.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.cze.2025 10:02:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rezanie wydechu ... prosze o rady :o)
PostNapisane: 25.lis.2005 13:15:42 
Użytkownik

A wiec po krotce, mam silnik 2.0 TDi i uklad wydechowy calkowicie pozostawiony od 2.3 NF Quattro. Pytanie moje jest nastepujace, ktory z tych wydechow jest bardziej przelotowy, to znaczy czy moj samochod bedzie lepiej wydalal z siebie brudy jak wytne dwa srodkowe tlumiki czy nie rzutuje to na ogol sprawy?? W tej chwili mam taki uklad wydechowy Q i wszystko siedzi (oprocz kata zdaje sie) i jest bardzo cicho, lecz to nei jest problem, chodzi mi o to czy nie zatykam tym wydechem wylotu spalin, czy jak usune te dwa srodkowe to odetkam mu wylot czy spierniczy sie cosik i bedzie za bardzo odetkany...

sie kurde rozpisalem :):

Z gory dzieki za info

Ostatnio edytowano 29.lis.2005 13:34:43 przez mAlIbOr, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 15:00:59 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
jak nie masz katalizatora to reszta układu w Dieslu była taka sama.Różnica jest tylko w średnicy rury
Benzyniak ma 60 mm a diesel powinien mieć jakieś 54 mm

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 15:30:46 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
jak nie masz katalizatora to reszta układu w Dieslu była taka sama.Różnica jest tylko w średnicy rury
Benzyniak ma 60 mm a diesel powinien mieć jakieś 54 mm

Tylko ze fabryka nigdy nie wypuscila takiego modelu jak ja mam :diabel: i tu sa dwa tlumiki w srodku i jeden na koncu, w dieslu bylo troche inaczej. No i chodzi mi o to czy nie zaszkodze sobie jak wywale te dwa srodkowe z okolic tylnich polosi?? :|

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 16:54:11 
Użytkownik

no, panowie, nie ma zadnych pomyslow, ja to laik jestem w obliczaniu takich rzeczy dlatego moje pytanie, bo chce wywalic te dwa tlumiki :-)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 17:34:50 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
A więc jest tak.W niektórych autkach np.Mercedes gdy został usunięty jakiś element z układu wydechowego,autko przestawało jechać tzn.do 80 km/h i nic więcej.Było to spowodowane zmniejszeniem się ciśnienia wylotu spalin.
Aby u siebie sprawdzić czy takie coś nie nastąpi odepnij tłumik przy kolektorze i zrób jazdę próbną.Byle nie w nocy chyba że lubisz narażać się sąsiadowi :diabel: :peace:
ps.Biorąc pod uwagę że wywalisz tłumiki auto stanie się głośniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 03:35:40 
Użytkownik

nie wiem jak w starych dieslach ale w "nowszych" mozna spokojnie jezdzic na samej rurze bez zadnego tlumika - jedynym minusem jest delikatne zwiekszenie halasu przy wyzszych obrotach
ja na Twoim miejscu wywalilbym je skoro i tak chcesz to zrobic :P

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 07:39:45 
Użytkownik

W dawnych czasach (zanim na pokładach aut pojawiły się procesory)mówiono tak: "Dobrze dobrany tłumik zwiększa moc silnika dwusuwowego. Każdy tłumik zmniejsza moc silnika czterosuwowego". Jeśli umieszczono w wydechu czujnik ciśnienia, to oczywiście ingerencja w układ wydechowy pogorszy osiągi. W układach bez czujników, im łatwiejszy przelot, tym lepiej, ale głośniej (nie poruszam tematu strumienic). To, że samochody wyczynowe są głośne, nie jest przypadkiem. Stosowanie w nich tłumików narzucają przepisy ograniczające hałas.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 10:34:09 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
to jest turbo .... mozna ciac i robic wolny wydech ... napewno pomoze

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2005 11:37:38 
Użytkownik

hans napisał(a):
to jest turbo .... mozna ciac i robic wolny wydech ... napewno pomoze

Czyli twierdzisz ze jak wywale to nie zaszkodze sobie... a moge mu jakos pomoc?? Czy ten uklad moze byc przyczyna wolnego schodzenia z obrotow np.??

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 11:02:04 
Użytkownik

REZANIE!!!

A wiec tak, chce w piatek badz sobote zajac sie swoim wydeszkiem. Wygladac ma to podobnie do mojego starego chrupka, czyli 2 rury zagiete w dol. I tak, o ile tam mialem zwykle 2.0 D to spalinki sobie lecialy i nie bylo potrzeby jakiejs ogromnej srednicy wiec i rurki byly raczej cieniutkie WYGLADALO TO TAK, TU TROCHE BRUDNE

Teraz jest plan aby wywali srodkowe tlumiki i wstawic poprostu przelot zamiast TAKICH dwuch klockow...

Na koniec chce znowu dwie rurki w dol (wkoncu to diesel a ja nie chcee ludzia zycia utrudniac "chmura w twarz" Obrazek) dlatego zastanawiam sie nad taka sprawa...

1. Czy kupic TAKI tlumik od TDI 110KM i zaadoptowac go do siebie??

2. Czy lepiej bedzie wyrezac samemu koncowki skierowane w dol z wiekszej srednicy rur?? Jesli tak to moze macie jakies sugestie jak to zrobic i gdzie kupie takie juz zygiete rurki?? A moze wiecie gdzie jest w wawie lub okolicach jakis punkt gdzie maja gientarke i mi to przygna ladnie.... ;-)

P.S. - chetnie kupie taki tlumik z rurkami w dol, moze byc wyjarany to zostawie ten swoj a tylk o zajme sie koncowkami :):

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 16:51:03 
Użytkownik

no prosze, widze ze przez pol dnia nikt sie nie potrafi wypowiedziec...czyzbym mial az tak skomplikowane problemy ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1