.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 23:36:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bose+Alpine=problem
PostNapisane: 12.maja.2008 22:04:48 
Użytkownik

Auto: A4 B6 AVF Q Avant
Niedawno wymieniłem Galę na używanego wczesniej w innym samochodzie Pioneera. Do zammontowania użyłem adaptera firmy Fonocar. Wszystko grało ładnie do momentu gdy w radiu padł laser.
Kupiłem radio Alpine 9874RR - wygląd, dźwięk, ergonomia jak najbardziej ok. - jest tylko jeden problem: potencjometr głośności jest zbyt czuły (lub coś innego się knoci) na poziomie "1" Alipna gra cicho, na "2" tak, że utrudnia rozmowę w aucie, a na "3" to już raczej słucham gdy jadę sam, na "4" to inni uczestnicy ruchu mogą sobie mojego radia posłuchać...
Co z tym zrobić? Problem nie występował na radiu Pioneera, które (przynajmniej teoretycznie) dysponuję taką samą mocą.

Szukałem odpowiedzi na "Elektrodzie" jednak bezskutecznie, może ktoś z klubu zetknął się z podobnym problemem. Czekam na wszelkie sugestie.

B4 1Z Avant '94 (był)
B4 ABT LPG '91 (był)

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2008 22:38:49 
Użytkownik

Nie wiem jaki masz adapter (bo firma niewiele mówi o konstrukcji)...

Z daleka wygląda to tak, jakby do wzmaka BOSE dochodził sygnał po wysokiej częstotliwości zamiast po niskiej, przez to wszystko jest głośno i pewnie przesterowane...

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2008 22:48:26 
Użytkownik

Auto: A4 B6 AVF Q Avant
No przesterowane to chyba jest rzeczywiście...

Ten adapter to coś takiego:
http://www.carhifidirekt.de/index.php/pName/aktivadapter-audi-mini-iso-buchse-auf-iso-hecksystem,0,PH-4190
Zapłaciłem za niego ok 120PLN w firmie, ktora zajmuje się caraudio. Oni również wszystko podłączyli do Pioneera wcześniej i niedawno do Alpine. Dziś dowiedziałem się u nich, że takie gwałtowne skoki głośności wynikają z innej specyfiki potencjometra w Alpine: jest wyskalowany tylko do 35 natomiast Pionery mają skale do ok. 60 co za tym idzie podgłaśniają mniej "stromo". Jak próbowałem pytać, jak radził kolega Heveliusz, o podłączenie pod niską częstotliwość odpowiedzieli, że podłączając pod wyjścia RCA będą trzaski przy włączaniu itp. Odradzają. Chyba się przyzwyczaję...

B4 1Z Avant '94 (był)
B4 ABT LPG '91 (był)

Strefa czasowa: UTC + 1