.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 06:56:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2.0 ABK Sonda Lambda ( wiem, wiem, wałkowane ) + Wandalizm..
PostNapisane: 29.mar.2005 22:38:51 
Użytkownik

Witam.

Zdaje sobie sprawe, ze temat sond lambda byl juz czesto walkowany na forum...no ale widac nie wystarczajaco :P

Od momentu zakupu mialem problemy ze spalaniem w swojej niuni... ostatnio pojechalem nawet na analizator spalin... i sytuacja byla troche smiechowa, gdyz pan na stacji diagnostycznej po zobaczeniu wynikow na analizatorze biegl wrecz do auta zeby czujke z rury wyciagac ( ponoc moze sie uszkodzic w taki sposob ) ===> skonczyla sie skala na urzadzeniu...

Wczesniej jakis elektryk wymienial mi sonde lambda bo na kompie wywalilo ze jest trzepnieta, przerobil 4 zylowa na 3 zylowe zlacze i podlaczyl... jezdzilem dalej...niestety auto dalej "trulo" atmosfere mimo ze komp bledow nie pokazywal. Bo sprawdzeniu przeplywki i stwierdzeniu, ze jest jednak ok postanowilem znowu zglebic temat Lambdy... ku memu zdziwieniu voltomierz pokazywal mi na dowolnych obrotach 1.2 volta ( ponoc moze tylko 0-1 V )
Skombinowalem druga sonde lambda, tym razem rowniez 4 zylowa, ale orginalna VW/AUDI i po swojemu ( tzn biale z bialymi, czarny z czarnym, a mase w postaci szarego podlaczylem pod zmasowana srobke pod maska ;) ) podlaczylem... Wiem, ze na pewno ta Sonda dziala, wolne obroty mam malo toksyczne w przedziale 0.18-0.24 V, walczac sobie pod maska gazem plynnie rosnie wraz z obrotami do mniej wecej 0.5 V ( przy okolo 3000 obrotow na jalowym ), po czym nagle skacze do 1 V. Zaintrygowany zrobilem 2 godziny temu przedluzacz kabelkow od lambdy i zrobilem sobie podglad voltomierzem w kabinie... i niestety moje domysly sie potwierdzily. O ile auto stoi, lub sie toczy na 1-2gim biegu wartosci z lambdy sa OK, to w momencie dotkniecia gazu i rozpedzania, toczenia auta ( zasprzeglonego na 3/4/5 biegu ) przy dowolnych obrotach wartosc z Lambdy jest zblizona do 1.00 V.

Tu pojawia sie moje pytanie... czy mozliwa jest sytuacja, w ktorej w komputerze jest zarejstrowany blad Sondy Lambda i tak na prawde nie pobiera z niej danych, a wolne obroty maja normalna toksycznosc bo "sa wolne" ??? ;)

Za konstruktywna podpowiedz szczerze bede wdzieczny :)

A apropo dodatku "+ Wandalizm" chcialbym sie podzielic w tym poscie pewnym nieprzyjemnym zdazeniem, ktore mnie spotkalo.

W miniona sobote ( ze tak powiem "wielka" ) bylem sobie w Gdansku/Jasieniu samochodem u swojej lubej... stal sobie niewinnie na spokojnym osiedlu... i mi jakies ch$@e sikneli ze strzykawki plynem hamulcowym caly lewy bok + kawalek maski...w sumie 5 elementow do malowania... nic tylko brac klucz do kół i walic az sie nie wyszczerbi ( klucz znaczy sie )

Na widok każdej...
Bartek się ślini ;)

Audi B4 2.0 ABK 115kucy

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 11:26:51 
Użytkownik

Ja na twoim miejscu poszukałbym oryginalnej sondy z 3 przewodami albo przynakmniej jakiejs uniwersalnej. Nie uznaje takich przerobek z 4 na 3 przewody podobne objawy mial kumpel w swojej niuni po takiej przerobce z ta roznica za u niego byla kicha w calym zakresie zarowno na wolnych obrotach jak i podczas jazdy. Wsadzil uniwersalna Boscha i jak do tej pory 2 roczek smiga i jest OK.

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 13:10:08 
Użytkownik

eee tam, też nie miałem przekonania do takich sond. Jednak kupiłem 4 przewodową, 3 kabelki podpiąłem pod kostke, 4 kabel pod mase i śmiga aż miło.

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 15:07:06 
Użytkownik

Nie no sonda działa jak najbardziej poprawnie, jest to orginalny BOSH 4 przewodowy i dziala normalnie... pytanie bylo o to, czy opisane objawy moga byc spowodowane przez zarejstrowany blad w komputerze?

Na widok każdej...
Bartek się ślini ;)

Audi B4 2.0 ABK 115kucy

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 16:23:22 
Użytkownik

Odłacz akumulator na jakies 15 minut komp powinien sie zresetowac. Odpal autko i zobacz jak wtedy bedzie sie zachowywac.

Tytuł: Sonda lambda - będzie pasować od bmw ??
PostNapisane: 30.mar.2005 16:51:56 
Użytkownik

Auto: A6 C5 2.4 '97
Witam!

Pozwolę podpiąć się pod ten wątek...

Czy ktoś orientuje się czy sonda lambda, nieoryginalna, ale dedykowana do bmw E34 525i będzie pasować do B4 2.0 90KM ?? Kupiłem do bmw taką sondę, ale jako że bmw idzie w ludzi zastanawiam się czy dałoby się ją zastosować w audi, po przeróbce kostki.

Pozdrawiam
Tony

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 17:57:02 
Użytkownik

Co do sondy z BMW to wydaje mi sie ze nie ma problemu...metoda dzialania jest zawsze ta sama wiec ... mozesz sprawdzic...zrobic przerobke zlacza i sprawdzic tak jak ja...voltomierzem czy wartosci mierzone maja jakis "sens" ;D

Wlasnie zastosowalem rade kolegi ze zdjeciem klemy i za chwile ide z voltomierzem wojowac :)

Update:
sprawdzilem i zmiany nie bylo...ale, zaczelem wiercic temat i rozebralem przeplywomierz, tam jest taka zebatka ze sprezynka... no i wyregulowalem to tak ze wolne obroty mam na granicy akceptacji, nie pracuje za rowno...ale nie gasnie ;), ale za to wysokie sa OK, na voltomierzu z lambdy mam teraz od 0.1 do 0.8 v przy pedale w desce :) jestem kontent... zastanawiam sie tylko czy zbyt niska mieszanka nie spowoduje jakichs uszkodzen glowicy??

Na widok każdej...
Bartek się ślini ;)

Audi B4 2.0 ABK 115kucy

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1