.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 20:21:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Witam, pytam o Klimatronik
PostNapisane: 02.mar.2005 20:30:18 
Użytkownik

Mój brat ostatnio zakupił A4 z 95r. Ma problem z klimą a mnianowicie po włączeniu zapłonu zamyka mu się klapka od zamknietego obiegu powietrza i za chwilę parują szyby... Wciśnięcie przycisku od zamykania tegoż obiegu nic nie daje i dalej jest zamknięty... Z drugiej strony wciśnięcie przycisku jak mniemam włączającego klimę (śnieżynka) raz powoduje wlączenie wentylatora a raz nie... Czy możliwe jest, że klima nie będzie się włączac przy niskiej temperaturze ?

Sam użytkuje Passata B6 i w nim klima chodzi cały czas bez względu na temperaturę stąd moje zdziwienie, że u niego zejście do poziomu LO nie powoduje chłodzenia...

Dziękuję za uwage i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 20:49:30 
Użytkownik

Normalnie kompresor ponizej +3° sie nie wlacza i sniezynka nie swieci na wyswietlaczu klimy.

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 20:49:36 
Użytkownik

U mnie było podobnie , trzeba sprawdzić silniczki czy któryś jest uszkodzony. Ewentualnie moze być panel do wymiany( ja sam musiałem wymienic ) a przy niskiej temperaturze klimy ci nie załaczy .

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 20:54:55 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
co do wentylatora i sprezarki to tak jak wyzej a co do klapy to sprwdz czy podcisnienia od silownika klapy nie sa podlaczone odwrotnie

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 21:00:09 
Użytkownik

oles napisał(a):
Normalnie kompresor ponizej +3° sie nie wlacza i sniezynka nie swieci na wyswietlaczu klimy.

Ale jak grzebaliśmy w niej ostatnio to pare razy sie wączyła... To było w sobotę i było poniżej zera... W każdym bądź razie nie będę się sprzeczał odnośnie załączania klimy... :D Ze specjalistami w swojej dziedzinie przecież rozmawiam... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 21:01:03 
Użytkownik

a ja mam pytanie, co oznacza wlasnie pojawiajaca sie sniezynka na wyswietlaczu komputera miedzy zegarami :?: bo u mnie na panelu klimatronika nie ma np. przycisku do wlaczania klimy A/C ze sniezynką...mam tylko AUTO...czyli mam rozumiec ze u mnie klima chodzi non stop caly czas gdy mam wlaczona wogole wentylacje i jest powyzej + 3 st., i nie dziala klima....gdy temp. spadnie ponizej + 3 st ??

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 21:05:09 
Użytkownik

rafal-rafal napisał(a):
U mnie było podobnie , trzeba sprawdzić silniczki czy któryś jest uszkodzony.

Grzebał wczoraj i odłączył zamykanie klapki... Teraz mu nie parują, ale to nie rozwiązuje problemu przecież...

rafal-rafal napisał(a):
Ewentualnie moze być panel do wymiany( ja sam musiałem wymienic ) a przy niskiej temperaturze klimy ci nie załaczy.

Na panelu wyświetla się, że zamyka i otwiera ale tak naprawdę jest zamknięta...

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 21:08:26 
Użytkownik

hans napisał(a):
co do wentylatora i sprezarki to tak jak wyzej a co do klapy to sprwdz czy podcisnienia od silownika klapy nie sa podlaczone odwrotnie

Coś w niej było grzebane, gdyż w instrukcji obsługi samochodu, w miejscu opisu korzystania z klimy była włożona karteczka z jakimś opisem po niemiecku i z ikonkami zamkniętego obiegu... Niestety nie jestem zgermanizowany i ni cholery nie qmam... :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 21:14:54 
Użytkownik

BladyRS napisał(a):
a ja mam pytanie, co oznacza wlasnie pojawiajaca sie sniezynka na wyswietlaczu komputera miedzy zegarami :?: bo u mnie na panelu klimatronika nie ma np. przycisku do wlaczania klimy A/C ze sniezynką...mam tylko AUTO...czyli mam rozumiec ze u mnie klima chodzi non stop caly czas gdy mam wlaczona wogole wentylacje i jest powyzej + 3 st., i nie dziala klima....gdy temp. spadnie ponizej + 3 st ??

[b]W moim też nie ma włączania klimy jako takiej... A z ciekawości powodowanej jego klopotami z klimą robiłem nawet ostatnio test czy klima bedzie chłodzić w mróz... No i sie okazało, że po zejściu do LO zaczęła chłodzić aż kanały wentylacyjne strzelały z szoku termicznego... :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2005 22:05:59 
Użytkownik

anguis napisał(a):
BladyRS napisał(a):

[b]W moim też nie ma włączania klimy jako takiej... A z ciekawości powodowanej jego klopotami z klimą robiłem nawet ostatnio test czy klima bedzie chłodzić w mróz... No i sie okazało, że po zejściu do LO zaczęła chłodzić aż kanały wentylacyjne strzelały z szoku termicznego... :D :D :D

no i u mnie jest tak samo...po zejsciu do LO.... chłodzi też....czyli chyba tak musi byc :D

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2005 08:21:20 
Użytkownik

BladyRS napisał(a):
anguis napisał(a):
BladyRS napisał(a):

no i u mnie jest tak samo...po zejsciu do LO.... chłodzi też....czyli chyba tak musi byc :D

Śnieżynka na wyświetlaczu komputera jest ostrzeżeniem przed śliską drogą, świeci się gdy temperatura zewnętrzna jest w okolicach 0 st.
Śnieżynka na klimie oznacza pracę sprężarki a nie klimatyzacji. Klimatronik stale dostosowuje temperaturę wewnątrz samochodu do nastawionej wartości, jeśli temp. zew. jest powyżej 3 st to uczestniczy w tym sprężarka - osiągnięcie zadanej temp. następuje szybciej.

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2005 21:59:30 
Użytkownik

hans napisał(a):
co czy podcisnienia od silownika klapy nie sa podlaczone odwrotnie

hans, w A4 te klapki mają silniczki elektryczne

A pierwsze co polecam to tradycyjnie sprawdzenie kodów błędów na autodiagnozie, było wiele razy pisane jak to zrobić, wystarczy poszukać albo sprawdzić w forumowym FAQ czy czymś takim, są odnośniki. Być może ta klapka jest po prostu zablokowana i sterownik wykaże to jako błąd?

pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 14:45:22 
Użytkownik

a wiec tak " 2.5`C * " ostrzega przed sliska droga bo temperatura jest bliska zero stopni.

" * -2.5`C " chyba wiadomo --- oznacza mroz.

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 18:21:45 
Użytkownik

piotrr napisał(a):
hans napisał(a):
co czy podcisnienia od silownika klapy nie sa podlaczone odwrotnie

hans, w A4 te klapki mają silniczki elektryczne

A pierwsze co polecam to tradycyjnie sprawdzenie kodów błędów na autodiagnozie, było wiele razy pisane jak to zrobić, wystarczy poszukać albo sprawdzić w forumowym FAQ czy czymś takim, są odnośniki. Być może ta klapka jest po prostu zablokowana i sterownik wykaże to jako błąd?

pozdrawiam
Piotr

Zaopatrzył się już w Interfejs OBDII na "MAX' Teraz składa "garażowy komp" i jutro będzie badał VAG'iem

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2005 23:20:24 
Użytkownik

Kiedys probowalem wlaczyc klime przy -3 na postoju nie udalo sie silnik chodzil dluzszy czas osiagnal temperature 90 stopni i wylaczylem go.Nastepnie po 3 minutach odpalilem i klima zalaczyla sie automatycznie.Mozliwe ze jak stoi i temperatura sie tam kumuluje to jakis czujnik odpowiedzialny za zalaczanie klimy wlaczy ja

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1