.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 15:11:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wycieraczki A4
PostNapisane: 03.lut.2006 13:02:49 
Użytkownik

Witam
Mam problem z wycieraczkami przednimi :/ polega ona na tym ze jak włączam wycieraczki to one najpierw opuszczają się na dół (na tą osłonę plastikową pod szybą) a dopiero do góry na szybę :zly: Opuszczają się jakieś 15 cm bo po kilku machnięciach sterczą na szybie. Jak je poluzowałem na śrubach i ustawiłem na jednej płaszczyźnie pod szybą to po jednym machnięciu znowu się przesuwają do góry naśrubkach. Nie wiem, co się stało a problem pojawił się po tym jak chciałem zmieść śnieg z szyby, ale okazał on się zbyt ciężki i wycieraczki stanęły mi pionowo, gdy je wyprostowałem problem zaczął się pojawiać ( najpierw w dół na plastik a dopiero na szybę)
Proszę o pomoc, co się mogło poprzestawiać, bo ja nie mam zielonego pojęcia a mnie strasznie denerwuje jak wycieraczki sterczą 15 cm od dolnej krawędzi szyby :?:
Z góry dziękuję i pozdrawiam :/

Ostatnio edytowano 05.lut.2006 15:42:56 przez mabro, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 13:25:05 
Użytkownik

moze sie cos przegielo??

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 13:47:52 
Użytkownik

Od zewnątrz nic nie widać i działać działają płynnie tak jak przed problemem tylko, że jak się je włączam to najpierw idą na dół a dopiero na szybę :zly:

Ostatnio edytowano 05.lut.2006 15:39:40 przez mabro, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2006 20:39:57 
Moderator

coz,
jak dla mnie wyglada to na typowa w a4 (zreszta nie tylko w a4 - mialem to samo w toyotcie) przypadlosc wycieraczek. ze wzg. na sol i wilgoc smar w wycieraczkach sie wytarl.
musisz jechac do mechaniora, rozbierze ci trzpienie, przeczysci sol i nasmaruje.
operacja kosztuje 80 pln i po bolu.
tez w moim tak mialem ok.140 tys km - of kors nie ma reguly kiedy sie to stanie.

pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2006 09:58:46 
Użytkownik

Co ma sól wspólnego z wycieraczkami one funkcjonować funkcjonują prawidłowo jedyny mankament to taki, że podczas odgarnięcia śniegu z szyby zatrzymały się ramienia pod wpływem ciężkiego śniegu na szybie a silniczek wrócił na swoje pierwotne położenie. Po prawidłowym ustawieniu wycieraczek zaczął się problem, że zamiast startować na szybę to one najpierw idą na dół a dopiero na szybę i przy ciągłej pracy na pierwszym lub drugim biegu nie widać żadnego złego działania (robią pełne wycieranie szyb) tylko jak się je zatrzyma zatrzymują się wtedy ok 15 cm wyżej niż powinny a po ponownym załączeniu znowu idą do dołu i dopiero na szybę :(
Nie wiem, co to może być, ale mi się wydaje że jakiś przekaźnik może poszedł albo coś innego :?:
Proszę o pomoc i z góry dziękuje :(

Ostatnio edytowano 05.lut.2006 15:37:24 przez mabro, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2006 10:06:06 
Użytkownik

spróbuj tak:

włącz zapłon, włącz wycieraczki i w momencie gdy najpierw pójdą maksymalnie na dół wyłącz zapłon.Wtedy odłącz kleme z akumulatora, ustaw prawidłowo wycieraczki, podłącz kleme i wtedy spróbuj.

to takie moje wolne przemyślenia :D , a może nóż scyzoryk :D

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2006 16:00:40 
Użytkownik

Vitam !
Jak dla mnie, to przesuniecie na silniku. Jak wycieraczki sie zatrzymaja, to wylacz zaplon, dobierz sie do silnika, tam odkrec dzwignie i na odlaczonych od silnika wycieraczkach ustaw je w dobrym polozeniu. Potem przykrec ponownie dzwignie do silnika. Jesli nie poruszysz silnikiem, to problem zginie.

Jeszcze dwie rzeczy:
1 - na litosc boska !! Wycieraczki nie sluza do oczyszczania szyby z metrowej warstwy przymarznietego sniegu !! To musi zrobic kierowca...
2 - wiem, ze sie czepiam, ale...
włanczam -> włączam
zatrzymały się ramienia -> zatrzymały się ramiona
wrucił -> wrócił
zaczoł -> zaczął

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1