.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.maja.2025 20:37:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6] Brak regulacji temperatury w kabinie
PostNapisane: 23.mar.2012 13:29:51 
Użytkownik

Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu w moim audi A4 B6 wystąpił problem braku możliwości regulacji temperatury ogrzewania kabiny po stronie kierowcy (od pasażera jest OK ).
Na panelu można regulować temp. jednak nie daje to odzwierciedlenia na temp. w środku auta (cały czas jest zimno). Podpinałem samochód pod VAGa- usterka klap nawiewu powietrza V68
Dostałem się do owego silniczka V68, wymontowałem go i podpinając na "krótko" wydaje się że jest ok (porusza się)
Po wpięciu do instalacji silniczek automatycznie wraca na pozycję, gdzie klapy ustawiają się na zimne powietrze.

Czy wina może być po stronie panelu klimatronika- daje zły sygnał i silniczek przestawia się na zimne?
Napomnę,że cała sytuacja zaczęła się od momentu uzupełnienia czynnika w układzie klimatyzacji.
Proszę o rady,jak rozwiązać ten problem?? Nie mam już pomysłu gdzie szukać usterki.
Pozdrawiam
Paweł :D

Tytuł: Re: Brak regulacji temperatury w kabinie A4 B6
PostNapisane: 23.mar.2012 14:25:31 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
W obudowie silniczka regulacji klapy masz wbudowany potencjometr który odpowiedzialny jest za położenie klapy nawiewu.
Wymontuj jeszcze raz silniczek i rozbierz potencjometr, przeczyść bieżnię środkiem do elektroniki lub spirytusem, poskładaj do kupy i zrób za pomocą VAG nastawy podstawowe, powinno pomóc.
Jeżeli nic się nie poprawi to czeka Cię wymiana na nowy ew. używany byle by był sprawny.

PostNapisane: 24.mar.2012 15:44:21 
Użytkownik

Auto: 100 C4 2,5TDI
Jak pisał kolega pierwszy podejrzany to potencjometr. Przed czyszczeniem i po warto go jeszcze pomierzyć - sprawdzić jak kontaktuje przed i po czyszczeniu. Do czyszczenia polecam izopropanol (ok. 12zł/litr, można kupić w małych opakowaniach) lub środek do potencjometrów - unikaj innych typu kontakt itp.

Sprawdź też wtyczki i przewody - przerwa na kablu lub łączeniu (do panelu i do siłownika) - efekt będzie ten sam.

Prawdopodobnie potencjometr nie łączy i podaje cały czas panelowi że klapa jest w skrajnej pozycji (gorąco) - panel próbuje ustawić klapę odpowiednio, jednak potencjometr cały czas podaje błędny odczyt i w ten sposób klapa dochodzi do drugiego skrajnego położenia (zimne).

PostNapisane: 26.mar.2012 09:31:06 
Użytkownik

OK, dzięki za sugestie, zrobię tak i napiszę czy się udało
Pozdrawiam
Paweł

Tytuł: Re: [A4 B6] Brak regulacji temperatury w kabinie
PostNapisane: 18.gru.2012 13:17:26 
Użytkownik

Auto: Renata
NOGRIF napisał(a):
witam mam podobny problem.. chce wymontować ten sterownik od połozenia klapy ciepłe zimne powietrze ale nie wiem gdzie on sie znajduje i jak wygląda.. proszę o pomoc moze jakies fotki czy wskazówki

musisz wymontowach schowek nad nogam pasazera , wtedy ujrzysz wszsytkie silniczki od sterowania klap climatronica, a VCDS powie Ci ktory szwankuje ...

Strefa czasowa: UTC + 1