dejf napisał(a):
Czy wibracje/drgania wystepowaly od razu po wgraniu softa?
A więc było to tak:
autko bez czipa, nic mu nie dolegało.
założony chip, ja pod wpływem emocji spaliłem sprzęgło ale jeździć się dało, tak jeździłem jakieś 3-4 miesiące, potem już nie dało się normalnie wyprzedzać więc przyszła pora na wymianę sprzęgła, docisku i dwumasy, wszystko fioletowe.
po założeniu kpl sprzęgła wszystko było ok jakieś (kurcze niepamiętam) ale chyba przez 2 miesiące.
Potem zaczęło się trząść autko na piątym biegu przy tych obrotach 1800-2000 za jakiś czas pojawiło się to tez na czwórce, i tak jest do dziś.
Autko zbiera się na każdym biegu, silnik chodzi równo nie trzęsie się (oczywiście nie jest to V6

), sprzęgło pięknie chwyta, tylko skrzynia po zmianie oleju na nowy - to był błąd!!!! chodzi gorzej na zimnym silniku, po rozgrzaniu jest dobrze.
To_JA_! napisał(a):
Ja bym sugerował zmianę paliwa. Prawdopodobnie problem pojawił się wraz z zimowym paliwem (inna dynamika spalania).
Dodatkowo trzeba przyciąć krzywą momentu obrotowego w problematycznym zakresie bo się nie wyrabia sztywność układu - daj seryjny soft i znikną drgania.
Co do przegubów to można zamienić kielichy stronami (prawy z lewym - sądzę że na wstecznym nie są wybite

)
Powodzenia!
paliwo tankuję na róznych stacjach: Orlen, BP, Statoil, Shell i zawsze te leprze typu Verva, V-Power,
i na każdym jest tak samo
Nie o to mi chodzi żeby zmieniać soft na seryjny tylko żeby chodziło na tym co jest.
A jeszcze co masz na myśli sztywnośc ukladu?? To takie szerokie pojęcie że aż strach mi myśleć o takim podejściu do mojej sprawy
A i co do przegubów:
Mam w tej chwili taki model jak widzicie na zdjęciach marka GKN (oryginalne) gumy LOBRO, dzisiaj byłem w sklepie ale nei mogłem odebrać więc kolega odebrał nowe przeguby, ja otweiram pudełka i widze zupełnie inny model niż ten co mam.
Sa one z firym Ruville nr 75455S
i zbydowane na kulkach, guma (osłona) jest inna bo zakończona metalowym pierścieniem z otworami na śruby.
Czy taki przegub będzie odpowiedni i czy lepiej nie poszukac jakiegoś w takim stylu co mam teraz czyli na tych trzech łozyskach (tripod)
Co o tym wszystkim myślicie???