Ojcze Chrzestny...

Jestem wdzięczny i mam za co.
Na wstępie chcę wyjaśnić moje obawy o śrubach imbusowych na "kole zamachowym

" pompy. A więc - dalszy znajomy ustawiał sobie kąt wtrysku (jakis czas temu - jeszcze przed moją operacją... nawet allorada nie miałem wtedy) I nie miał jak złapać za nakrętkę na wałku (klucz 27 i nakrętka schowna na tyle że nie mógł jej złapać za żadne skarby kluczem) i postanowił że będzie koło łapał za imbusy mocujace kóło zębate pompy. Za mocno pociągnął i mu się poluzowała. Dokręcił po chwili (nie ruszał koła w tym czasie). Stąd moje pytania. Czy dokręca ona tylko koło czy coś reguluje. Ja łapałem koło ręcyma

bo miałem taki sam problem ze złapaniem śruby jak opisałem wyżej. Jak blokuje się pompę wiem
Przy okazji mógłbys rozwiać mgłę spowijającą skrót OT? Z grubsza wiem o co chodzi z mechanicznego punktu widzenia ale jakbyś opisał ładnie wszystko to byłbym MEGA wdzięczny

Szukałem ale niestety nie znalazłem szerszych objaśnień. Mógłbyś także w celach edukacyjnych opowiedzieć jak stosuje się blokady wałków? Pompy i wału wiem ale za cholerę nie mogę sobie uzmysłowić jak używać pozostałych. Oczywiście nie mam blokad i moja prośba powodowana jest chęcią zdobywania wiedzy. I nalegam żebys pisał o tym tylko w chwili nadmiaru wolnego czasu

Nie zaprzątaj sobie tym głowy w trybie priorytetowym
Teraz powrócę do tematu przewodniego
- nasadki kontrującej niestety nie posiadam ale czy można ją zastąpić jakimś kluczem? Dodam że mam dość pokaźny wybór kluczy (kilka zestawów zaspbnych i wysokiej jakości) Ale nie mam oczkowego łamanego "pod kątem prostym" - jeżeli wiesz o co mi chodzi. Gdybyś mial jakieś druciarskie narzędzie mogące zastąpić nasadkę które z jakimś prawdopodobieństwem mogło by się znaleźć w moim arsenale to wrzuć też fotkę tego magicznego klucza

Klucz dynamometryczny mam niestedy do 26nm

Ale jak trzeba to się zopatrzę też w mocniejszy

Bedzie na zaś.
Jeżeli podstawowa regulacja nie starczy to oczywiście zabieram się za ząbkowanie

Jak rozumię kręcenie imbusem luzuje naciąg paska. Cała operacja nie wygląda strasznie (wręcz przyjemnie

) i jeżeli nie będzie przykrych niespodzianek to podołamy bez dzwonienia do Ciebie

Ale dzięki niezmierne za możliwość skożystania z HOT-Line
Jest jeszcze coś w miarę nie czaso/praco chłonnego (w stylu wymiana termostatu) co mógłbym zrobić Laickiemu jutro przy samochodzie?
Oczywiście jeżeli byłoby spotkanie zacnych Allroadowców i gdybym miał możliwość przyjechania to się piszę! Cola w takim toważystwie smakuje jak ambrozja!
Ja druciaż też poprawiam swoje posty po parę razy

Bo wersja pierwotna nie była by zrozumiała dla nikogo

Ten post to jest update 5
Zarumieniłem się

Takie słowa skierowane do mnie
Pozdrawiam!