.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 06:40:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: B4 głośniki AKTYWNE w tylnych drzwiach
PostNapisane: 12.sty.2006 09:11:40 
Użytkownik

Witam
Kolega w B4 Avant ma z tyłu głośniki które wydają sie wymagać dodatkowego zasilania, tyle wiem po lekturze szukaczki :P Jednak dochodzi tylko przewód SYGNAŁOWY. Gdzie i jak podłączyć przewód napięciowy ? Czy to tylko z radia może być napięcie? W wiązce przewodów w drzwiach nie ma żadnego przewodu napięciowego do tych głośników.

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2006 10:52:58 
Użytkownik

Z tylnich głośników wychodzi po 5 przewodów na stronę: Brąz i czerw (- i +), dwa sygnałowe i biały, sterujący włączaniem i wyłączaniem. przewody ze słupków schodzą do listew progowych przednich (ściągać je przez poderwanie do góry, najlepiej zacząć od przodu, i śmiało dźwigać, mimo oporu), i gdzieś w połowiedługości listew pod kątem 45 stopni trafiają przez wykładzinę podłogową i wygłuszenie podłogi pod dodatkowe zegary bądź kieszonkę. Tam są łączone przewody zasilania i sterowania wzmacniaczem (w jedną kostkę więc wchodzą po dwa kable: (2xczerwony, 2xbrąz, i 2xbiały), i od drugiej strony kostki wychodzą już 3: czerwono-niebieski (zamiast czerwonego), brąz, i biały. w tych zasilających nie ma filozofii, wiec je już pomijam, a biały trafia najpierw do grubej wiązki która idzie do stacyjki, i od stacyjki wraca do kostki przyłączeniowej do radia. I tam wystarczy podpiąć np. sterowanie anteną z radia, aby wzmacniacze uruchamiać.
Aha - a przewody sygnałowe jeszcze pod kieszonką/zegarami odchodzą w bok od zasilania i sterowania, i są splecione parami trafiając do kostki na głośniki tylne - stąd nieco kłopotliwe jest to, że o ile przewody przednie idą tylko 4 jako sygnały, to tylne wg mnie powinny też iść w komplecie czyli 2x2 plus te sterowania, wtedy by nie było problemu, a tak szukaj sterowania po całej desce . Trochę pomógł schemat z Diakom'a, na którego namiar dostałem od Hans'a (dzięki), tylko wciąż pozostawał problem, którą wiązkę rozrywać, żeby znaleźć, gdzie ten kabel idzie fizycznie. Namiar na schemat z tym przewodem: http://www.autolib.diakom.ru:8001/CAR/A ... /fig33.pdf

Problem u mnie polegał na tym, że nigdzie nie można było znaleźć informacji, jakim zasilaniem ma się ów sterowanie posługiwać. Na logikę musiało być to 12V, ale na wzmacniaczu jest głupi nadruk: '4,5V'. To mnie kompletnie zbiło z tropu i nie chciałem próbować 12V, żeby go nie zjarać. Ale w końcu zrobiłem próbę, i jednak jest to 12V - tylko nie wiem, po co te 4,5V? . To by było na tyle Jeszcze jedno: przybył kolejny piskacz, taki jak z pozostawienia włączonych świateł: jeśli nie wyłaczy się radia i otworzy doorsy, to piska, czyli jest ok - wcześniej tego nie było, gdy to sterowanie było odłączone.

Co do problemu Twojego kolegi: (niech sie włączy do forum ;) ) Ktoś musiał sobie zadać sporo trudu, żeby powyjmować te przewody, one przecież biegną od głośników aż pod deskę... A skąd ma być zasilanie? możecie najprościej 'dosztukować' dodatkowy przewód od aku, bądź innego stałego zasilania (zwracając uwagę na średnicę kabla, który ma nam to napięcie dostarczać), założyć zwykły bezpiecznik przelotowy, i potem możecie dojść do samych głośników (są zasilane na stałe). Najważniejsze, aby poprawnie działał ten sterujący (biały), ale można to uprościć, rezygnując jednocześnie z upierdliwego buczka (nie da się posłuchać w spokoju radia przy otwartych drzwiach, np. przy sprzątaniu ;) ) - sterowanie od głośników podłączyć bezpośrednio do wyjścia włączenia anteny wysuwanej w radiu...

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2006 20:18:45 
Użytkownik

przy sprzątaniu buczek wyłączy się jak włożysz kluczyki do stacyjki

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2006 21:29:07 
Użytkownik

Klucze z auta mam razem z tymi do domu, wiec jak wchodze do domu, to klucze zostają w nim ;) a poza tym - zostawiac plik kluczy na powietrzu przed domem , przy otwartym aucie.... :peace: Łatwiej ubzdryngolić kabelek od stacyjki i pociagnąć od razu do radia.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1