.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 18:26:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ABS i pedał w podłodze
PostNapisane: 12.mar.2005 10:53:53 
Użytkownik

Witam ,nie wiem czy abs powinien tak działać, gdy jadę po śniegu ze 40km/h i wciskam mocno pedał hamulca zaczyna działać abs niby wszystko O.K ale w końcowej fazie hamowania tak przy 5km/h pedał wpada w podłogę czy tak powinno być i jeszcze jedno czy podciągnięcie ręcznego ma jakieś znaczenie na wysokość pedału i działanie absu ? Audi C4

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2005 12:09:18 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Najlepiej rozpiac jeden czujnik ABS-u (jak nie masz wyłącznika) i sprawdzic czy koła zblokują na suchym asfalcie, a co do recznego to nie ma nic do rzeczy jego działanie z reszta układu hamulcowego i ABS-em.

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2005 14:36:56 
Klubowicz

Ręczny - nic Ci to nie da.
Zasadniczy - jeśli pedał wpada Ci w podłogę, tzn. że już fizycznie nie da sie go wcisnąć dalej to coś jest nie halo, natomiast jeśli wpada o kilka cm i fizycznie dalej jeszcze się da... to IMO nie ma się czym martwić bo tak być powinno. Najlepiej zrób test tak jak mały napisał... odłącz ABS (wyłącznikiem, czyjnikiem, bezpiecznikiem /jeśli jest oddzielny/) i sprawdź czy wtedy będziesz miał pedał "w podłodze"... Jeśli tak to jest okej.

U mnie hamując z ABSem pedał tryka dość wysoko, przy małej prędkości właśnie ok. 5km/h blokuje koła i stąd to wpadnięcie pedału...

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2005 00:16:57 
Użytkownik

No to chyba wszystko w dobrze bo jak odłączę ABS to pedał nie wpada w podłogę Dzięki :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2005 00:17:34 
Użytkownik

No to chyba wszystko w dobrze bo jak odłączę ABS to pedał nie wpada w podłogę Dzięki :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2005 10:38:59 
Klubowicz

ostatnio jak byłem w górach to miałem niezłą sytuację zwiążaną między innymi z ABSem. Wbiłem się na dosyć stromą górę do kolegi do domku (mieszkał na gubałówce). Z podjazdem nie było największego problemu (zimówki + dyfer = niezła jazda). Sytuacja się zminiła w moemncie kiedy się zatrzymałem na górze... nagle zmienił się bieg wydarzeń, auto zaczeło zsówać się w kierunku, z którego przyjechało. SZOK :/ miałem najgorsze myśli.... dobrze, że złapało za samochód trzech chłopa i mnie zatrzymali. Po rozsypaniu popiołu udało mi się wykręcić i stanąć przodem ku dołowi. Zjechałem z popiołu i znowu AKCJA! Auto samo zjeżdża w dół, hamulec w podłodze a Niunia się ropędza co raz szybciej.... popuszczenie hamulca, przychamowanie, załącza się ABS i Niunia zwalnia prawie do zera. Nagle blokują się znowu koła i samochód znowu się rozpędza SZOK! Nie było by najgorzej gdyby nie fakt, że na drodze wjazdowo-zjazdowej były zakręty i już widziałem jak lecimy z Niunią na dół :zly: Zachowanie spokoju jednak uratowało nas... no i grupa turystów, która pomogła nam zjechać (złapali za wszystko co się dało i zeszli z nami po woli na dół). Kolega próbiował zjechać sam i zerwał dwa komplety łańcuchów (jedne za 90 PLN a drugie jakies mocniejsze za 170 PLN). A więć wracając do ABSu to normalne zachownie, czujniki myślą że autko zahamowało i stoi w miejscu więc koła się blokują i pedał wpada delikatnie w podłogę. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2005 10:48:26 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
pazdzioch napisał(a):
ostatnio jak byłem w górach to miałem niezłą sytuację zwiążaną między innymi z ABSem. Wbiłem się na dosyć stromą górę do kolegi do domku (mieszkał na gubałówce). Z podjazdem nie było największego problemu (zimówki + dyfer = niezła jazda). Sytuacja się zminiła w moemncie kiedy się zatrzymałem na górze... nagle zmienił się bieg wydarzeń, auto zaczeło zsówać się w kierunku, z którego przyjechało. SZOK :/ miałem najgorsze myśli.... dobrze, że złapało za samochód trzech chłopa i mnie zatrzymali. Po rozsypaniu popiołu udało mi się wykręcić i stanąć przodem ku dołowi. Zjechałem z popiołu i znowu AKCJA! Auto samo zjeżdża w dół, hamulec w podłodze a Niunia się ropędza co raz szybciej.... popuszczenie hamulca, przychamowanie, załącza się ABS i Niunia zwalnia prawie do zera. Nagle blokują się znowu koła i samochód znowu się rozpędza SZOK! Nie było by najgorzej gdyby nie fakt, że na drodze wjazdowo-zjazdowej były zakręty i już widziałem jak lecimy z Niunią na dół :zly: Zachowanie spokoju jednak uratowało nas... no i grupa turystów, która pomogła nam zjechać (złapali za wszystko co się dało i zeszli z nami po woli na dół). Kolega próbiował zjechać sam i zerwał dwa komplety łańcuchów (jedne za 90 PLN a drugie jakies mocniejsze za 170 PLN). A więć wracając do ABSu to normalne zachownie, czujniki myślą że autko zahamowało i stoi w miejscu więc koła się blokują i pedał wpada delikatnie w podłogę. Pozdrawiam.

Rozumiem że hamowałeś silnikiem + hamulcami ?

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2005 12:19:49 
Klubowicz

samymi hamulcami, jak bym puscil sprzeglo to by pojechal szybciej bo przy koncowej fazie hamowania to samochod juz l;edwo sie toczyl i dopiero wtedy blokowaly sie kola i zaczynal sie rozpedzac.... jak ABS dzialal to wytacal predkosc prawie do zera, blokada kol i od nowa. Silnikiem moglem hamowac jak troche byl rozpedzony, ale przy zblokowanych kolach juz nie..... Ale czekaj... jak bym hamowal i slinikiem w koncowej fazie to kola by sie nie blokowaly.... o to chodzi??

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2005 12:56:23 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
pazdzioch napisał(a):
samymi hamulcami, jak bym puscil sprzeglo to by pojechal szybciej bo przy koncowej fazie hamowania to samochod juz l;edwo sie toczyl i dopiero wtedy blokowaly sie kola i zaczynal sie rozpedzac.... jak ABS dzialal to wytacal predkosc prawie do zera, blokada kol i od nowa. Silnikiem moglem hamowac jak troche byl rozpedzony, ale przy zblokowanych kolach juz nie..... Ale czekaj... jak bym hamowal i slinikiem w koncowej fazie to kola by sie nie blokowaly.... o to chodzi??

Aha, gdybys hamował silnikiem i do tego wciskał hamulec to auto jechałoby na wolnych obrotach na 1 biegu i spokojnie bys je opanował, tym bardziej że masz quattro i hamowałoby bez mała wszystkimi kołami, a tak najadłeś się stracu niepotrzebnie. :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1