.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 10:33:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zainstalować radio w b4
PostNapisane: 16.lut.2006 14:26:20 
Użytkownik

Witam! Od niedawna jestem posiadaczem b4 1.9tdi. Mój problem polega na tym, że samochód, który nabyłem jest kompletnie ograbiony z insalacji radiowej. Chcę kupić radio, ale nie wiem jak je mam podłączyć, gdyż brak jest jakichkolwiek kostek. Mam ogromną prośbę o pomoc. Może jakiś opis z których kabli prąd itd. Z góry serdecznie dziękuję. :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2006 19:01:31 
Użytkownik

Najpierw przywitanie na newbie.

Proponuje pociągnąć 2 przewody prosto z akumulatora (grubsze)
Dla bezpieczeństwa kable do akumulatora podłaczamy na końcu
1 czerwony (+) a 2 czarny (-) .
Przewody puszczamy przez skrzynkę bezpieczników(lepszego miejsca nie znalazłem)pod kierownicą odkręcamy półke i tam mamy przewody i podciągamy je w miejsce szuflady na radio i zostaje nam podłączyć kostkę od radia,czarny z czarnym a plusowy czerwony z czerwonym i żółtym(chyba)

Dla bezpieczeństwa kable do akumulatora podłaczamy na końcu.
:)

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2006 19:42:39 
Witam
ja mialem znowu inny problem w b4 przynajmniej mojej byl aktywny system ze wzmacniaczami przy tylnych glosnikach w drzwiach przy oryginalnym radiu szedl tam tylko sygnal i byl on wzmacniany przez te wzmacniacze oczywiscie do tego zasilanie wzmacniaczy oraz sterowanie co daje dosc spora wiazke tak ze gdy chcialem zalozyc radio 4x50 to musialem tyl podlaczyc prosto do glosnikow z ominieciem tych wzmacniaczy a to wiazalo sie z rozbieraniem calych drzwi i przepinaniem kabli jesli nie masz lub nie chcesz urzywac oryginalnych glosnikow to polecam pociagnac nowe kable z miedzi beztlenowej np pod progami bedzie szybciej a napewno latwiej bo te oryginalne wzmacniacze nie sa za rewelacyjne lepiej gra z samego radia co do przednich glosnikow to one juz sa podlaczone normalnie pod koncowke przy radiu
mam nadzieje ze czegos nie pomieszalem i ze pomoglem hehe

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2006 21:10:36 
Użytkownik

Dokładniej można zrobić tak:

Ciągniesz dwa przewody, jeden z klemy plusowej (czerwony), drugi z klemy minusowej (czarny). Na końcu czerewony łączysz zarówno z czerwonym jak i tym żółtym wychodzącym z kostki. Na czerwonym kabelku daj sobie dla bezpieczeństwa bezpiecznik, jakis 5-10A, zależy od mocy radia. Kolejna sprawa ciągniesz jeden przewód (pomarańczowy) może być cienki z plusa zarówki postojowej lub żaróweczki podświetlenia deski rozdzielczej. Musisz sobie też pociągnąć antenkę z odpowiednim wtykiem do radia...

Masz tu linka do mojego szybkiego rysunku - schematu - może to Ci pomoże :]
W razie czego pytaj, jestem do dyspozycji na PW, GG jak coś.

http://img111.imageshack.us/my.php?image=iso4xb.jpg <<<<<<

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2006 21:39:15 
Użytkownik

pytanie czy ten schemat jest taki sam w B3 jezeli mam fabryczna instalacje??

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2006 21:55:02 
Użytkownik

Kłosek,jesli masz zrobione przez fabryke, to na pewno idzie przewód plusowy zasialnia od bezpieczników (czerwony), masa leci z jakiegoś styku masowego na szynie. ten drugi plus (żółty) leci od stacyjki. Plus z podświetlenia jest gdzieś podłączony do styku plusowego albo z podświetlenia deski, albo zegarów. Głośniki wiadomo jak chyba. A ten +12V ktote wychodzi na antene mozesz miec podlaczone do wzmacniacza antenowego jesli jest. i chyba tyle co sie orientuje :]

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 09:00:03 
Użytkownik

dzieki, sprawdzilem wszystko jest tak jak na schemacie :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 14:40:35 
Użytkownik

Dzięki za pomoc zaraz przystepuję do montażu.Pozdrowienia dla forumowiczów.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 15:22:01 
Użytkownik

ja u siebie glosniki ze wzmacniaczami ma z tylu i plus ktory idzie do wzmacniacza podlaczylem pod power antene i dziala normalnie

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 15:47:05 
Użytkownik

Drobna uwaga. Zgodnie z niemieckimi normami przewód masowy ma mieć kolor BRĄZOWY. I we wszystkich pojazdach niemieckich przewody masowe mają właśnie taki kolor.
Jest to ważne z punktu widzenia przyszłego właściciela waszych autek. Może będzie chciał coś porzeźbić i będzie się zastanawiał (wyzywając przy tym od najgorszych poprzedniego właściciela :diabel: )skąd się wzięły te przewody w miejscu w którym ich nie powinno być i do czego służą.
Piszę to z myślą o użytkownikach, którzy płaczą na forum bo ktoś im zrobił rzeźbę w elektryce i nie wiedzą co jest co.
Po prostu troszkę porządku. A koszt ten sam.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 21:50:17 
Użytkownik

Uwaga jak najbardziej na miejscu :] Bo tak jest zgodnie z normami, ja tak na szybko zrobiłem schemacik według tego co mam w głowie, a przeważnie plus to czerwony a minus czarny i jakoś takie przyzwyczajenie :] Pozdrawiam i mam nadzieje, ze sie komus schemacik przyda jeszcze :]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1