.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 18:31:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wyleciał olej z silnika... Co poszło?
PostNapisane: 22.sty.2006 15:09:36 
Użytkownik

Witam.
Dziś rano odpaliłem audi przy -20 (w nocy było -24, auto stoi na dworze) troche wolniej krecił rozrusznik ale odpaliła bez problemu. Zostawiłem zeby pochodziła i poszedłem otworzyć bramę, wyjechałem i jak wysiadłem aby zamknąć bramę zobaczyłem grubą ścieżkę oleju, a tam gdzie stała kałuże. Po zgaszeniu po chwili przestało lecieć. Co mogło sie stać?
Płyn w chłodnicy wymieniłem 2 miesiące temu więc jest ok. zreszta zagladzłem i było z nim wszystko w pożądku.
Aha wczoraj jak wjeżdzałem wszystko było ok.
Silnik benzynowy jak w podpisie.

P.S. Przy zapalaniu zapaliła sie kontrolka w wykrzyknikiem i kilka razy zapiszczało i zgasła (ale kiedyś jak było zimniej też sie zapaliła, a był już post o tej kontrolce i nikt nie wiedział dlaczego sie zapala).
Ciśnienie oleju było ok. Więc wszystki olej nie zleciał(choć miarka nawet nie sięga oleju)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 15:44:27 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
poszukaj tematów niżej;

prawdopodobnie niedrożna lub zamarznięta odma spowodowała rozszczelnienie bądź wydmuchanie oleju na zewnątrz.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 16:02:51 
Użytkownik

Ok. Już wiem.
Nie przeczytałem wcześniej tego postu ze wzgledu na jego temat a byłem tak zdołowany że myślałem że mie wiele mi pomoze, a jednak :)
Co do tytułu gdyby było coś o oleju napewo bym przeczytał, tak więc piszcie jak najwiecej info w tytułach.

Co do wypompowania oleju przez filtr to dzwoniłem do swojego mechanika i to samo mi powiedział.
Dobrze że zbliażała sie wymiana oleju to go nie szkoda ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 16:18:29 
Użytkownik

Najpredzej albo filtr rozerwało albo wydmuchało miedzy filtrem.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 16:56:01 
Użytkownik

Tez stawiam na odme. Zwlaszcza jak jezdziles na krotkich trasach to moglo tam sie zebrac troche wody z olejem i zamienic sie w lod a wtedy cisnienie wzroslo i olej wypchalo najmniej szczelnym miejscem...

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 21:04:05 
Użytkownik

Witam. Słuchaj , ja to przerabiałem w B4 , tzn. olej uciekł mi spod uszczelki pod chłodniczką oleju. Te oringi są juz tak zesztywniałe jak plastik i dlatego sie tak dzieje. Teraz mi cieknie spod rozdzielacza zapłonu.....tez musze wymienic tam uszczelniacz.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2006 10:49:51 
Użytkownik

Witam,

Dziś rano u mnie stało się dokładnie tak samo :< :zly:

Otworzyłem maskę i ciekło nie z samego filtra ale z jakiegoś uszczelnienia 10 cm pod nim.
P%$#@y Mróz :< :<

Audi Coupe B4 2.0 ABK

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2006 12:05:30 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
Wiecie dlaczego Wam auta niespodzianki robią ? Bo nie myślicie i nie dbacie o swoje auta. A potem, że mróz winny.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2006 00:01:46 
Użytkownik

Leo napisał(a):
Wiecie dlaczego Wam auta niespodzianki robią ? Bo nie myślicie i nie dbacie o swoje auta. A potem, że mróz winny.

Dlaczego piszesz ze nie dbam o auto. U mnie jest wszystko ok i auto porządnie przygotowane do zimy.
Jeżeli coś było tego powodem to tylko to ze ostatnio właśnie robiłem tylko krótkie trasy, silnik nie dogrzewał sie i skraplała sie para która odłożyła sie na filtrze i później zamarzło. A tego nie przewidziałem bo gdybym wiedział to wymienł bym wcześniej filtr i olej. Olej miał 8tys. przebiegu.
Więc nie pisz mi że nie myśle. Po prostu nie wiedziam tego.

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2006 10:50:06 
Użytkownik

Leo napisał(a):

Taak, ideałem byłby podgrzewany garaż, niestety nie pomyślałem i nie wyboudowałem... :< Nie wiem czemu wyrokujesz zaocznie, nie widziałeś mojego auta i tego co przy nim robię... powody tego co mi się przytfafiło jak post wyżej.
Z chęcią bym się dowiedział bardziej konkretnie czego nie dopilnowałem i dlaczego nie myśle :?:

Audi Coupe B4 2.0 ABK

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2006 15:06:06 
Użytkownik

ja o swoja dbam regularnie - codziennie głaszczę ją po turbince :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2006 14:13:57 
Użytkownik

gronk napisał(a):
Witam. Słuchaj , ja to przerabiałem w B4 , tzn. olej uciekł mi spod uszczelki pod chłodniczką oleju. Te oringi są juz tak zesztywniałe jak plastik i dlatego sie tak dzieje.

Dziś rozgrzebałem niunię i zdemontowałem chłodniczkę. U mnie dokładnie stało się to samo - uszczelka pękła.

Co do powodu to się domyślam. Pod filtrem oleju nakrętka była poluzowana i pewnie całość nie była tak zbita jak powinna. Skroplona para weszła w szczelinę i zamarzła... Jakie wnioski. Wszytko trzeba samemu sprawdzić. Od dziś olej bedę wymieniał sam :<

Audi Coupe B4 2.0 ABK

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2006 18:26:13 
Użytkownik

johnny_p napisał(a):
gronk napisał(a):
Witam. Słuchaj , ja to przerabiałem w B4 , tzn. olej uciekł mi spod uszczelki pod chłodniczką oleju. Te oringi są juz tak zesztywniałe jak plastik i dlatego sie tak dzieje.

Dziś rozgrzebałem niunię i zdemontowałem chłodniczkę. U mnie dokładnie stało się to samo - uszczelka pękła.

U mnie oring był tak sztywny że pękał jak plastik.

Tytuł: Re: Wyleciał olej z silnika... Co poszło?
PostNapisane: 28.sty.2006 20:22:28 
Użytkownik

Kilka dni temu stało mi się to samo,morze oleju-Audi 80 2.8 V6 Avant Quattro.To była zapchana odma.Niestety,po naprawie silnik stracił na kulturze pracy,praca nierównomierna.Jest podejrzenie przytarcia wałków rozrządu.Głośna praca hydropopychaczy.Nie wiem co o tym sądzić.Proszę o poradę co dalej robić

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1