.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 21:41:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a8 quattro parę pytań ....
PostNapisane: 02.lut.2006 13:43:16 
Użytkownik

Witam

W okolicach wakacji chcę nabyć Audi A8 quattro 4.2 lub 3,7
Rocznikowo to chciałem tak żeby łapało się na zakup AC i żebym nie maił z tym problemu czyli tak 97-98.

Przejechałem się parę razy ostatnio kolego s6 z 97 i w tym sniegu to jest poprostu rewelacja.

Proszę powiedzcie mi jak wygląda eksploatacja z jakimiś przybliżonymi cenami? Bo słyszałem że ceny do a8 są okrutne, chodzi mi o podtawy eksploatyacyjne klocki, płyny itp. no i może coś o spalaniu na serio elkonomicznym i na "pełnym bucie'", może jakieś ceny chłodnica zderzak światła ?!
Daltego biorę też pod uwagę a4 quattro 2.8 ale chciałbym coś dużego i wygodnego...

Ktoś mi mówił że w niektórych modelach z jakiś konkretnych roczników nie można dostać zaminników i są koszmane ceny za oryginały czy to prawda ?

Sam miałem prawie 3 miesiące a4 2.8 z 97 nie quattro i było super pomijając fakt że nic w nim przez ten czas nie robiłem ale to było to 4 lata temu.... stąd moje pytania

Będe bardzo wdzięczny za odpowiedzi

Hoody

S8 2000r XII = 397 KM (tak już sobie zrobił porzedni własciciel ...) :-) co ja pocznę :-) szukam hamowni tak swoją droga do sprawdzenia pomimo jakis papierków z dokumentacją po niemiecku

Tytuł: Re: Audi a8 quattro parę pytań ....
PostNapisane: 02.lut.2006 13:51:44 
Użytkownik

Hoody napisał(a):
chcę nabyć Audi A8 quattro 4.2 lub 3,7

Przejechałem się parę razy ostatnio kolego s6 z 97 i w tym sniegu to jest poprostu rewelacja.

biorę też pod uwagę a4 quattro 2.8 ale chciałbym coś dużego i wygodnego...

coś masz duzy rozrzut komfortu i osiągów :P

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 14:01:20 
Użytkownik

nie duży porostu patrze na ekonomikę ale nie ma zbyt wielkiej róznicy w spalaniu 10-15% wiecej dla 4.2 , interesuje mnie only eksploatacja , wcześniej nie wspomniałem o zawieszeniu a to głównie mnie interesuje , wahacze przeguby itd. na 95% jestem zdecydowany na 4.2 bo nie chce kupić wolniejszego od mojej hondy wiec musze miec poniżej 8 do setki żeby mi było miło .....

S8 2000r XII = 397 KM (tak już sobie zrobił porzedni własciciel ...) :-) co ja pocznę :-) szukam hamowni tak swoją droga do sprawdzenia pomimo jakis papierków z dokumentacją po niemiecku

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 14:21:54 
Użytkownik

wiesz bo patrzę na http://www.autocentrum.pl/go/25__oceny_ ... 25__3.html
i patrzę na spalanie jedni podają 25 litrów w miescie inni maxymalne 15 ktoś jeszcze 8 na trasie a inny 11 a sam widzisz że to duże rozbieżności dlatego patrzę na różne warianty. bo 15-17 w miescie to ztrzymam ale 25 to odapada.... pomiajajć fakt ze ktoś w tych testach pisze że za klocki w serwisie zapłacił 1500 zł no to to jest dużo i dlatego pytam o zamienniki bo klocki zmieniam czy orygianły czy jakieś tam zamienniki średnio z 3x w roku tak jak olej, wiec nie chce sie zdziwic ze 5koła rocznie puszcze na klocki .... stąd może dla użytkownika to dziwne pytania ale dla przyszłego użytkonika to naderważne informacje... :-)

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 17:38:44 
Użytkownik

Bardzo podobny post był ostatnio na głównym. Użyj opcji szukaj i znajdź temat założony przez Darma w którym opisuje m. in. spalanie i koszta niektórych części eksploatacyjnych.
Co do cen używanych części pomocne będzie www.allegro.pl

Eksploatacja nie jest tania i nie ma co porównywać A8 do Hondy którą obecnie użytkujesz. Jeśli chodzi o oleje to do silnika i skrzyni wchodzi po około 10 litrów. Olej do skrzyni musi być oryginalny (cena w serwisie około 90 zł za litr). Klocki przednie np. firmy Jurid to koszt około 500 zł. Kompletny rozrząd około 2 tys. bez robocizny. (ceny mogą się różnić w zależności od regionu i posiadanych rabatów).
Pozostałe ceny części i materiałów eksploatacyjnych możesz sobie sprawdzić na stronie http://sklep.intercars.com.pl/

Audi 100 C4 2.8 V6 - było (2002 - 04.09.2005)
Audi 4 life!!!Homie.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 17:54:00 
Użytkownik

o właśnie o to mi chodziło bo szukałem coś niecoś na forum i goooglowałem ale duże rozbieżności dlatego zawracam głowę ....

Dzieki za trochę danych, pozatym wiem ze a8 4.2 nie będzie konkurencyjne cenowo do hondy, ja kalkuluje czy wydatki będą do zaakceptowania przez mój budżet w miarę niezauważony sposób :-) bom chłop co ma parę drogich hobby a nie chce z niczego rezygnować :-) a warto zainwestować w bezpieczeństwo i duży szybki iwygodny samochód... Raz jeszcze dzieki za pare inf... szukam Darma...

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 18:01:50 
Użytkownik

Hoody napisał(a):
wiesz bo patrzę na http://www.autocentrum.pl/go/25__oceny_ ... 25__3.html
i patrzę na spalanie jedni podają 25 litrów w miescie inni maxymalne 15 ktoś jeszcze 8 na trasie a inny 11 a sam widzisz że to duże rozbieżności dlatego patrzę na różne warianty. bo 15-17 w miescie to ztrzymam ale 25 to odapada.... pomiajajć fakt ze ktoś w tych testach pisze że za klocki w serwisie zapłacił 1500 zł no to to jest dużo i dlatego pytam o zamienniki bo klocki zmieniam czy orygianły czy jakieś tam zamienniki średnio z 3x w roku tak jak olej, wiec nie chce sie zdziwic ze 5koła rocznie puszcze na klocki .... stąd może dla użytkownika to dziwne pytania ale dla przyszłego użytkonika to naderważne informacje... :-)

No więc (użytkownicy A8 sie wkurzą, bo osobiście nie używam A8, więc powinienem się nie odzywać, ale miałem S'kę gruuubo 'inna', więc z kosztami spalania mogę coś powiedzieć...)
To, czy jak podają auto pali w mieście 25 czy 15 litrów jest prawdziwe - zależy jak jeździsz, więc odpowiedzi też są od różnie jeżdzących osób - kupując Audi A8 czy np. S2, (jeśli chodzi na razie tylko o spalanie) trzeba sobie zdać sprawę, że nie można myśleć kategoriami 'ile będzie paliło' - bo niezależnie od tego, jakie od kogo uzyskasz zapewnienie o spalaniu, to i tak możesz się ciężko rozczarować, bądź zachwycić - to są silniki o b.dużym apetycie na paliwo, w głównej mierze zależnym od techniki jazdy, stanu silnika, itp, itd.
A prawdziwe koszty leżą zupełnie gdzie indziej......
Części, straty spowodowane przez złodziejaszków, KOSMICZNE koszty ubezpieczenia (przebijające 'owe spalanie') powodują, że w przypadku tego typu auta pytanie o to 'ile będzie palić' zdaje się być nie na miejscu.

Przykładowa wymiana oleju to nie 150zł. za dawkę, a 450, bo musisz kupic 3x4 (z zapasem na dolewki, bo V-ki lubią też sobie dolać troszkę oleju do smaku), to samo świece, nie wspomne np. o przewodach WN

Co do klocków... A8 to b. ciężki 'kloc', kupując tanie klocki będziesz sobie 9i marce Audi) robił 'siarę' na ulicach, jak Ci będzie piszczeć przy każdych światłach...

Do tego auta trzeba na prawdę mieć więcej niż przeciętnie rezerwy finansowej, i innego podejścia - umieć wycenić wartość satysfakcji z jazdy takim autem do kosztów jakie trzeba ponosić. Jeśli szukasz w miarę tańszego w eksploatacji auta, wybierz A6-tkę z 2,8 - nieporównywalnie taniej, jest też Quattro, dźwięk V6 ;), satysfakcjonująca kultury jazdy i posiadania autka, O NIEBO mniejsze koszty utrzymania....

Co więcej - nie wiem.... kończy mi się winko (własnej roboty :diabel: b.mocne) - więc idę sobie spuścić kolejną 'lampkę' :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1