.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 18:17:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z gaznikiem mam w audówce B3
PostNapisane: 02.lut.2006 20:58:46 
Użytkownik

Posiadam audi B3 1.8b+gaz 90r. Niemoge dojsc tolku z tymi przewodami podcisnieniowymi co sa podlaczone do gaznika(niewiem czy to sa jakies przyspieszacze zaplonu,gazu?)niemam pojecia!Jest tez taka zielona"puszka,banka" tez niewiem do czego ona sluzy,szukalem w necie jakiegos rysunku,opisu ale bezrezultatu!Teraz to mi nawet ssanie na gazie kijowo dziala,a na benzie jak wyciagne dzwignie ssania na maxa to obroty silnika przekraczaja ponad 3tys,a na gazie to ledwo 1tys.Zabardzo niewiem jaki to rodzaj,model gaznika.
Dziekuje z gory za podpowiedz !!!
Pozdrawiam-EŁK.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2006 21:41:42 
Użytkownik

podaj wiecej danych o silniku(rocznik,numer itp).........bo ja też niewiem co to za gaznik i niewiem jak Ci pomóc........pozdrawiam

Tytuł: Problem z gaznikiem mam w audówce B3
PostNapisane: 02.lut.2006 21:51:44 
Użytkownik

Jest to rocznik 1990 1.8 benzyna +gaz,niewiem co ci jeszcze moge podac?
Od gory patrzec to ma chyba dwie przepustnice lub gardziele niewiem do kaca jak to sie nazywa.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 00:35:17 
Użytkownik

Ta zielona bańka to akumulator podciśnienia ja mam B2 1.8 na gaźniku pneumatycznym i mam automatyczne ssanie potem wiem ze jak wyszły pierwsze B3 to ssanie robili ręczne (kolega ma tak jak Ty mówisz B3 1.8 na gaźniku z ręcznym ssaniem ale rok 88) ale ok. 90r znowu zaczęli robić automatyczne mój Dziadek ma B3 90r. 1.6 PP i gaźnik (tak zwany) elektronik u Ciebie tez powinien być komputer (chyba że Ty masz początek 90r a mój Dziadek końcówkę 90r i dlatego taka różnica) to jest tylko moje zdanie i mogę się mylić nie sugeruj się tym trzeba poczekać na wypowiedzi innych.

A4 B6 Avant
80 B4 Avant (stary grzechotnik)
80 B3
80 B2 GL

Tytuł: Re: Problem z gaznikiem mam w audówce B3
PostNapisane: 03.lut.2006 09:08:25 
Klubowicz

piekarelk napisał(a):
Posiadam audi B3 1.8b+gaz 90r. Niemoge dojsc tolku z tymi przewodami podcisnieniowymi co sa podlaczone do gaznika(niewiem czy to sa jakies przyspieszacze zaplonu,gazu?)

Powiem Ci tylko, że te wszystkie przewody muszą być szczelne i żaden wylot podciśnieniowy z gaźnika nie może być otwarty. U mnie np. (gaźnik Pierburg 2B-dwukomorowy) przewody ciśnieniowe idą do:
- aparatu zapłonowego a konkretnie do podciśnieniowego przyspieszacza zapłonu,czyli takiej puszczeki przy aparacie zapł.
- do ekonomizera na desce rozdzielczej (Ty pewnie tego nie masz - ECON rulezzz :D )
- do dodatkowego wlotu powietrza na początku obudowy filtra powietrza (przy większym podciśnieniu dobiera sobie dodatkowe powietrze)
- do "akumulatora podciśnienia" jak to napisał Adi
- jeden wylot zaślepiony (nie wiem do czego jest, bo w sumie już nie ma go gdzie podłączyć, więc jest zatkany :P )

Posprawdzaj szczelność tych przewodów i czy działają Ci te wszystkie mieszki podciśnieniowe (odepnij wężyki od gaźnika i wsysaj powietrze,jak usłyszysz syk to znaczy, że jest gdzieś dziura).
:(:

==========================

A80 B2 '82 1,8 PV 110KM - kolekcjonerski :)
Opel Vectra A '91 1,8 90KM - użytkowy

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1