Lukas 1077 napisał(a):
Witam.
Posiadam A6 2.5 TDI 140PS.
Od niedawna zauważyłem brak mocy. Auto ciężko rozpędzić do 120km/h, w dolnych obrotach do 2000 jeszcze jakoś ciągnie, ale powyżej 2000 obrotów brak mocy.
Problem zaczoł się po silnych mrozach, musiałem dość długo kręcić, a gdy wkońcu zapalił to tak jakby nie na wszystkie gary. Chwile trwało zanim zaczoł równo pracować. Od tamtej pory auto ma jakby o połowe mniej koni.
Prosze o pomoc nie wiem co z tym zrobić.....
Mozliwe powody:
1. Uszkodzone sterowanie turbiną (N75) i komputer przelacza silnik w tryb awaryjny - konieczna diagnoza VAG`iem
2. Syf w baku - wymienić filtr paliwa, oczyscic bak z syfu, stosowac sie do 10 przykazań
3. Przesuniety rozrząd - ale wtedy praca (odgłos pracy) byłby wyraźnie inny od normalnego
4. Uszkodzenie przepływomierza - diagnoza VAG`iem i ew. wymiana
5. nIe pamietam czy AEL ma dodatkowa pompę w baku - jesli nie - uszkodzenie mechanizmu pompy przetłaczającej w pompie wtryskowej.
6. Zapowietrzenie układu wtryskowego (będzie widać bąbelki w przewodzie paliwowym).
7. Woda w dolnej części układu paliwowego i do tego przymarznięta - wstawić auto do ciepłego garażu, zalać pełny zbiornik ON`u (lub RB , zalezy na czym jeździsz

, wlać ćwiartkę denaturatu i wyjeździć bak do końca).
Osobiście obstwiam tryb awaryjny spowodowany przeładowaniem (notlauf).