.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.cze.2025 21:42:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 II generacji
PostNapisane: 02.sty.2006 14:47:41 
Użytkownik

witam
mam audi a4 II generacji z silnikiem 2.0 benzyna(multitronik) i według mnie dużo pali bo 13,5 litra po mieście (krótkie dystanse i tylko po mieście)-czy tak one palą?

drugie pytanie- czy w tych silnikach nie ma problemu z instalacją gazową?(słyszałem że nie powinno się montować )

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2006 16:29:57 
Użytkownik

Spalanie w dużej mierze zależy od użytkownika.Jak się uprzesz to i 17 litrów ci spali.Zwłaszcza na krótkich dystansach i w zimie. To w końcu motor dwa litry!
Ogólnie to nie ma problemu z instalcją gazową.
Im droższa instalacja tym lepiej dla silnika.
Ja miałem w golfie gaz przez 4 lata i średnio byłem z tego zadowolony, ciągłe regulacje, częste wymiany kabli i świec , etc.
Poza tym że paliwo było tanie to serwis takiego silnika jest dosyć kłopotliwy. Dlatego teraz przesiadłem się na TDI i od 5 miechów tylko leję paliwko i jeżdzę :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2006 16:35:20 
Użytkownik

A ty chciałbyś żeby ile Ci palił? Jeździsz głównie po mieście, na krótkich odcinkach gdzie silnik jest jeszce zimny i przez to pali więcej, do tego wszystkiego masz skrzynie automatyczną przez ktorą spalanie się powiększa.

Ja w tym nie widze nic dziwnego tak więc albo to zaakceptuj albo poszukaj instalacji gazowej. Choć nie wiem czy będzie to opłacalne.

Pozdro

PS. Pozatym lepiej jest używać nazwy A4 B6 (lub 8E) niż II generacji :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2006 19:52:56 
Użytkownik

wiem że jeżdrząc wolno po miescie i na krótkich odcinka będzie więcej palił ale jestem ciekawy czy ktoś ma audi z takim silnikiem?

a co do gazu to w tym modelu jest podobno problem z elektryką i z plastikowymi kolektorami tez mnie ciekawi czy ktoś ma instalację gazową w aucie z takim silnikiem

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 08:28:24 
Użytkownik

Do takiego auta sens tylko wtrysk sekwencyjny LPG więc plastikowy kolektor ani elektronika nie stanowią problemu. CHyba że chcesz mikser (gaz II generacji) założyć, wtedy byś był chyba pierwszy z taką furą i mikserem, ale Twoje auto Twój wybór. Przy czym jeśli jeździsz na krótkich dystansach LPG Ci nie pomoże bo i tak włącza się po rozgrzaniu silnika, chyba że mikser bez elektroniki w którym jest możliwość startu na gazie, ale to by chyba w tym aucie nie zadziała i bardzo dobrze, bo to byłby badziew maksymalny.
Co do spalania to znajomemu Saab 9-3 2.0 bez turbo pali ok. 16 l/100 bo też jeździ na krótkich dystansach, także pociesz się że jeszcze masz ze 3 litry luzu. W ogóle co do spalania to polecam forum Subaru, po lekturze doszedłem do wniosku że Audi to taki ekonomiczny samochód.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 10:19:50 
Użytkownik

ja miałem na myśli tylko sekwencje ale właśnie mi odradzali nawet sekwencji bo podobno w tych autach z takim silnikiem jest problem

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 10:35:40 
Moderator

hej,
gratuluje fajnego audi!
osobiscie szczerze nie polecam Ci gazu ale nie ze wzg. na silnik (chyba, ze jest to 2.0TFSI - to wtedy ze wzg na silnik tez ;-) , ale ze wzg. na skrzynie biegow.
mam kumpla, ktory przerobil temat gazu w automatach na volvo i nie wszedl w to - pamietaj, ze gaz (nawet najlepszy) mam tendencje do wahania sie w obrotach troche bardziej niz benzyna. normalnie szybkie kompy gazu i auta daja sobie z tym rade, ale przy super czulej skrzyni automatycznej bedziesz mial przeboje.
zreszta trudno bedzie ci znalesc dobrego gazownika, ktory to zrobi.

pzdr

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1