.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 12:16:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kręci nie odpala AUDI A3 8L
PostNapisane: 04.paź.2015 11:17:23 
Użytkownik

Witam, jestem nowy na forum założyłem konto w nadzieji ze pomożecie mi rozwiązac problem, z którym nie mogę sobie poradzić od 3 tygodni. Mianowicie pacjent to Audi A3 8L 2001 rok 130 KM ASZ. Wieczorem bez jakichkolwiek złych objawów silnik został zgaszony natomiast rano i do teraz ( 3 tygodnie) nieudalo mi sie go odpalic. Ani na popych ani na zaden kluczyk. Rozrusznikiem mozna kręcic az do rozladowania aku ale silnik nie ruszy. Dodam ze nie świeci mi kontrolka świec żarowych (wymieniane tydzien wczesniej) po wlaczeniu zaplonu ani niesłychać buczenia pompki paliwa. Wszystkie bezpieczniki sprawdzilem 3 razy i są OK. Przekaznik 109 i bodaj 167 również. Ostatnio podpiałem auto do komputera wszystko grało jednak był brak połączenia ze sterownikiem silnika i magistralą (tak powiedział mi gość, ktory podpinał mi autko pod VAGA) Dodam, że moje mozliwości są znacznie ograniczone ponieważ przebywam za granicą.

Pozdrawiam i proszę o pomoc i zainteresowanie

NOWY

Tytuł: Re: Kręci nie odpala AUDI A3 8L
PostNapisane: 04.paź.2015 15:16:25 
Użytkownik

Witaj, po Twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że masz diesla...
Spróbuj zdjąć gumowy wąż z filtra powietrza i niech jedna osoba psika plakiem (środek do czyszczenia deski rozdzielczej, do kupienia na każdej stacji benzynowej, w dodatku można wybrać zapach :D ) w wąż zasilający silnik w powietrze. Jeśli odpali na sekundę to znaczy, że problem jest w układzie paliwowym --> silnik nie dostaje paliwa.
Powodzenia :)

PostNapisane: 04.paź.2015 16:08:12 
Użytkownik

Witam, juz zastosowałem ten zabieg silnik faktycznie jakby cos tam ruszył ale niebyła to nawet ta sekunda. Moze to byc pompka ? (od baku, pod tylnym siedzeniem pasażera). Ale jeśli tak to dlaczego nie pokazuje mi się kontrolka świec hm? Czy może jednak sterownik silnika ? Nie wiem juz co robić dodam, że z mechaniki jestem słaby a z elektryka jeszcze gorzej. :|

PostNapisane: 05.paź.2015 20:08:47 
Użytkownik

Jeśli zapyrkał, to znaczy, że nie dostaje paliwa, nie jestem specem w Audi więc nie wiem czy w.w pompka w baku w ogóle istnieje.
Jeśli masz zwykłą pompę rotacyjną spróbuj odkręcić jeden z przewodów paliwowych idących do wtrysków(odkręcić całkowicie, ale nie odginać). Niech jedna osoba zakręci silnikiem, a Ty spójrz czy z przewodu sika paliwem, jeśli nie sika to diagnoza jest jednoznaczna - brak paliwa w pompie wtryskowej. W podobnej sytuacji ostatnio był mój kolega, zdjęliśmy przewód łączący filtr paliwa z pompą wtryskową (zasilający) i wsadziliśmy go do butelki (1l) z ropą, wtedy dużo łatwiej jest zassać jej paliwo, jeśli silnik odpali to znaczy, że po prostu zapowietrzona była pompa, wtedy z powrotem podpiąć przewód do filtra i powinna zassać ropkę z baku :)
Powodzenia :)

Strefa czasowa: UTC + 1