.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 04:45:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pomocy padl wastegate!! PILNE
PostNapisane: 18.lut.2006 14:21:35 
Użytkownik

Opisywalem kiedys ze mam klopoty ze strata mocy na wyzszych obrotach. Podpowiadaliscie mi ze na 90% jest to wina wastegate!!
Otoz dzis sie do tego zabralem i faktycznie zawor nadaje sie tylo do wyrzucenia!! Komora zaworu sie wypalila a do tego przerwana byla membrana!!

Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc wstawienia wastegate np od 2,2t 20V??? Czy to w ogole cos da i czy beda jakies problemy z zalozeniem???

Moze ktos z Was ma jakis kompletny wastegate na sprzedanie, oczywiscie w dobrym stanie i sprawny????

czekam na propozycje no i oczywiscie na rady...

Z gory dzieki!!!

Teraz:
wielki come back to C5 1,8 T :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2006 14:33:24 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
nie wystarczy tylko jak wymienisz przerwaną membranke??

co masz na mysli mowiac ze jest coś wypalone?? zapodaj fotke.

w aso kosztuje cos w granicach 120zł.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2006 14:34:18 
Użytkownik

wyjmij go wymień membrane i masz to z bani.

S6 4.2 -> było
GSX-1000R - było

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2006 15:52:54 
Użytkownik

Membrana nie zawsze wystarczy. Ja musialem caly wg wymieniac bo zawor(taki tloczek) byl wyrobiony.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2006 18:43:41 
Użytkownik

membrana swoja droga, bo faktyczny jej stan jest tragiczny, jest porwana. Co do reszty zaworu to tez nie jest wedlug mnie nadajacy sie do pracy, poniewaz gniazdo, w ktore wchodzi od dolu zawor jest w pewnym stopniu "wypalone", a dokladniej nie jest juz tak zgrane jak byc powinno i ma uszczerbki...
Z tego tez wzgledu uwazam ze wymianie powinnien ulec caly mechanizm...

Jednak zgodnie z moja wczesnijesza wypowiedzia gdzies mi sie obilo o uszy, ze mozna taki wastegate wstawic od czegos innego niz moj seryjny MC. Nie wiem czy pasowac bedzie od KG, czy moze jeszcze lepszym rozwiazaniem bedzie zalozenie WG od czegos innego??? I czy to w ogole ma sens????

Co do ej ceny 120zl, to podobno sama membranka kosztuje w ASO (i tylko tam) jakies 150zl. Co do reszty zaworu to mysle ze mozna kupic uzywany, jednakze w dobrym stanie....

Mam racje???

Teraz:

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2006 20:38:57 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Wastegate od KG ma podwójną membranę i inną troszkę budowę. Ale możesz stosować go zamiennie. Jest tylko jedna sprawa...sprężyna w zaworze jest twardsza, wyższa i szersza. Elementy skłądowe nie pasują zamiennie. W KG jest też seryjnie wyższe doładowanie niż w MC. Można naprężenie sprężyny troszkę odpuścić. Ale jeżeli masz sprawny osprzęt, to będziesz bardzo zadowolony bo dostaniesz gratis szybsze wkręcanie się turbawki. Ale znaleźć sprawny wastegate od KG nie jest łatwo, bo ta podwójna membrana częściej pęka. Na 7 rozebranych znalazłem jeden jak nowy...

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2006 11:01:57 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
o ile dobrze pamietam to ten pierscien do ktorego przylega zawor upuszczajacy spaliny mozna wyjąć. Jesli juz masz wyjety wastegate to sprobuj cos wyczarować, moze poza wymianą membranki wystarczy ten pierscionek tylko odwrócić o ile jest symetryczny.

pokaz zdjecie tego wypalonego miejsca.

Tytuł: pare zdjec wastegate!!
PostNapisane: 22.lut.2006 19:20:49 
Użytkownik

zrobilem zdjecia mojego WG, niesamowicie rozp....

Nie patrzcie prosze na date, bo wyjmowalem ostatnio baterie i zpomnialem ja ustawic. :/

1) [/img]http://img372.imageshack.us/my.php?image=pict26670ht.jpg
2) [img]http://img80.imageshack.us/my.php?image=pict26681as.jpg

pierwsze dwa zdjecia pokazuja gniazdo samego zaworu!! Nie wiem czy dobrze to uchwycilem, ale są tam widoczne gołym okiem uszczerbki!!

3) [/img]http://img48.imageshack.us/my.php?image=pict26694fr.jpg

to zdjęcie przedstawia membranke!!! Byla ona popekana i poprzerywana. Tu niestety przedarta juz do konca, choc przyznam ze nie musialem duzo dolozyc od siebie aby tak wyglądała!! :zly:

4) [img]http://img48.imageshack.us/my.php?image=pict26705bo.jpg

czwarte zdjęcie pokazuje to co jeszcze sie tam dzialo, a mianowicie ten pierscien ktory mam w palcach sam wypadal!! Nie wiadomo czemu!!??? W ogole przy wyjmowaniu całości pierscien ten został przy kolektorze - wypadl podczas wyjmowania... Wcisnac bylo go ciezko a wypadal bez zadnego wysilku!!

Jesli potrzeba jeszcze jakichs wyjasnien badz zdjec.... prosze bardzo!!

PS. Bylem dzis w ASO w Olsztynie i pytalem wlasnie o taki zaworek!! Facet owszem domyslil sie w miare szybko o co chodzi, jednak zarzucil mi temat, ze cos takiego mozna kupic tylko i wyłacznie w calosci, a calosc kosztuje ni mniej ni wiecej jak.............. 5130zl!!!! Szczerze to wpedzil mnie w szok!! Zapytalem jeszcze raz czy na pewno dobrze patrzy na to i...... myslalem ze mnie zabije wzrokiem!! Nie moglby sie mylic!!!!

Pozdrawiam!!![/img]

Teraz:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2006 19:27:00 
Użytkownik

sorki wielkie za linki do zdjec, ale sie spieszylem na mecz Chelsea-Barcelona.... :diabel:

Wszyscy miłośnicy piłki nożnej tak samo jak audi wiedza o co chodzi!!! :D

Komu kibicujemy????????? Barca????? :peace:

Teraz:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2006 21:02:52 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Zakładaj nową membranę i bedzie dobrze. Ten pierścień ma wypadać. Wyczyść to wszystko ladnie. Peknięciami sięie przejmuj. Jeżeli zawór chodzi płynnie bez zacięć, to...nie masz klopotów. Bez paniki :D

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2006 21:51:10 
Użytkownik

aha!! Nie wiedzialem ze ma wypadac, chociaz on i tak sie tam po zamontowaniu opiera... A nie wiedzialem dlatego iz kupilem drugi zawor (calosc) za 100zl (mysle ze cena w miare rozsadna)... Membranka z tego co widzialem jak nowa!! bez zadnych pekniec itp... no tylko ze tu wlasnie ten pierscien nie wypadal!! Dlatego myslalem ze to wada!!! Dzieki Kefirsky za rady!!!!

W sumie co do paniki, to juz mi to minelo, bo siedze przy tym aucie juz kawalek czasu!! Panika byla na poczatku jak sie zerwal pasek rozrzadu i trzeba bylo sporo wymieniaci!! No i potem ciagle niedociagniecia w sensie dziury w dolocie IC czy wlasnie WG....

Jeszcze raz dzieki!!!

Pozdro!!

Teraz:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1