wordeck napisał(a):
Odpuść sobie - też kiedyś o tym myślałem, kupiłem nawet kolektor od 1,9 (dałem 80 PLN i zjeździłem za nim pół województwa). Wałek rozrządu powinien pasować, ale trzeba w głowicy robić otwór na mechaniczną pompkę paliwa (jeśli masz dwusekcyjną pompę hydrauliki) albo wywalić vacum pompę - pompke benzyny przykręca się do głowicy, najlepiej oryginał od 1,9 (nie ma problemu z nowymi zamiennikami). Poza tym musisz mieć gaźnik od 1,9 (albo połączyć inny na płytce), linkę do gaźnika (od wtrysku jest za krótka), linkę ssania (zależy jaki gaźnik), filtr powietrza kompletny i parę innych drobiazgów. Kolejna przeszkoda, to połączenie kolektora z głowicą - trzeba robić płytkę przejściową, żeby przykryć otwory na wtryski. Na koniec zostaje przerobienie zbiornika - usunięcie pompy elektrycznej.
Ogólnie nie warto się z tym paprać - zostaw wtrysk, załóż instalkę LPG z BLOSem, jak chcesz, żeby mało palił to do tego kompa Autronic Al-700 i będzie śmigać jak mały samolot. Tan silnik jest idealny do takiej konfiguracji i wbrew powszechnej opinii NIE STRZELA.
A co do benzyny - wystarczy jeśli będzie Ci na niej zapalał zimny, w praktyce przy dobrze ustawionej instalce LPG nie ma problemu z zapalaniem na gazie do minus 10 (a udawało mi się nawet przy minus 18). Nie ma problemu, tzn. nie potrzeba więcej niż trzy obroty wału.
Pozdrawiam
No właśnie. A co do Bloss-a... To w końcu silnik z Bloss-em więcej pali czy mniej? Jaka jest różnica z Blos-em a bez i po co właściwie zakłada się Blos-a? Tylko jak bym chciał założyć Bloss-a i ten komputerek to instalka pewnie wyjdzie jak za sekwencje przy płaceniu?
Wiem,wiem... Teraz wszyscy się uśmiali

Ale cóż nie mam pojęcia o tym sprytnym urządzeniu zwanym Blos-em

Nieraz różne tematy z Bloss-em czytałem na forum i ni Choinki nie mogę zczaić o co z tym chodzi
Może ktoś cierpliwy wytłumaczy mi (chociaż w skrucie) : 1. Jaka jest różnica z Bloss-em a bez, 2.Po co się go montuje 3.Na jakiej zasadzie to działa 4. Jak wygląda sprawa awaryjności 5. I w końcu jakie są koszty założenia tego cuda

Wszystkim cierpliwym z góry dziękuje a niecierpliwych uspokajam - nie każdy wszystko wie
A czytając wasze wypowiedzi rzeczywiście jest prawie tak jak myślałem... Tzn. albo nie wykonalne albo nieopłacalne
Pozdrawiam.