkownik

Tak czy inaczej musisz wyjąc prędkościomierz i rozebrać go.W moim przypadku była to ośka napędzająca.Licznik napędzany jest przez ośkę,na której są osadzone kółka z cyferkami tylko nie na stałe.Ośka się obraca w tych kółkach i dopiero na końcu jest wciśnięta w metalowe kółko napędzające licznik.U mnie wyrobiło się to połączenie i ośka się obracała a kółko stało.Rozebrałem licznik zgniotłem delikatnie to kółko złożyłem i narazie działa,ale jak długo ?Jezdżę już tak pół roku i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 15:04:59 
Użytkownik

Gosc twierdzil ze poprostu przestal dzialac. Moze faktycznie wyrobila sie ta oska. Sprawdze to! Narazie dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 15:45:34 
Użytkownik

ursus napisał(a):
Tak czy inaczej musisz wyjąc prędkościomierz i rozebrać go.W moim przypadku była to ośka napędzająca.Licznik napędzany jest przez ośkę,na której są osadzone kółka z cyferkami tylko nie na stałe.Ośka się obraca w tych kółkach i dopiero na końcu jest wciśnięta w metalowe kółko napędzające licznik.U mnie wyrobiło się to połączenie i ośka się obracała a kółko stało.Rozebrałem licznik zgniotłem delikatnie to kółko złożyłem i narazie działa,ale jak długo ?Jezdżę już tak pół roku i jest ok

Dokładnie :!: Kolega trafił w sedno...
To jest właśnie typowe uszkodzenie liczników w B2, przy duuużych przebiegach.
Możesz użyć opcji "szukaj" - kiedyś dokładnie opisywałem jak to naprawić (krok po kroku ;-) ).
Bez zgniatania... :P :):

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1