Drogi Hansie... Cóż może mieć wspólnego diagnostyka silnika z tym ile pali, skoro mam instalke I generacji, chamska śruba do odchylania membran w parowniku, reczny zawor na przewodzie dolotowym, mikser wcisniety nad przepustnice. Kiedy dodaje gazu to linka otwiera mi przepustnice i podcisnienie z gardzieli zasysa mi mieszanke LPG-AIR tylko i wylacznie taka jaka sam sobie ustawie, i tu wszystko zalezy od szczelnosci dolotu, a takze czy nie jest za bardzo stlumiony (niektorzy pseudogaziarze tak robia wkladajac cos w dolot powietrza bo im sie wolne obroty wywalaja), kazda zmiena filtra powietrza zmienia Ci sklad mieszanki, nigdy nie masz takiego samego przplywu przez filtr, zawsze inaczej sie zachowa, uszczelek przy mono-wtrysku, no i po stronie LPG, nie ma wplywu regulacja na parowniku, pozostaje regulacja na przewodzie LPG, odnajduje 2 obszary niestabilnosci, za bogato, za ubogo, ustawiam po srodku i jade jak sie dobrze zbiera troszke przykrece, i tak, az osiagne minimalny spadek mocy, tu wiem, ze mieszanka na pewno nie jest za bogata... Membrany mam 4 miesieczne, 12 kkm zrobione, i powiedz, co ja moge z tym zrobic...? Otoz nic. Zaden uklad pomiarowy, regulacyjny, skojarzony ze sterowaniem na benzynie nie ma wplywu!! No chyba, ze mowimy o biegu jalowym to fakt...wplyw jest, ale nic wiecej... Jezeli ktos ma II, III generacje, itp, no i przede wszystkim MPI to faktycznie, pomiary zlokalizowane w dolocie, wylocie, temperatury, katy wyprzedzenia, polozenia, przeplywy, to wtedy ma sens, ale dla I generacji nie ma wplywu. Pewnie zrobienie silnika (pierscienie - mam sprezanie 10-10,5...., glowicy - luz na prowadnicach cos pomoze) - no chyba, ze o ta diagnostyke Ci chodzilo...Wtedy zwracam honor Hansie. Jezeli wiesz cos czego nie wiem ja, z mila checia wyslucham i z pewnoscia zastosuje, bo omnibusem z pewnościa nie jestem. A co do silnikow 2,3 , 3,6 , 4,2 drogi ROOFY to jak sam wiesz nie posiadaja one zasilania gaznikowego czy wtrysku jednopunktowego(sam juz nie wiem....) i o wiele latwiej jest je zoptymalizowac, majac caly wachlarz dostepnych pomiarow i mozliwosc sterowania wtryskiem o czym w jednopunkcie jak wiesz nie ma mowy (mikser jest, ale nie mozna dolotu LPG w I generacji tlumic automatycznie). Pozdrawiam
_________________ B4 2.0 ABT+LPG II gen. Bingo S, które skradziono... Teraz czaję się na cabrio 2,8V6... Dzieci nie mam, nie planuję, a czas spełniać marzenia...
|