wojtas_2.2 napisał(a):
[...]wydaje mi sie ze nie ma recznego zalaczania wtryskiwacza rozruchowego (ja bynajmniej nic takiego nie znalazlem
Bo go nie ma byc

U mnie poprzedni wlasciciel go dorobil bo inaczej nie mogl odpalic auta. A powodem byly wlasnie te czujniki temperatury i regulator.
wojtas_2.2 napisał(a):
co to jest ten czujnik ECU (jaka pelni funkcje ) nie slyszalem o nim
To wlasnie jeden z tych czujnikow o ktorych pisalem. dostarcza on informacje o temperaturze silnika do ECU (sterownika silnika), a ten z kolei odpowiednio do tej temperatury steruje czasem dzialania wtryskiwacza rozruchowego. Jesli ECU dostaje bledna informacje o temperaturze silnika to albo uruchamia ten wtryskiwacz przy goracym silniku i go zalewa, albo nie uruchamia przy zimnym i auto ciezko odpalic.
wojtas_2.2 napisał(a):
martwi mnie ten zgrzyt zastanawia mnie czy to nie jest lozysko na wale (o ile takie jest) badz jakies panewki ewentualnie pierscienie zapomnialem jeszcze dodac ze pojawia mi sie czasem lampka kontrolna oleju na kompie jak chodzi nierowno na obrotach ale to chyba norma przy nierownej pracy ? pozdro i dzieks posprawdam
Lozyska na wale jako takiego nie ma. Sa panewki. Jest za to lozysko sprzegla i lozyska w skrzyni. Czy to zgrzytanie slyszysz na luzie, bez wcisnietego sprzegla i nie zmienia sie przy jkego wcisnieciu? Jesli tak to te lozyska raczej odpadaja. Pierscienie tez. Moze to byc panewka, ale jesli tak to chyba szybko by sie zatarla.
Jak ta kontrolka zapala ci sie tylko czasami, jak obroty spadna ponizej jakis 600 obr/min to tym sie nie masz co przejmowac (mowie o tej kontrolce, bo obroty nie powinny tak spadac). Cisnienie oleju zalezy od obrotow, i jak one na chwile spadna, to cisnienie tez spada i czujnik reaguje.