.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 15:16:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zwężka Audi 80 B4 2.0 na jednopunktowym wtrysku + LPG 91r
PostNapisane: 28.sty.2006 23:47:17 
Użytkownik

Witam. Słyszałem cos o jakiejś zwężce w tych silnikach i stąd moje pytanie, czy usunięcie jej da jakieś wymierne korzyści w postaci leprzych osiągów i czy przy instalacji gazowej nie będą się działy dziwne cuda wianki. Zaznaczam iż jestem biały w tym temacie. Z góry dziękuje za informacje.

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2006 15:44:39 
Klubowicz

Jesteś zielony jak trawka na wiosnę a do tego leniwy jak kot mojej kumpeli... :peace: Zajrzyj do miniFAQ (pierwszy temat na fourm technicznym) i tam znajdziesz linka do tematu o instalacjach gazowych - nic więcej Ci tutaj nie powiem póki tego nie przeczytasz!

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 11:08:41 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):
Jesteś zielony jak trawka na wiosnę a do tego leniwy jak kot mojej kumpeli... :peace: Zajrzyj do miniFAQ (pierwszy temat na fourm technicznym) i tam znajdziesz linka do tematu o instalacjach gazowych - nic więcej Ci tutaj nie powiem póki tego nie przeczytasz!
A ja powiem :P Zwezka przy LPG I - II generacji musi byc :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 11:38:19 
Użytkownik

Krótko mówiąc w tym silniku musiałbyś zmienić instalację na co najmniej III gen albo w ogóle zrezygnować z instalacji gazowej. Jest jeszcze tzw BLOS ale z poczynionego przeze mnie rozeznania wynika, że w ABT nie da się tego zrobić (chyba że masz zaplecze niczym "Pogromcy mitów")

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 19:12:44 
Klubowicz

Ramon1 napisał(a):
Krótko mówiąc w tym silniku musiałbyś zmienić instalację na co najmniej III gen albo w ogóle zrezygnować z instalacji gazowej. Jest jeszcze tzw BLOS ale z poczynionego przeze mnie rozeznania wynika, że w ABT nie da się tego zrobić (chyba że masz zaplecze niczym "Pogromcy mitów")
Zaden normalny czlowiek nie wklada III - generacji LPG do jednopunktowego wtrysku - bo nie ma po co. To tak, jakby wstawic nitro do Malucha, dlatego napisalem ze zwezka musi byc, bo bez niej na gazie nie pojedzie. Co do Blosa to - czemu nie ... z tego co mi wiadomo, musialby wywalic obudowe filtra powietrza, wstawic filtr stozkowy a przed nim Blosa.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 09:33:33 
Użytkownik

Nie pisałem że tak wszyscy robią tylko, że tak się da :)
U nas ABeTowców Blos musiałby strzelać pionowo w niebo niczym wieża Eifle'a, bo przeca filtr leży na gardzieli dolotowej jak patelnia na kuchence. Znaczy nie zmieści się pod maskę. Czyli trzeba by wyprowadzić stamtąd jakąś rurę zagiąć ją z pionu do poziomu, wsadzić na nią BLOSa tak żeby kierunek przepływu powietrza przez niego był raczej poziomy, a dalej pociągnąć jeszcze kawałek rury i na niej podłączyć jakiś filtr powietrza. Tyle wynika z moich dociekań które przeprowadziłem tu na forum. Zatem musiałby ktoś kupić BLOSa w ciemno nie wiedząc dokładnie czy się na pewno uda, pojechać z tym do kilku mechaników-gazowników-wtryskowców i u pierwszego który nie krzyknie „ło Jezu” na wieść o tym co delikwent chce zrobić, zostawić samochód i blosa na tydzień dłubania. Jeszcze dobór odpowiedniej rury i filterka. Na koniec nie wiadomo jak odsunięcie punktu dostarczania gazu i kolanko na jego drodze wpłynie na pracę silnika bo nikt tego jeszcze nie robił.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 00:37:34 
Użytkownik

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, już nie jestem taki zielony jak trawa :D (lekko przyżółkłem :D)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1