.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.kwi.2025 22:23:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A5 vs BMW F30
PostNapisane: 05.gru.2015 20:09:30 
Użytkownik

Hej,

Najpierw chciałbym się przywitać - to mój pierwszy post na forum :)

A teraz do konkretów :D
Prosiłbym o porównanie tych dwóch samochodów, zastanawiam się nad którymś (w grę wchodzi jeszcze wieczny passat).

Na plus BMW F30:
- nowsza konstrukcja F30 produkowane jest od 2012 r. a A5 od 2007 (?)
- chyba lepsze materiały wewnątrz

Na plus A5:
- tańsze koszty utrzymania (tak ?)
- wygląd sportbacka
- tańszy (mam na myśli to że mogę kupić rocznik 2010r. a BMW to minimum 2012 r.)

Wersje nad którymi myślę to: 318d/320d a Audi 2.0 TDI. (naczytałem się sporo złego o benzynach z A5 że biorą olej - prawda to ? :) )
Pozdrawiam !

Tytuł: Re: Audi A5 vs BMW F30
PostNapisane: 05.gru.2015 20:44:16 
Użytkownik

brałbym bmw dobre silniki i skrzynie.
a5 to a4 żeby a7 to już różnica . a5 w świecie audi to już stary kondon

PostNapisane: 05.gru.2015 22:10:09 
Użytkownik

Auto: Isia A14NET/było ZB Z19DTH
Ja nie wiem gdzie w bmw dobre silniki, ale ok nie jeżdżę bmw to się nie znam.
Ad jeden - za rok będzie odwrotnie
Ad dwa przeczy ad jeden

A co z 3 GT? Albo seria 4?
Jeśli dobrze kojarzę to odpowiednikiem a5 jest 4...

With mobilephone sent.

PostNapisane: 06.gru.2015 23:50:08 
Użytkownik

Auto: A5 2.0 TFSI 211KM SB Q
To chyba zależy od tego, ile chcesz wydać kasy.
Niedawno kupiłem A5 więc co nieco mogę podpowiedzieć.
A5 też jest nowsza po 2012. Rocznik 2010 to ok 70 000 PLN.
Kupiłem 2.0 TFSI z usuniętą usterką brania oleju, sprawdzone w historii w ASO i organoleptycznie. Po 2000 km poziom oleju praktycznie bez zmian.

Jak będziesz miał konkretne pytania to wal.

PostNapisane: 07.gru.2015 15:12:31 
Użytkownik

Zacznijmy od tego do czego Ci to auto potrzebne? Do funu , do przemieszana się czy dla szpanu? Jeżeli ja miałbym , brać , któryś z tych aut to na pewno nie z tymi silnikami co je wymieniłeś .A5 nie jeździłem , strasznie to auto mnie się podoba szczególnie w sportbacku ale jak zobaczyłem model co ma wejść to mnie szczęka opadła do zera.

F30 jeździłem krótko : zarówno jako kierowca jak i mnie wozili. Miałem do dyspozycji właśnie 318d w automacie z M- pakietem (nie lubię go) .Jeździło się spoko , tylko ...jakoś tak emerycko ( osiągi tego samochodu nie powalają) nie tego po BMW oczekiwałem .Dlatego proponowałbym...330d Jeździliśmy w cztery osoby wszystkie mojej postury 185cm i spora waga i miejsca było dość. Jak pierwszy raz to auto zobaczyłem to zastawiałem się jak my w czterech do środka wejdziemy a okazało się że bez problemu. Z bagażnikiem gorzej ale tez bez żadnych kompleksów , w końcu to auto średniej klasy jeśli chodzi o wielkość. Jechaliśmy na weekend więc każdy wrzucił po małej torbie z ubraniami + weszła skrzynka piwa i trochę żarcia. Co do wykończenia to byłem w szoku bo przedtem miałem tylko okazje jeździć E90 i w porównaniu do niej to jest kosmos. Naprawdę materiały dobrej jakości , co do ich wytrzymałości niewiele powiem bo auto maiło kilka miesięcy i przebieg rzędu 5 albo 6tys. km

Podsumowując ja prywatnie wybrałbym A5 3,0 TDI

PostNapisane: 07.gru.2015 16:46:30 
Użytkownik

Auto: A5 2.0 TFSI 211KM SB Q
To może ja się podzielę wrażeniami z A5 2.0 TFSI Sportback z napędem Quattro z 2010 i skrzynią s-tronic.

Auto zbiera się bardzo żwawo (211KM przy wadze ok. 1,6T). Czuje się w lędźwiach te 6,5 sek do 100. Pali tyle ile można się spodziewać po takim silniku - miasto ok. 12, trasa ok. 9. Komfort dla kierowcy jest wysoki. Jakoś wykończenia bardzo przyzwoita jak na auto tej klasy. Koszty utrzymania są dosyć wysokie, należy o tym pamiętać decydując się na zakup. Potwierdza to wielu właścicieli, te same opinie spotkasz na forum A5. Typową usterką dla tych aut, jest wspomniane chlanie oleju oraz w tej skrzyni w silnikach 2.0 TFSI do 2011 roku , awarie mechatroniki, które są dość kosztowne. Skrzynia działa bardzo szybko i płynnie, zmiany biegów niemal nieodczuwalne. Napęd quattro to wiadomo, super trzyma się asfaltu, bardzo pewnie w szybkich zakrętach. Sportback wyróżnia się dużym bagażnikiem z bardzo wygodnym dostępem (cała tylna szyba otwiera się razem z klapą). Na tylnych dwóch siedzeniach (auto jest 4-osobowe), komfortowo przewieziemy gazetę oraz krasnala ogrodowego. Dla ludzi > 185 cm wzrostu z tyłu raczej będzie za mało miejsca do komfortowego podróżowania.
No i desing. Jest piękna :)

PostNapisane: 11.gru.2015 22:19:03 
Użytkownik

Koszty utrzymania są dosyć wysokie

To mnie trochę odstrasza... wiem że szczególnie oryginalne części do tego samochodu są mega drogie... ta sama wada BMW, do Passata części będą nieporównywalnie tańsze. Ciekawe który najmniej awaryjny.

Za 60 tys. jaka wersje i rocznik jestem w stanie dorwac ?

Strefa czasowa: UTC + 1