.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.maja.2025 19:43:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: c4 100 -niesprawny licznik i centralny zamek
PostNapisane: 04.cze.2013 13:26:13 
Użytkownik

Auto: Audi 100 c4 sedan 2.8 v6 '91
Witam
Od soboty jestem posiadaczem audi 100 c4, silnik 2.8 aah. Autko posiada parę wad. Centralny zamek niedziała. Nic niesłychać. Po prostu jakby go nie było. Od czego radzicie sprawdzić? Dodatkowo niedziała prędkościomierz. Obrotomierz działa poprawnie. Dostałem drógi w komplecie. Różni się tym, że zamiast 280 jest 220, za to są wskaźniki od ładowania, ciśnienia i temperatury oleju. Czy da radę je podłączyć, jeśli ich wcześniej niebyło? Żeby nie zakładać nowego tematu jest jeszcze problem z szybą elektryczną boczną kierowcy. Mechanizm działa, ale w pewnym momęcie (około 2/3 wysokości) zatrzymuje sięi niechce iść dalej. Wina prowadnicy? jak to naprawić?

Tytuł: Re: c4 100 -niesprawny licznik i centralny zamek
PostNapisane: 05.cze.2013 08:55:42 
Klubowicz

1. Na początek sprawdź bezpieczniki - są w desce rozdzielczej po lewej stronie, po otwarciu drzwi kierowcy zdejmujesz klapkę maskującą z boku deski i masz dostęp.
2. Pompka centralnego zamka znajduje się pod tylnym siedzeniem z prawej strony - trzeba zdjąć siedzisko, zobacz, czy w ogóle tam jest, a jeśli tak, to czy kostka jest podłączona. Zmień baterię w pilocie...
3. Żeby stwierdzić, co z szybą, trzeba zdjąć tapicerkę z drzwi, 5 min roboty, potrzebny płaski 1 śrubokręt i 1 krzyżakowy, trzeba odkręcić dwa małe blachowkręty na krańcach drzwi obok ramki szyby, zdjąć rączkę od zamykania, pod nią odkręcić płat tapicerki od blachy, jeżeli jest korbka od opuszczana szyby to ją też odkręć. Następnie ostrożnie zdejmujemy tapicerkę - nie pamiętam jak jest w C4 - może być na plastikowe zatrzaski (wtedy delikatnie podważając krawędzi boczne i dolną, trzeba odklikać je z otworów) albo na wsuwki, wtedy po prostu przesuwamy płat do góry. Tak czy inaczej, żeby zdjąć tapicerkę, ciągniemy ją w górę. Ale nic na siłę... Doświadczenie uczy, że zacinającą się prowadnicę/mechanizm najlepiej po prostu wymienić.
4. Licznik pasuje, pod warunkiem, że są te same kolory wtyczek - jeśli są inne, to nie podpinaj bo go spalisz. Dodatkowe zegary będą działać - zegarek od razu, wskaźnik ładowania też, wskaźnik ciśnienia oleju wymaga zmiany czujnika i pociągnięcia dodatkowego kabla - nic się nie stanie jak go po prostu nie podłączysz. Jeżeli wymiana licznika nie pomoże, sprawdź impulsator w skrzyni - znajduje się nad lewą półosią w korpusie skrzyni, wyciąga się go po odpięciu wtyczki (2 lub 3 piny, zależnie od wersji), wciskamy delikatnie łapkę zabezpieczającą, przekręcamy ręką o 1/3 obroty i wyciągamy w górę. Dostęp przez otwartą maskę od strony kierowcy, niestety trzeba zanurkować ;) Nowy zmiennik kosztuje około 30 zł.

Pozdrawiam

PostNapisane: 05.cze.2013 11:03:02 
Użytkownik

Dzięki za podopwiedzi. W sobotę czeka mnie sporo pracy. Co do centralnego zamka, pilota niemam, jest tylko kluczyk. Czy na sam zamek centralny powinien działać?

PostNapisane: 05.cze.2013 11:47:57 
Użytkownik

Przekręcając kluczykiem w drzwiach kierowcy, centralny zamek powinien zadziałać na wszystkie drzwi, klape tylną i wlew paliwa.

-Volvo V70 II T5

-Audi 100 C4 Avant '92r. ABC (Rezanko: soczewki, 4 x el. szyby, roletki w tylnych drzwiach oraz tylnej szyby, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Audi 100 C3 CD '83r. 2,0
-Audi Coupe GT '86r. KX
-Audi Coupe GT5S '82r. WN
-Audi 80 GLS 2D, '78r. 1,6

PostNapisane: 05.cze.2013 12:04:35 
Użytkownik

No właśnie niedziała. Przeważnie i tak sam jeżdżę, ale najbardziej niepokoi mnie wlew paliwa. W sobotę sprawdzę wszystko.

PostNapisane: 08.cze.2013 12:52:51 
Użytkownik

Licznik zmieniony. Czekam teraz na kasetę lewarka i sprawdzę czy działa :)
Pompka centralnego jest. Wszystko jest podłączone. Aktualnie zrobiłem przerwę. Odkręciłem boczek od strony pasażera, bo jest cały do wymiany, rozkręciłem całą kasetę zmiany biegów i jeszcze parę innych pierdół. Widzę, że jeszcze czeka mnie sporo pracy. Podsufitka do zrobienia, osłony tarcz hamulcowych, kostka radia ( jest całkiem wyrwana) zmycie wieśniackiego malowania na biało uszczelek i atrapy, zmiana tylnych lamp (jedna wyblakła, druga pęknięta) i jeszcze pewnie coś się znajdzie. Gdzie mogę odszukać opis bezpieczników po Polsku? Mam opisane, ale po niemiecku. No i centralny. Coś czuję, że bez dziadka mechanika z tym sobie nie poradzę.

PostNapisane: 12.cze.2013 21:49:52 
Użytkownik

Temat do zamknięcia. W centralny poszła pompka (jutro kupuję) Prędkościomierz wymieniony i działa, Szybą zajmę się później.

Strefa czasowa: UTC + 1