Witam Szanownych Kolegów,
Wraz z przyjściem wiosny stwierdziłem, że klima jednak nie działa tak wydajnie, jak w poprzednim sezonie i zacząłem szukać problemu. Pierwsze, co przyszło do głowy, to odwiedziłem warsztat obsługujący klimatyzacje w celu sprawdzenia ilości czynnika i jego uzupełnienia (po 5 latach - wiem, mój błąd

, ale skoro działało wydajnie...). Maszyneria odessała 470ml z układu i wpompowała bodajże 750ml. Po odpaleniu silnika z nawiewów zaczęło lecieć zimniejsze od otoczenia powietrze, nie było tego dnia gorąco, więc przyjąłem to za oznakę dobrego działania. Jednakże, jak przyszły te naprawdę ciepłe dni, okazało się, że praktycznie leki kilka stopni chłodniejsze powietrze od tego zewnętrznego i na dodatek tak jakoś słabawo... Pierwsze myśl - filtr kabinowy, co prawda poprzedni raptem 1,5 roku temu założony, no ale może - wymieniłem i dalej kiepsko... Kolejny mój błąd - dopiero wtedy przystąpiłem do diagnostyki. Z panela otrzymałem błąd 15.5, podpięcie do VAG-a utwierdziło przypuszczenie (błąd 01274, powracający po skasowaniu - problem siłownika V71 - klapy pomiędzy parownikiem a dmuchawą). Silniczek wyczyściłem, błędów brak, z nawiewów zaczęło w końcu lecieć właściwa ilość powietrza, dalej jednak podczas jazdy jest niedostatecznie schłodzone. Po ustawieniu na LO i połowę obrotów wentylatora wg odczytu temperatur z panela z kanałów 55-59 jest wartość w okolicach temp. otoczenia (przy 26 st. na zewnątrz było tam 27-29), w kanale 60 była wartość 16. Rurka pomiędzy kompresorem a parownikiem jest zimna na całej długości. Pojeździłem też z otwartym kanałem 29 - mam do pracy 8 km i rano zaobserwowałem tylko jedno "zatrzymanie" sprężarki podczas gwałtowniejszego przyśpieszenia, po południu (gorąco) zdarzyło się takich kilka, tak jakby też kilka nie związanych z przyśpieszaniem, ale tak ma chyba być (cykl chłodzenia??). W kanałach graficznych - 52: mam "--.-" (g1, g2, g3, kropka), 53: jest "--A", czyli g1, g2, a3, b3, c3, e3, f3, g3. Oczywiście stan wyświetlany podczas pracy klimatyzacji.
Chciałbym jeszcze zapytać, co jest sterowane rurkami podciśnienia w okolicach dmuchawy/nagrzewnicy ? Bo dodam, że w drugiej połowie listopada miałem poważnie grzebane pod maską (zdejmowaną głowicę) i od tej pory (a nawet deczko wcześniej) nie używałem klimy "w warunkach bojowych", ba jak nie trudno się domyślić, było zimno.
Co o tym myślicie ? Nie domyka się jeszcze klapa temperatury (mimo prawidłowego działania jej siłownika) ? Za słabo schłodzone powietrze za parownikiem ? Gdzie dalej grzebać...
Autko jak w profilu - A6 C4 Avant, AAT, manual, 1997