lenoks napisał(a):
Następcą tej opony jest Dunlop SP9090.
SP 9090 to opona przeznaczona do wozów 4x4. Następcą modelu 9000 jest raczej SP Maxx.
Co do wyboru opon to potwierdzam przytoczone wyżej pozytywne opinie n/t SP 9000. Zrobiłem na nich prawie 40 tys. (i wciąż jeżdże) i jestem zadowolony. Są ciche i komfortowe, zużywają się niezbyt szybko.
Oprócz w/w Dunlopów mam Bridgeston'y RE40, a to zupełnie inna opona. Jesli ktoś lubi szybką jazdę, a może poświęcić na jej rzecz komfort to polecam. Niesamowite trzymanie w zakrętach i doskonała przyczepność przy szybkich zmianach kierunku. Czasami wydawało mi się, że zawieszenie się urwie a opony utrzymają kierunek jazdy. Niestety huczy jak czołg i czuć zwiększone opory toczenia. Ich sztywność nie jest przesadna, mi najbardziej przeszkadza hałas.
Z letnich opon używam także Contnentali SportContact i one mają podobne właściwości jak Dunlopy SP 9000. Trochę lepiej trzymaja w suchych zakrętach, ale gorzej na mokrej nawierzchni. Ale najgorzej robi im cienka warstwa piasku, bardzo łatwo wtedy wpadają w poślizg. Ale to rzadkie warunki na drodze.