.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 11:49:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Silnik krokowy - przepustnica A4 ADR 1996/97
PostNapisane: 25.sty.2006 13:38:14 
Użytkownik

Witam!!!

Po nieudanym rozruchu przy -20 moja A4 nie trzyma wolnych obrotów :/ .
Po sprawdzeniu napięcia na silniczku krokowym przy przepustnicy wychodzi że sterowanie jest tylko działania nie ma silniczka :(. Czy wiecie może czy silniczki krokowe da się naprawić, czy tylko wymiana na nowy/używany???
A może powinienem sprawdzić coś jeszcze? :?:

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2006 16:33:09 
Użytkownik

A czy akumulator padł do 0?
Bo jeśli odłączałeś klemy to trzeba zaadaptować przepustnicę.
Ja w swoim aucie robię to w ten sposób że odpalam i 10 min
spokojnie sobie pracuje na biegu jałowym na benz. I wtedy mi obr
nie falują.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2006 14:44:03 
Użytkownik

Co prawda akumulator nie jest najlepszy ale pali od razu. Po rozruchu nie trzyma obrotów, gazujesz silnik pracuje puszczasz pedał gazu i gaśnie :(
Z tego co znalazłem na postach powinienem przeczyścić przepustnicę i zaadaptować ją tak jak radzisz. Teraz czy adaptacja jest samoczynna na przykład po kilku jazdach czy jazda na komputer to załatwi??

Co do falujących obrotów to podczas postoju można w mojej A4 wyczuć co jakiś czas wahnięcia całą budą, podobnież wypada zapłon - czyli świece do wymiany :(

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2006 15:19:34 
Klubowicz

Adaptacje przepustnicy można wykonac komputerem albo samemu.
Włączyć zapłon i przez co najmniej 6 sekund nie uruchamiać silnika i nie dotykać pedału gazu. Najlepiej nic nie dotykać.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 07:54:48 
Użytkownik

Dzięki szogun0

Wczoraj podszedłem do próby odkręcenia przepustnicy. Nie jestem fachowcem nadmieniam. W połowie drogi zrezygnowałem. Nie jest to łatwy element do demontażu dla laika :) Chyba jednak będę musiał udać się do mechanika.
Dla wszyskich, którzy mają problemy z silnikiem krokowym. Oprócz awarii samego silnicza przyczyną braku wolnych obrotów może być dziura w przewodach dochodzących do układu przepustnicy. Tak zasugerował mechanik. Wtedy błędne informacje do komputerka i nie włącza silniczka :(

Szukać dziury ??

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 10:35:11 
Klubowicz

U mnie kiedyś była pęknięta odma, obroty też falowały ale silniczek krokowy działał bo próbował to falowanie jakoś stabilizować.
Co do odkręcania przepustnicy to maz rację, najbardziej mnie zdołowało jak zobaczyłem że podłączone są do niej jeszcze przewody z płynem chłodzącym. Wkurzyłem się wtedy bo nie wiedziałem nawet gdzie się spuszcza płyn i przy pomocy dwóch małych ścisków stolarskich ścisnąłem te przewody :D żeby po oddręceniu płyn nie leciał. Odkręciłem przepustnice, wyczyściłem i założyłem. Naszczęście nic nie popsułem.

Ps. Lepiej nie rób tak jak ja bo możesz popsuć te rury :peace:

Tytuł: Silnik krokowy - przepustnica A4 ADR 1996/97
PostNapisane: 27.sty.2006 12:28:01 
Użytkownik

Auto: Audi A3 8P 2.0 FSI
Witaj! W Allegro kiedyś znalazłem warsztat,który regeneruje podciśnieniowe nastawniki przepustnicy tyle,że do gaźnika Piertburg 2 EE do Audi B3,być może naprawia także i silniki krokowe przepustnicy do A4.Gdybyś był zainteresowany dzwoń na jego tel.607 286 361.Warsztat jest w Chorzowie.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 13:39:49 
Użytkownik

Dzięki panowie za rady i porady ale raczej odstawie ją na warsztat fachowcy zawsze mniej zepsują niż ja :/

Być może nie będzie to kosztować dużo !!!
Pozdrawiam, dam znać jaki wynik tego dochodzenia będzie :peace:

Tytuł: daj znac
PostNapisane: 27.sty.2006 17:37:01 
Użytkownik

Do TOZZO

Jak cos zdziałaśz ze swoim autem to daj znac . Ja także ma taki motor i u mnie przy mrozie na poczatku po odpaleniu nie trzyma obrótów - musze trzymać na gazie noge , dopiero po chwili zaczyna sama pracowac bez gazu. Falujace obroty także mam u siebie, na razie zimno i nie przybieram sie do tego. Świece wymieniłem także to nie wina świec...

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 08:23:23 
Użytkownik

Witajcie

Sprawa się ma tak, jeden z mechaników podpowiedział tak: odłączyć minusową kleme dźwignia świateł do góry i tak przez 5 minut. Zrobiłem tak z zegarkiem w ręku. I co :D Działa !!!! To podobnież resetuje komputer a przynajmniej jakieś jego ustawienia. Obroty trzyma trochę falują na początku ale się stabilizują. Przepustnica powinna się adaptować po jakimś czasie. Lub zrobić tak jak pisze szogun0.

Kiedy powstała ta cała awaria rzeczywiście mogło się tak stać, próba kręcenia -20 stopni, dyskoteka na cyferblacie, błędne informacje do kompa i ten tak chyba zapisał. Po tym nie działał silnik krokowy. Powyższy reset wyzerował błędną informacje. Będę pracował jeszcze nad tymi falującymi obrotami.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Tytuł: u mnie tez były błedy
PostNapisane: 11.lut.2006 08:13:53 
Użytkownik

U mnie podobna sytaucja jak powyżej tzn. błedy po zimie . Błedy usunąłem za pomoca vaga. - było ich 8 , jak je ściągne z laptopa do załączę.. Falujące obroty - wząlem sie za czyszczenie przepustnicy. wyczytałem że mozna to zrobic bez wyciągania jej . Kupiłem preparat do czysczenia gaźników i przepustnic, rozebrałem i czyściłem, troiche tego było. Był problem tylko z dobraniem sie do przewodów gumowych które także były zawalone. PO złożeniu jakoś dziwnie zawachlował przy odpalaniu ale działał i było ok. tzn obroty nie wachlowały. Ale żeby to dokończyc to trzeba zrobic adaptacje i podłaćzyłem vaga i nie chciał mi zrobic adaptacji. Rozłączyłem klemy na akumulatorze odczekałem 5 min i podłączyłem z powrotem akumulator i rozgrzałem samochód do 90 stopni , wyłaczyłem i przekręciłem stacyjke . Połaczenie z Vagiem ale nie chciał dokonąc adaptacji . Wyłączyłem stacyjke i uruchimłem silnik na chwilę i za któryms razem zatrybiło ADP.OK-- ale obroty od tej chwili zaczeły falowac . Rozłączenie akumualtora na kilka minut i ponowne podłaczenie , kasowanie błędów(niskie napiecie akumulatora) i adaptacja i to samo da się zaadaoptować ale obroty faluja . Co z tym zrobic ?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1