.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 05:37:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ABC- Sprowadzenie auta z zagranicy
PostNapisane: 26.mar.2013 14:51:56 
Użytkownik

tak :D

PostNapisane: 26.mar.2013 17:32:31 
lencia-a napisał(a):
To ja mam teraz nie lada zagadkę.Kupiłem auto od polaka w Berlinie który jest zameldowany w Lublinie a auto kupił pól roku temu z komisu ze Szwajcarii :o Mam brief , dokumenty od przeglądu , dokumenty opłacenia cła przez tego polaczka i umowę jego z komisem i moją z nim. Czy to wystarczy czy potrzebuję jeszcze jakichś zaświadczeń ?

1.Brief plus dowód rejestracyjny (z wbitym wymeldowaniem) umowa kupna lub faktura i do tego tłumaczenia
2.przegląd techniczny
3.zaświadczenie o zapłaceniu akcyzy (urząd celny)
4.zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT (urząd skarbowy)

jeżeli kupiłeś auto już oclone to wszystkie te dokumenty muszą być na gościa,od którego auto kupiłeś...

PostNapisane: 05.kwi.2013 22:17:14 
Użytkownik

Auto: A3 2.0tdi
Sprowadzając lub szukająć auta w Holandi, możemy bardzo łatwo dowiedzieć się ilu miało właścicieli, kiedy przybrał on status "export", Czy miał przegląd techniczny(te po dzwonach nie mają) i kilka innych ciekawostek.

Wchodzimy na : (strona lepsza moim zdaniem od RDW)
Obrazek

Wpisujemy numery:
Obrazek

I mamy: APK oznacza ostanie badanie techniczne.
Datum aanvang tenaamstelling -data ostatniej rejestracji
Podatek BPM dotyczy tylko holenderskich nabywców(od 45% ceny netto, spada z wiekiem auta)
Obrazek

Kolejna zakładka są w niej typowe dla auta dane:
Obrazek

I kolejna:
Po kolei pierwsza data wprowadzenia do obiegu, Holendrzy uznają to za datę produkcji :peace:
Drugie data ostatniej rejestracji
Trzecie data wprowadzeniu do obiegu w NL
W ostatniej linijsce jeśli ktoś wam w Polsce, próbuje sprzedać auto na żółtych tablicach, a widnieje taki status nie zarejestrujecie go. Trzeba jechać do Holandii i załatwić wywozowe papiery. Ma widnieć EXPORT
Obrazek

Eko badziewie:
Obrazek

Podatek drogowy, im większa emisja Co2 i większa waga auta tym większy podatek w różnych regionach. Importerów nie dotyczy.

Żeby załatwić papiery na export, trzeba udać się do RDW (Rijksdienst Voor Her Wegverkeer), żeby załatwić papier o nazwie VITVOERVERKLARING, pilnować pieczątek. Trzeba mieć wszystkie dokumenty i przegląd techniczny.

Tablice załatwia się w RDW lub w dużych komisach, włącznie z dokumentami i ubezpieczeniem kosztują 100euro

Kupowane auto musi mieć dowód rejestracyjny kentekenbewijs dell 1, składają się na niego 3 kartki formatu A5 spięte spinaczem :D
overschrijvingsbewijs wszystkie dane auta, dokument jest obowiązkowy
kentekenbewijs dell 2 ta za każdym razem jest wymieniana gdy zmienia się właściciel,

Furka musi mieć również keuringsrapport- przegląd techniczny.

Udanych zakupów w NL pozdrawiam. Olga

Kobieta
Audi a3 8p 2.0 TDI 170km + dynavin+ MAKMagnum graphite 7.5x18
Scania r500 v8
Daf XF 105.460 SSC

PostNapisane: 19.kwi.2013 16:04:49 
Użytkownik

Auto: Audi A6 1.9TDI
Czy ktos kupił i robił przekładke z Anglika? Co jest wymagane do rejestracji? Z góry dzięki

PostNapisane: 19.kwi.2013 16:29:33 
Użytkownik

Auto: Audi A6 1.9TDI
Czy można już rejestrować angliki z kierownicą po prawej? Ponoć miało już wejść ale nie jestem pewien ktś jest bardziej zorientowany?

PostNapisane: 19.kwi.2013 17:39:32 
ciekawymoto napisał(a):
Czy można już rejestrować angliki z kierownicą po prawej? Ponoć miało już wejść ale nie jestem pewien ktś jest bardziej zorientowany?

można i to już od dość dawna... tylko weź tym wyprzedzaj w naszych warunkach;)

PostNapisane: 31.maja.2013 14:12:45 
Użytkownik

Auto: A6 1,8T
ciekawymoto napisał(a):

Rejestrować oczywiście ze można, jeśli tylko przejdzie badanie techniczne ;) A takowego nie przejdzie z kierą po prawej stronie.

PostNapisane: 31.maja.2013 14:57:01 
legioni napisał(a):
ciekawymoto napisał(a):

Rejestrować oczywiście ze można, jeśli tylko przejdzie badanie techniczne ;) A takowego nie przejdzie z kierą po prawej stronie.

oczywiście,że można i to już dość dawno. A to wynika z przepisów wewnątrz unijnych....

PostNapisane: 22.lip.2013 22:57:09 
Użytkownik

Auto: A4 B5
Czy szwajcarski sprzedawca auta otrzymuje zwrot podatku VAT w przypadku gdy sprzedaje auto na eksport i otrzymuje świadectwo EUR-1? Gdzieś tak wyczytałem ostatnio i jestem ciekawy czy ktoś może to potwierdzić...

PostNapisane: 27.lip.2013 20:19:01 
Użytkownik

Auto: A4B5
Witam.Opiszę pokrótce moją przygodę w wydz.komunikacji.Było to kilka lat temu więc może i przepisy zostały zmienione,ja jednak mam wątpliwości.Jestem zameldowany we Włoszech,mam także stały meldunek w Polsce.Kupiłem A4 przepisałem na siebie,oczywiście w Italii, po dwóch latach będąc w Polsce ,postanowiłem zarejestrować w kraju.Pani w okienku zażądała ode mnie umowy kupna-sprzedaży,mimo tego że w dowodzie byłem wpisany ja jako właściciel.Musiałem takową sporządzić,oczywiście z Włochem.O opłatach nie wspomnę ale to była najgłupsza rzecz jaką udało mi się wywinąć ostatnio.Czy to jest zgodne z przepisami wPolsce?.

PostNapisane: 01.sie.2013 18:52:49 
Użytkownik

Auto: b5fl AVB,c5 AKN
Odgrzewam.

1. Czy sprowadzenie auta z Holandii wygląda tak samo ?
2. Planuję zakup na koniec sierpnia. Chciałbym przykładowo 5 dni pojeździć po Holandii. Czy nie będzie z tym problemu?
3. Ile kosztują próbne tablice?
4. Jakie dokumenty są wymagane?

PostNapisane: 22.sie.2013 19:59:47 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
to i ja się podpytam , chodzi o e39 3.0d z 99 anglika zakup i koszt porządnej przekładki wyjdzie mnie jakieś 10 tyś ,
do tego opłaty i tu mnie zastanawia od jakiej kwoty będzie liczona akcyza bo wartość rynkowa tego auta w uk to 800 f ale znając życie będą mi liczyć jak za europejczyka ,
postaram się to przepchnąć jako mienie przesiedleńcze ale jak się nie uda to dostaną nic bo rozbiorę na czynniki pierwsze jak mi naliczą jakieś chore pieniądze do zapłaty
i tu moje pytanie czy ktoś się orientuje ile mogą wyjść mi koszta od a do z za rejestrację pomijając opcję z mieniem przesiedleńczym ? czy istnieje jakiś kalkulator kosztów

PostNapisane: 23.sie.2013 12:11:23 
Użytkownik

Auto: AEL
Policzą Ci od wartości w kraju którą biorą z eurotaxu - czyli więcej niż faktyczna tynkowa o +/- 20%
Jeśli się z tym nie zgadasz bierz rzeczoznawce który wycenia auto, nie powinni podważać jego opinii ale różnie to bywa.

PostNapisane: 23.sie.2013 13:50:09 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
tqmeh napisał(a):
Policzą Ci od wartości w kraju którą biorą z eurotaxu - czyli więcej niż faktyczna tynkowa o +/- 20%
Jeśli się z tym nie zgadasz bierz rzeczoznawce który wycenia auto, nie powinni podważać jego opinii ale różnie to bywa.

jeżeli nie przejdzie mienie przesiedleńcze to rzeczoznawca wydaje się jedynym rozsądnym posunięciem , ciekawi mnie czy taki rzeczoznawca może powołać się na to ,że auto jest rhd i cena tego auta według podobnego systemu jak euro tax w uk wynosi właśnie te 800 f

Tytuł: Re: [ALL] Sprowadzenie auta
PostNapisane: 28.sie.2013 07:48:37 
Użytkownik

Auto: VW GOLF III
waski napisał(a):
Dokładnie tak jak napisałeś, z tym że możesz zaoszczędzić na tłumaczeniu pokazując dwu językową umowę kupna sprzedaży ( polsko-niemiecką).

Pozdrawiam

może ktoś podesłać wzór ?

czy to jest ok?
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 6542,d.bGE

PostNapisane: 28.sie.2013 08:24:54 
Wulkanizator

Tak, dobra, używam jej

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

PostNapisane: 28.sie.2013 11:46:33 
ja szczerze mówiąc zawsze,a już kilka sztuk tego było, przedstawiałem umowę polskojęzyczną i nie miałem z tym żadnego problemu. Inna sprawa,że w WK w Sopocie pracują naprawdę bezproblemowe babki...

PostNapisane: 27.wrz.2013 20:09:53 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Chciałbym zapytać o procedurę sprowadzania samochodu ze Szwajcarii.

1. Słyszałem, że VAT (czy też różnicę VATu, w Szwajcarii jest chyba mniejszy) można zapłacić na granicy szwajcarsko-niemieckiej, można też na miejscu w Polsce. Czy jest różnica, jak zrobić lepiej, czy zapłacony na granicy VAT będzie uznany w Polsce itd.?

2. Czy można poruszać się samochodem nie posiadającym MFK (szwajcarskiego badania technicznego)? Czy takie tylko lawetą?

3. W przypadku zakupu auta od osoby prywatnej z ważnym badaniem technicznym czy odwiedziny w urzędzie celem przepisania auta na mnie są konieczne czy wystarczy spisać umowę i na kołach do domu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,
@lex

PostNapisane: 26.sty.2014 15:35:12 
Użytkownik

tomeksopot napisał(a):
oczywiście,że można i to już dość dawno. A to wynika z przepisów wewnątrz unijnych....

Mijasz się z prawdą, to, że Unia nakłada taki obowiązek na Polskę nie oznacza, że Ty, obywatel, możesz to zrobić, ponieważ póki co nasz kraj nie przychylił się do tego zalecenia-nakazu. Owszem, ma się to zmienić, ale jeszcze się tak nie stało, tym bardziej, że Twój post jest z maja ubiegłego roku :).

PostNapisane: 27.sty.2014 17:29:37 
randy-rockstiff napisał(a):
tomeksopot napisał(a):

Mijasz się z prawdą, to, że Unia nakłada taki obowiązek na Polskę nie oznacza, że Ty, obywatel, możesz to zrobić, ponieważ póki co nasz kraj nie przychylił się do tego zalecenia-nakazu. Owszem, ma się to zmienić, ale jeszcze się tak nie stało, tym bardziej, że Twój post jest z maja ubiegłego roku :).

Muszę przyznać Ci tu rację... zadałem dziś sobie trochę trudu i wykonałem telefony do WK i do stacji kontroli pojazdów i faktycznie nie można. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko,że widziałem auto z kierą po prawej na polskich tablicach. Albo blachy tak od czapy ktoś założył,albo jakiś polski patent. Mylić się rzecz ludzka:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1