Witam serdecznie Forumowiczów !
Jakiś czas temu (miesiąc po zakupie ) pojawiła mi się kontrolka "check engine" . Zgasła i pojawiła się ponownie po dwóch tygodniach . Auto nie dawało żadnych objawów . Cieszyłem się z niezawodnej pracy , prócz tego ,że z pilota nie mogę otworzyć drzwi kierowcy . Od dwóch dni auto po nocy zachowuje się dziwnie . Objawy trwają ok 30 sec . Trzęsie całą budą . Byłem by auto podpiąć pod kompa . Wyskoczyło sporo błędów ( w Aso przed zakupem takich nie wykazało ).
P1573 - Zawór elektromagnetyczny zawieszenia silnika lewy - przerwa
P0300 Przerywacz spalania rozpoznany . Wartość max przekroczona
P0301 Przerywacz spalania cylinder 1 rozpoznany - Wartość max przekroczona
P2004 Klapa ruchoma doładowania /kolektora ssącego rząd 1 - klapa zacina się w połowie otwarcia
P2005 Klapa ruchoma doładowania /kolektora ssącego rząd 2 - klapa zacina się w połowie otwarcia
Co jeszcze mnie zaniepokoiło . Przy wymianie oleju - był czarny - olej po 14 tys km chyba nie powinien tak wyglądać.
Tak , jak mówiłem nie odczuwam spadków mocy (no moze troche na zimnym , zaraz po tym trzesieniu) od momentu kiedy kupiłem auto . Mechanik mówił ,ze trzeba przeczyścic te klapy ...
Panowie - czy silnik trup , czy nie ma co się łamać ?
W ASO potwierdzone 135 tys km .
Wracając jeszcze do błędu otwierania drzwi kierowcy z pilota - wyskoczył jeden i nie wiem co to jest : 0843 zespol zamykajacy zamek centralny - sygnal niezrozumialy .
Acha ... i jeszcze jedna sprawa .: Mianowicie na biegu jalowym na postoju silnik pracuje rowno , jednak kiedy tocze sie na luzie obroty delikatnie falujá
Bardzo proszzę o sugiestie
Podrawiam ,
Jarek