Super pozytyw !! jestem BARDZO szczęsliwy:
1. Nie muszę juz żonie kupować stałego IP w iPlus (15 PLN/m-c + VAT) - udało mi sie skonfigurować darmowego klienta/serwera VPN Hamachi (działa i na Windows 7 i na FreeBSD a także Linux)

:]

), testowałem od rana i ... ŚMIGA!!
2. Udało mi się postawić na Windows 7 (zdalnie) OpenSSH Server, więc Hamachi + SSHD = pełna zdalna kontrola z UNIXA nad kompem zony z Win7 w iPlusie standardowym za 35 PLN/m-c
I wszelkie te mapowania portów, otwieranie portów (sępienie i dostawcy netu by udostępnił przekierowanie portu z zewnątrz na mojego kompa wewnątrz LAN-a) oraz głupie rozmowy z konsultantami iPlusa (czy porty są widoczne czy nie - odsyłają do 10ciu specjalistów, żaden nie wie co to port) są już ZBĘDNE!!
Tak naprawdę to nawet bym mógł nie kupować abonamentu i latać na starterze z PLUSA, ale transfer lekko przydrogi
3. Napisałem progra tekstowy w C++ który implementuje VoIP, ale bezpośrednio komputer - kompuer (bez żadnych płatnych serwerów), programik ma konfigurowalną jakość (8 kHZ, 1 channel, 8bit U8) do tego kompresja Speex-em (opensource), całośc pozwala rozmawiać uzywając tylko zdalnie ssh(hamachi + sshd, by kontrolować u żony na kompie proces serwera).
Przy transferze w jedną stronę rzędu 800 Bajtów/sek. (czyl w obie strony 1600 Bytes per second) mozna rozmawiać przy jakości całkiem spoko, takiej jak radio, a przy 400 BPS w jedną stronę jakośc jest jak bardzo słaba Mp3 ale gadać się da, Skype ma transfery rzędu 5-8 x takie i wymaga używania ICH servera!!
I ten programik TEŻ działa!!!