Olsztyn:
1/ Weranda Grill (Stare miasto, ul. Kołłątaja 15) pyszne dania z kuchni bałkańskiej, czyli mięska z grilla, szaszłyczki, warzywa itp. Zwłaszcza polecam latem jak mają ogródek otwarty.
2/ ParkHotel (wyjazd z Olsztyna w stronę W-wy, naprzeciwko CPN-u) dania kuchni fusion (chyba tak to się nazywa), zwłaszcza mogę polecić naleśniki podpalane.
3/ Pomarańcza (Stare miasto. ul. ???, jak się idzie na Stare Miasto przez Wysoką Bramę, to zaraz za nią w prawo) jest to naleśnikarnia, czyli jak dla mnie raj
kilkanaście/-dziesiąt rodzai naleśników na słotko i na ostro.
4/ Różana Cafe (Stare Miasto, Targ Rybny) kuchnia Polski z XX lecia międzywojennego. Często mają menu "sezonowe", w którym jest wiele ciekawych dań. Ze stałego menu polecam m.in. naleśniki i pierogi ze szpinakiem.
5/ Parkowa (park vis a vis Polikliniki) dobre dania klasyki kuchni włoskiej (ale nie tylko makarony itp.).
6/ Restauracja Chińska (Dąbroszczaków 17), bardzo dobre dania, duże porcje i do każdego dania duża miska ryżu. Niskie ceny. Tylko wystrój trochę tani, ale są wyżej niż bar).
Gdańsk:
1/ Pizzeria Napoli (Starowka, ul.Długa) najlepsze pizze jakie jadłem w PL. Mają też innae dania kuchni włoskiej (makarony itp.). Zwłaszcza warto spróbować prawdziwego Calzone.
2/ Pizzeria PRL (Wrzeszcz, ul Do Studzienki) tanie, dobre pizze. Lokal nastowiony na studentów.
3/ Autsajder (obok PRL), podobna klientela, mają pyszne naleśniki na ostro i słodko, z ciasta klasycznego i ze szpinakiem.
4/ Kwadratowa (Wrzeszcz, Bratniak PG), dobre tanie obiady, mają też spory wybór pizz i innych fast foodów. Bardzo ładny lokal, nie tylko jak na wymogi studenckie.
5/ Kebab przy CH. Krewetka, vis a vis DW. Głównego. Bardzo dobry za ok 10zl (czyli cena standart).
6/ Butka z HotDogami przy stacji SKM Politechnika. Dobre i tanie 1,50 za szt.