.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 11:50:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przebieg a zuzycie wnetrza ?
PostNapisane: 13.lut.2006 13:46:00 
Klubowicz

Witam ! W zwiazku z tym, ze ostatnio sprzedalem swoja B-3 i szykuje sie do zakupu nastepnej ;)( Bedzie to C-3, C-4 avant ) mam konkretne pytanie: Przy jakim przebiegu zaczyna wycierac sie kierownica i gumki na pedalach ? Ma ktos doswiadczenia w tej kwesti ? Wiem, ze po 100 tys km, wnetrze Audi wyglada jeszcze jak nowe a przebiegiem licznikowym, przy zakupie, wole sobie nie zawracac glowy. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 14:39:50 
Użytkownik

Witaj :D

U mnie w Seacie gumki na pedałach są już lekko wyślizgane - przebieg 169000. Więc teoretycznie tyle mogą wytrzymać. Na szczęście to są groszowe sprawy więc tym się nie przejmuj. Zwróć uwagę na stan pokrowców na fotelach. Jeżeli będą przetarte to zapomnij o wskazaniu licznika :D

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 15:03:42 
Klubowicz

Kordek napisal :
Cytuj:
Na szczęście to są groszowe sprawy więc tym się nie przejmuj.
nawet nie pomyslalem, ze tak to odbierzesz :diabel: Pierdolami sie nie przejmuje, tylko chodzilo mi o ocene przebiegu, na podstawie zuzycia wnetrza. Jak narazie wychodze z zalozenia: Jaki srodek, taka reszta samochodu - czy sie myle ?

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 15:27:35 
Użytkownik

Hej!

Wszystko zalezy rowniez od zastosowania auta. Np ja uzywam auta sluzbowego 80% na trasach i jezdze sam. Efekt jest taki, ze auta po przebiegach ok 80-100 tys km wygladaja jak nowe. Nie sa powycierane, podrapane, czysciutkie w srodku. Znajomi sie smieja, ze jakby je odpicowac to moznaby do salonu wstawic.
Mam tez przyjaciół ktorzy 3 lata temu kupili nowego Passata kombi, ktory dzis wyglada jak nieszczescie. Z tyłu jeździ wielki pies, wnetrze jest sprzatane 2-3 razy w roku. Maja mocno uzytkowe podejscie do samochodu, wiec nikt tam sie nie przejmuje jak sie np tapicerka zadrze... ;-)

Zmierzam do tego, ze u nas pokutuje niestety podejscie, ze to przebieg jest determinantem dobrego stanu technicznego. A gwarantuje, ze te moje sluzbexy po przebiegach jak wyzej sa w lepszym stanie niz Passat z niżsym przebiegiem, tyrany po miescie, wazacy drewno do kominka czy kosiarke do domku za miastem

Papatrz na:

- koło kierownicy, w miejscach gdzie najczesciej sie ja trzyma
- wyslizganie manetek migaczy
- stan fotela kierowcy
- stan luster reflektorów przednich ( czy nie wypalone)
- stan zawiasów, spasowania i mocowan drzwi kierowcy

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 15:40:27 
Użytkownik

Auto: Cabrio V6
Od siebie pragnę dodać, że sprawdzanie gałki zmiany biegów, kierownicy, klamek może być pomocne ale nie jest regułą. Przykładowo moje C4 zostało kupione od dziadka, udokumentowane 128tys, licznik zaplombowany, wszystko w jak najlepszym porządku. Ale gała i kiera (szczególnie w pozycji 'za 10 godzina 13') wyślizgane niemiłosiernie. Dziadkowi strasznie się ręce pociły (i trzymał się koła strasznie kurczowo) i to zostawiło ślad na kierownicy i klamce drzwi kierowcy.

Audi 100 C4 AAR 1991 sedan zyclam pearl (2005 - 2012)
Audi A6 C4 AEL quattro 1996 Avant aluminium silver (2007 - 2015)
Audi Cabrio 8G ABC 1997 kabriolet brilliant black (2014 - ...) [.: TERAZ MY :.]

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 16:20:03 
Użytkownik

Hmm, ja mam udokumentowany przebieg na auto z Niemiec, ma 168 tys. najechane a fotel kierowcy jest przetarty z boku, reszta siedzeń jak nowe. Moim zdaniem ciężko to wyczuć...

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 17:06:26 
Użytkownik

zalezy czy ktos jezdzil w trasie czy po miescie.... jak w trasie to po 150tys. moze nadal wygladac jak nowy, a jak po miescie to po 70tys. moze wygladac jak z przebiegiem 200tys. .... wiec nie ma reguly

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 19:38:05 
Użytkownik

No wlasnie jak koledzy mowia ciezko okreslic zalezy jaki kat uzytkuje auto.A zreszta konkretny handlaz zadba o takie szczegoly i wymieni te elementy dla niepoznaki.Takze trzeba miec tez troche szczescia w kupnie samochodu. ;-)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1