bomm napisał(a):
dzieki za wszystkie odpowiedzi.
plan mam taki:
zakup blosa + montaż (licze na pomoc w temacie rzece jak narazie) i zobacze jak bedzie chodzil na gazie...
pozniej wymiana: świece, przewody, kopułka, palec i tarcza spietrzajaca
no i mam nadzieje ze ruszy na benzynie. pozniej (albo jesli to bedzie konieczne w trakcie) bede musial dojsc dlaczego jak jeszcze smigal na benzynie byly problemu z wolnymi obrotami (czujnik, krokowy?)
Myślę, że to nie jest prawidłowa kolejność.
Najpierw wywal gaz (znaczy się mikser) i doprowadź układ paliwowy do porządku. Tarczę spiętrzającą możesz po odkręceniu od jej ramienia położyć na czymś płaskim i delikatnie klepać do uzyskania płaskości. Następnie wkręć ją z poworotem, uważając, żeby klapa chodziła bez najmniejszego styku z obudową - jest to o tyle trudne, że trzeba mocujący ją wkręcik dokręcić solidnie, najlepije na klej do śrub (ale taki do połączeń rozłączalnych!). I przy dokręcaniu występuje tendencja do ruszenia się tarczy w stosunku do nadanego jej wstępnie położenia. Zwykle wychodzi po kilku-kilkunastu próbach, trzeba cierpliwości.
Taki zabieg powinien załatwić sprawę, choć może być jeszcze konieczna korekta składu mieszanki na wolnych obrotach - malutkim wkręcikiem do którego dostęp jest zaślepiony (z góry obudowy wtrysku, obok rozdzielacza - kiedy zdejmiesz klapę spiętrzającą, będziesz ten wkręcik widział, poprzez niego ramię klapy się opiera o opór. Korektę polecam zrobić z analizatorem spalin, jeśli nie masz wprawy - tak będzie lepiej.
Jak się uporasz z benzyną, to wtedy możesz przyjąć pracę silnika na niej jako punkt odniesienia i wtedy montować poprawioną instalację gazową.
Mówiąc szczerze - choć blos na pewno ma wiele przewag nad mikserem - ja sam używam miksera, instalację montowałem sobie zupełnie sam - i muszę powiedzieć, że nie zanotowałem od początku (blisko 50.000 km) ani jednego strzału, auto chodzi idealnie zarówno na gazie jak i na benzynie, pali na dotyk na gazie do -17, zużycie, jak na moją ciężką nogę - całkiem przyzwoite - 2.2 KV w 90 quattro B2 pali mi w mieście ok 13.5, na trasie przy 120 - ok 11-11.5, moc - bez zarzutu, minimalnie słabszy na gazie, ale w końcu to normalne.